Newsroom

Newsroom

ΗΠΑ: Δύο γάτες βρέθηκαν θετικές στον κορονοϊό

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα ζώα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στους ανθρώπους

Βρετανική Κοντότριχη

Δύο γάτες στη Νέα Υόρκη έγιναν τα πρώτα κατοικίδια ζώα στις ΗΠΑ που βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό, όμως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα ζώα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στους ανθρώπους, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.

Οι γάτες που βρίσκονται σε διαφορετικές περιοχές της πολιτείας της Νέας Υόρκης αντιμετωπίζουν ήπια αναπνευστικά προβλήματα και αναμένεται να αναρρώσουν πλήρως. Πιστεύεται ότι μολύνθηκαν από την covid-19 από ανθρώπους στα σπίτια όπου ζουν ή από γείτονες, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχουν και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Μία τίγρης και ένα λιοντάρι, επίσης στη Νέα Υόρκη, εντοπίστηκαν νωρίτερα τον Απρίλιο θετικά στον κορονοϊό.

Η πόλη της Νέας Υόρκης, επίκεντρο της επιδημίας covid-19 στις ΗΠΑ, λαμβάνει έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της ασθένειας, όμως οι αρχές επεσήμαναν ότι οι ιδιοκτήτες δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τα κατοικίδιά τους.

“Τα ζώα, τα κατοικίδια, μπορούν να μολυνθούν (…) Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο ιός μεταδίδεται από τα κατοικίδια στους ανθρώπους”, δήλωσε ο Άντονι Φάουτσι, επιδημιολόγος υπεύθυνος του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της επιδημίας, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το CDC συνιστά στους ιδιοκτήτες να μην επιτρέπουν στα κατοικίδιά τους να έρχονται σε επαφή με άλλους ανθρώπους ή ζώα έξω από το σπίτι όπου ζουν. Οι γάτες θα πρέπει να μένουν μέσα και τα σκυλιά όταν πηγαίνουν βόλτα να είναι δεμένα με λουρί και να διατηρούν απόσταση δύο μέτρων από άλλους ανθρώπους ή ζώα.

Σύμφωνα με το CDC, μολύνσεις από την covid-19 έχουν αναφερθεί σε πολύ λίγα ζώα παγκοσμίως, κυρίως σε όσα ήρθαν σε επαφή με κάποιον που είχε μολυνθεί από τον ιό.

“Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα κατοικίδια διαδραματίζουν ρόλο στην εξάπλωση του ιού στις ΗΠΑ”, επεσήμανε το CDC σε ανακοίνωσή του. “Οπότε δεν υπάρχει λόγος να ληφθούν μέτρα για τα ζώα συντροφιάς, τα οποία ίσως επηρεάσουν την ευημερία τους. Χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να κατανοήσουμε αν και πώς διαφορετικά ζώα, περιλαμβανομένων των κατοικιδιών, μπορεί να επηρεάζονται”.

Νωρίτερα τον Απρίλιο είχε δημοσιευθεί έρευνα σύμφωνα με την οποία οι γάτες μπορεί να μολυνθούν από τον κορονοϊό, ενώ τα σκυλιά δεν φαίνεται να είναι ευάλωτα στον ιό, κάτι που ώθησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να ανακοινώσει ότι θα εξετάσει πιο προσεκτικά το ενδεχόμενο μετάδοσης μεταξύ ανθρώπων και ζώων.

Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του επιστημονικού περιοδικού γάτες και τα κουνάβια μπορεί να μολυνθούν από τον SARS-CoV-2. Όμως η έρευνα, που βασίστηκε σε μία άλλη που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο στην Κίνα έδειξε ότι σκυλιά, κότες, γουρούνια και πάπιες μάλλον δεν μολύνονται.