Newsroom

Newsroom

ΗΠΑ – Απαγόρευση αμβλώσεων: Ντόμινο εξελίξεων – Ξεκίνησε η εφαρμογή στο Μιζούρι – Οργή από Ομπάμα, διάγγελμα από Μπάιντεν

O εισαγγελέας του Μιζούρι, υπέγραψε την εφαρμογή της ακύρωσης του δικαιώματος στην άμβλωση λίγα λεπτά μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

AP22175555138876

Εξελίξεις σε πολλαπλά επίπεδα προκαλεί η σοκαριστική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να ακυρώσει το δικαίωμα στην άμβλωση για όλες τις γυναίκες σε ομοσπονδιακό επίπεδο, επηρεάζοντας άμεσα πάνω από 32.000.000 γυναίκες.

Έξι συντηρητικοί δικαστές, που αποτελούν πλέον την πλειοψηφία στο εννεαμελές δικαστήριο εξαιτίας των τριών διορισμένων από τον Ντόναλντ Τραμπ δικαστών, έχουν αποφανθεί υπέρ ενός νόμου του Μισισιπή που απαγορεύει την άμβλωση στις 15 εβδομάδες εγκυμοσύνης, ενώ επίσης ανατρέπει βασικά προηγούμενα που δημιουργήθηκαν από την απόφαση ορόσημο του 1973 στην υπόθεση Roe v Wade ως επιβεβαιωτική απόφαση στην υπόθεση Planned Parenthood v Casey του 1992.

Η απόφαση προκαλεί ήδη ντόμινο εξελίξεων, ενώ σύντομα αναμένεται και αντίδραση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Εφαρμόζει ήδη το Μιζούρι

Σύμφωνα με πανηγυρική ανάρτηση του Γενικού Εισαγγελέα της πολιτείας του Μιζούρι που έγινε λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της απόφασης, «το Μιζούρι μόλις έγινε η πρώτη πολιτεία που βάζει τέλος στις αμβλώσεις με τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα».

Ο εισαγγελέας χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «μνημειώδη για την ιερότητα της ζωής».

Ομπάμα: «Το Ανώτατο Δικαστήριο επιτίθεται στις βασικές ελευθερίες εκατομμυρίων Αμερικανών»

Άμεση ήταν η αντίδραση του Μπάρακ Ομπάμα μετά την ανακοίνωση της απόφασης, για την οποία όμως υπήρχε φημολογία εδώ και περίπου έναν μήνα.

«Σήμερα, το Ανώτατο Δικαστήριο … υπέταξε την πιο έντονα προσωπική απόφαση που μπορεί να πάρει κάποιος στις ιδιοτροπίες πολιτικών και ιδεολόγων… εξαπολύοντας επίθεση στις βασικές ελευθερίες εκατομμυρίων Αμερικανών», ανέφερε αμέσως μετά την απόφαση ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Από την πλευρά της η Διεθνής Αμνηστία χαρακτηρίζει τη μέρα «σκοτεινή σελίδα στην ιστορία των ΗΠΑ».

Παράλληλα, και ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε πολύ απογοητευμένος από την απόφαση. «Είμαι πολύ απογοητευμένος, γιατί τα δικαιώματα των γυναικών πρέπει να προστατεύονται. Και θα περίμενα από την Αμερική να προστατεύσει αυτά τα δικαιώματα».

«Αυτή η βάρβαρη απόφαση είναι εξωφρενική και σπαρακτική. Αλλά μην έχετε αυταπάτες: τα δικαιώματα των γυναικών και όλων των Αμερικανών θα είναι στα ψηφοδέλτια αυτόν τον Νοέμβριο», δήλωσε η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, αναφερόμενη στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ αργότερα φέτος.

Πανηγυρίζουν οι ρεπουμπλικάνοι για την αμερικανική οπισθοδρόμηση

«Επιστρέφοντας το ερώτημα της άμβλωσης στις Πολιτείες και στους ανθρώπους, το Ανώτατο Δικαστήριο διόρθωσε ένα ιστορικό λάθος», χαιρέτισε με μήνυμά του στο Twitter ο πρώην αντιπρόεδρος Μάικ Πενς στην κυβέρνηση Τραμπ.

Τώρα που η απόφαση η οποία θωράκιζε αυτό το δικαίωμα για σχεδόν 50 χρόνια σε ομοσπονδιακό επίπεδο «πετάχτηκε στον κάδο των σκουπιδιών της ιστορίας, ανοίγει μια νέα αρένα», πρόσθεσε ο Ρεπουμπλικάνος Πενς, ένθερμος Χριστιανός Ευαγγελιστής, που δίνει «μια δεύτερη ευκαιρία για μια ζωή» και προτρέπει κάθε πολιτεία της χώρας να απαγορεύσει τις αμβλώσεις.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μιτς Μακόνελ έκανε λόγο «για μια ιστορική νίκη για το Σύνταγμα και για τους πιο ευάλωτους στην κοινωνία μας». «(Αυτή η απόφαση) είναι γενναία και ορθή», είπε.

Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες υποστηρικτές της ποινικοποίησης των αμβλώσεων διαδήλωσαν πανηγυρίζοντας μπροστά στο κτήριο του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας.

Μπόρις Τζόνσον: «Μεγάλη οπισθοδρόμηση» η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε «μεγάλη οπισθοδρόμηση» την απόφαση του αμερικανικού Ανωτάτου Δικαστηρίου που ακύρωσε σήμερα μια απόφαση-ορόσημο που εδώ και περίπου μισό αιώνα διασφάλιζε το δικαίωμα των Αμερικανίδων στην άμβλωση.

«Είναι μια πολύ σημαντική απόφαση. Οφείλω να σας πω, νομίζω ότι είναι μια μεγάλη οπισθοδρόμηση», είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Κιγκάλι, όπου ο Βρετανός πρωθυπουργός συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής της Κοινοπολιτείας.

«Πάντα πίστευα στο δικαίωμα μιας γυναίκας στην επιλογή και εμμένω σε αυτή την άποψη και γι’ αυτό το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τους νόμους που το επιτρέπει», τόνισε ο Τζόνσον.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…