Newsroom

Newsroom

ΗΠΑ: Δεν ήταν προγραμματισμένη η χειραψία μεταξύ Ομπάμα – Κάστρο

Η χειραψία μεταξύ του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του κουβανού ομολόγου του Ραούλ Κάστρο στη διάρκεια της επιμνημόσυνης τελετής…

hpa 1

Η χειραψία μεταξύ του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του κουβανού ομολόγου του Ραούλ Κάστρο στη διάρκεια της επιμνημόσυνης τελετής για τον Νέλσον Μαντέλα στο Σοβέτο δεν ήταν προγραμματισμένη, όπως τόνισε σήμερα ένας σύμβουλος του Ομπάμα.

«Τίποτα δεν ήταν προγραμματισμένο» εκτός από την ομιλία του αμερικανού προέδρου, δήλωσε ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Μπεν Ρόουντς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το προεδρικό αεροσκάφος.

«Πραγματικά το μόνο που έκανε (ο Ομπάμα) ήταν να χαιρετίσει τους ηγέτες που ήταν στο δρόμο του, καθώς ανέβαινε στο βήμα για να εκφωνήσει την ομιλία του, δεν επρόκειτο για μια ουσιαστική συζήτηση», πρόσθεσε ο Ρόουντς.

Η Αβάνα πάντως θέλησε να δει περισσότερα σε αυτή τη χειραψία μεταξύ του Ομπάμα και του Κάστρο, η οποία είναι η πρώτη που ανταλλάχθηκε δημοσίως μεταξύ προέδρων των ΗΠΑ και της Κούβας από το 1959. Οι δύο χώρες διέκοψαν τις επίσημες διπλωματικές σχέσεις τους το 1961.

Ένας επίσημος κουβανικός ιστότοπος ανέφερε σήμερα ότι η χειραψία αυτή θα μπορούσε να σημάνει «την αρχή του τέλους των επιθέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον της Κούβας».

Το 2000 στη Νέα Υόρκη, στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Χιλιετίας, ο «πατέρας» της κουβανικής επανάστασης Φιντέλ Κάστρο και ο αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον είχαν χαιρετίσει ο ένας τον άλλο χωρίς να κάνουν χειραψία, είχε εξηγήσει ο ίδιος ο κ. Κάστρο.

«Δεν μπορούσα να βγω από το ρεύμα για να αποφύγω να τον χαιρετίσω», είχε εξηγήσει τότε ο κουβανός ηγέτης. «Όπως οι άλλοι, σταμάτησα μια στιγμή και με κάθε αξιοπρέπεια και ευγένεια τον χαιρέτισα. Έκανε το ίδιο και θα ήταν χοντρό να κάνει κάτι άλλο, το όλο θέμα διήρκεσε 20 δευτερόλεπτα», είχε προσθέσει.

Ο Ρόουντς υπογράμμισε πάντως ότι αυτή η συνάντηση δεν αλλάζει την προσέγγιση των ΗΠΑ στο θέμα της Κούβας.

Εξάλλου και η συνάντηση του Ομπάμα με τον αφγανό ομόλογό του Χαμίντ Καρζάι ήταν «απλώς μια ανταλλαγή χαιρετισμών», σύμφωνα πάντα με τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου, ο οποίος σημείωσε ότι η επιμνημόσυνη τελετή για τον Μαντέλα δεν ήταν το κατάλληλο μέρος για να συνομιλήσει ο αμερικανός πρόεδρος με τον Καρζάι για επίσημα θέματα.

Παπαδάκης – Αναστασοπούλου: Το σχόλιο on air για την αποχώρηση Μενεγάκη από το MEGA και την υποψηφιότητα Μελέτη (video)

Αναστασοπούλου

Παπαδάκης – Αναστασοπούλου: Το σχόλιο on air για την αποχώρηση Μενεγάκη από το MEGA και την υποψηφιότητα Μελέτη (video)

«Να πούμε ότι υπάρχουν κάποια πρόσωπα που δέχονται ασύλληπτη επίθεση από τους λεγόμενους "κομματικούς στρατούς"…

Καιρός: Αυτές οι 6 περιοχές κινδυνεύουν με πλημμύρες – Τι είναι ο περιβόητος αεροχείμαρρος (video)

Καιρός

Καιρός: Αυτές οι 6 περιοχές κινδυνεύουν με πλημμύρες – Τι είναι ο περιβόητος αεροχείμαρρος (video)

Ο καιρός θα σημειώσει σημαντική επιδείνωση - Έρχονται καταιγίδες και ενισχυμένοι άνεμοι