Ιωάννα Καρυστιάνη: «Σε όλη μου τη ζωή αγωνίζομαι να μην με ξελογιάζει το συμφέρον»

Η Ιωάννα Καρυστιάνη συμμετείχε στο 2ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων, σε μια βραδιά στην οποία όσοι παραβρεθήκαμε θα θυμόμαστε για πολύ καιρό.

καρυστιανη10

Με αρχικό θέμα συζήτησης το πρόσφατο βιβλίο της «Ψιλά γράμματα» η συγγραφέας ανέβηκε στη σκηνή του Θεάτρου Μίκης Θεοδωράκης δίπλα στην εκπαιδευτικό Βαγγελιώ Σεργάκη-Χιωτάκη, παλιά της συμμαθήτρια και φίλη της μέχρι σήμερα, η οποία άνοιξε την εκδήλωση.

Με ουσιαστική σεμνότητα η συγγραφέας τόνισε ότι θεωρεί τον εαυτό της «ψιλά γράμματα» σε σχέση με τους μεγάλους της λογοτεχνίας του τόπου μας ενώ μιλώντας για τον Παπαδιαμάντη τον οποίο θεωρεί συνώνυμο της ανθρωπιάς είπε: «Πριν από χρόνια κατάλαβα επιτέλους αφού λοξοδρόμησα από δω κι από κει ότι αυτό που έχω ανάγκη είναι να αγαπώ, να σέβομαι και να ευγνωμονώ. Και μες στο γράψιμο, στην περιπέτεια πάνω στο χαρτί, το ταξίδι αυτό που πότε είναι σε μπουνάτσες και πότε σε φουρτούνες βρίσκω τον τρόπο –ψάχνω τον τρόπο– να αγαπώ πιο πολύ, πιο πολλούς και πιο βαθιά».

«Ένα βιβλίο δεν προκύπτει εν αιθρία. Συνήθως συμπληρώνει κενά και χρεωστούμενα από προηγούμενα βιβλία. Ποτίζεται από ρίζες βαθιές που έχουν ακουμπήσει στο χώμα στην πρώτη απόπειρα του συγγραφέα να διατυπώσει αυτά που νιώθει και αυτά που πιστεύει ότι μπορεί να έχουν μια μικρή σημασία» σχολίασε σε σχέση με τη συγγραφή. «Σε όλη μου τη ζωή αγωνίζομαι να μην με ξελογιάζει το συμφέρον» είπε μεταξύ άλλων η συγγραφέας η οποία με αφορμή το βιβλίο της μίλησε για τη μνήμη αλλά και για τους ανέστιους, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους πρόσφυγες.

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της ακολούθησε η βράβευσή της από τον Δήμο Χανίων και την Περιφέρεια Κρήτης για τη συνεισφορά της στα Γράμματα. Η ίδια ζήτησε να παραδοθεί το βραβείο της στο Α΄ Γυμνάσιο Θηλέων Χανίων, απ’ όπου αποφοίτησε, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις παλιές συμμαθήτριές της που βρίσκονταν ανάμεσα στο κοινό, καθώς και στις φιλολόγους οι οποίες την εποχή που η συγγραφέας φοιτούσε στο σχολείο στάθηκαν καθοριστική επιρροή για εκείνη.

Αλέξης Κούγιας: «Δεν αξιολογήθηκε η σοβαρότητα της καταστάσεως του πατέρα του κ. Καλλιάνου»

Αλέξης Κούγιας

Αλέξης Κούγιας: «Δεν αξιολογήθηκε η σοβαρότητα της καταστάσεως του πατέρα του κ. Καλλιάνου»

Ο Αλέξης Κούγιας, δικηγόρος του Γιάννη Καλλιάνου, μίλησε για την υπόθεση του θανάτου του πατέρα…

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Ανησυχητική η διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του ΥΠΕΣ – Αφαιρέθηκαν υπηρεσιακά έγγραφα;

ypes3

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Ανησυχητική η διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του ΥΠΕΣ – Αφαιρέθηκαν υπηρεσιακά έγγραφα;

«Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν χάνει ευκαιρία να μας υπενθυμίζει το πραγματικό πρόσωπο της "αριστείας"…