Newsroom

Newsroom

ΗΠΑ: Aποφυγή του «shutdown» της κυβέρνησης την τελευταία στιγμή

Ένα νομοσχέδιο που διασφαλίζει τη χρηματοδότηση έως τις 17 Νοεμβρίου έλαβε συντριπτική υποστήριξη και υπεγράφη από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν λίγα λεπτά πριν από τη λήξη της προθεσμίας.

usa flag epic

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αποφύγει ένα ομοσπονδιακό κλείσιμο, αφού τόσο η Βουλή όσο και η Γερουσία συμφώνησαν σε μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία χρηματοδότησης, αναφέρει το BBC.

Ωστόσο, αποκλείει οποιαδήποτε νέα βοήθεια προς την Ουκρανία, που αποτελεί πλήγμα για τους Δημοκρατικούς, για τους οποίους αυτό ήταν βασικό αίτημα.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής Κέβιν Μακάρθι υπέβαλε το νομοσχέδιο σε πείσμα των σκληροπυρηνικών στο δικό του κόμμα.

Ένα κυβερνητικό κλείσιμο, το οποίο θα έθετε σε άδεια δεκάδες χιλιάδες ομοσπονδιακούς υπαλλήλους χωρίς αμοιβή και θα ανέστειλε διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες, επρόκειτο να ξεκινήσει στις 00:01 ET (04:01 GMT) την Κυριακή.

Όμως, σε μια δραματική ανατροπή το απόγευμα του Σαββάτου, ο κ. Μακάρθι αποφάσισε να θέσει σε ψηφοφορία το προσωρινό μέτρο χρηματοδότησης που θα κρατούσε ανοιχτή την κυβέρνηση.

Το μέτρο περιλαμβάνει χρηματοδότηση για φυσικές καταστροφές, αλλά δεν κάνει σημαντικές παραχωρήσεις στα επίπεδα δαπανών – βασικό αίτημα των Ρεπουμπλικανών που ελέγχουν την Κάτω Βουλή.

Η πλειοψηφία των βουλευτών επιθυμούσε να αποτρέψει ένα κλείσιμο και το νομοσχέδιο υποστηρίχθηκε από περισσότερους Δημοκρατικούς παρά Ρεπουμπλικάνους, με 90 Ρεπουμπλικάνους της Βουλής να το καταψήφισαν.

Η κίνηση ήταν ένα πλήγμα για μια μικρή ομάδα δεξιών Ρεπουμπλικανών που ανέστειλαν τις διαπραγματεύσεις στην αίθουσα με ανυποχώρητα αιτήματα για περικοπές δαπανών και χωρίς νέα βοήθεια για την Ουκρανία.

Και με τη Βουλή να διακόπτεται αμέσως μετά την ψηφοφορία, η Γερουσία, η οποία είχε συμφωνήσει το δικό της νομοσχέδιο που περιελάμβανε βοήθεια για την Ουκρανία, δεν είχε άλλη επιλογή από το να εγκρίνει τη νομοθεσία της Βουλής. Μόνο εννέα γερουσιαστές ψήφισαν κατά – όλοι Ρεπουμπλικάνοι.

Ο κ. Μακάρθι παραδέχτηκε ότι η συμφωνία της τελευταίας στιγμής δεν ήταν η διαδρομή που ήθελε να ακολουθήσει, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι «προσπάθησε να περάσει το πιο συντηρητικό μέτρο αναστολής» αλλά «δεν είχαμε 218 Ρεπουμπλικάνους».

Σε δήλωση που κυκλοφόρησε λίγο μετά την ψηφοφορία στη Γερουσία, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι «οι ακραίοι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων» προσπάθησαν να δημιουργήσουν μια «κατασκευασμένη κρίση» και προέτρεψε τον Πρόεδρο ΜακΚάρθι να επιτρέψει μια περαιτέρω συμφωνία χρηματοδότησης για την Ουκρανία να περάσει χωρίς καθυστέρηση.

Είπε: «Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να επιτρέψουμε τη διακοπή της αμερικανικής υποστήριξης προς την Ουκρανία».

 

Ιωαννίδης: Φραστικό επεισόδιο με οπαδό – «Εγώ δεν τιμάω το τριφύλλι, που παίζω με έξι ενέσεις;» (video)

Ιωαννίδης

Ιωαννίδης: Φραστικό επεισόδιο με οπαδό – «Εγώ δεν τιμάω το τριφύλλι, που παίζω με έξι ενέσεις;» (video)

Μετά την νέα ήττα του Παναθηναϊκού, αυτή τη φορά από τον Άρη, υπήρξε ένα επεισόδιο…