ΙΝΚΑ: Αγωγή για την ρήτρα αναπροσαρμογής στο ρεύμα

Ο κ. Γιώργος Λεχουρίτης, πρόεδρος του Ινστιτούτο Καταναλωτή (ΙΝΚΑ) γνωστοποίησε πως μέχρι το Πάσχα ο ΙΝΚΑ θα καταθέσει αγωγή κατά της ΔΕΗ και όλων των παρόχων ρεύματος, για την όλο και αυξανόμενη τιμή της ρήτρας αναπροσαρμογής.  

Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι λογαριασμοί ρεύματος έχουν εκτοξευθεί, με τα νοικοκυριά να δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα.

Η ακρίβεια μαστίζει την κοινωνία και ο εφιάλτης των υπέρογκων λογαριασμών έχει γίνει καθημερινότητα. Πιο συγκεκριμένα, η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι αυτή που φαίνεται πως απογειώνει το τελικό ποσό πληρωμής, είτε μιλάμε για τη ΔΕΗ είτε κάποιον άλλον πάροχο ενέργειας.

Τα νοικοκυριά βλέπουν διπλάσια και τριπλάσια ποσά πια στους λογαριασμούς τους, από αυτά που πλήρωναν παλαιότερα και αν αναλογιστούμε τις ανατιμήσεις σε προϊόντα και το κόστος ζωής που έχει αυξηθεί… επικίνδυνα, σε μία χώρα που ο βασικός μισθός δεν αρκεί ούτε για τα βασικά, είναι αναμενόμενο πολλές οικογένειες να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις πληρωμές.

Η πρώτη μεγάλη προσπάθεια για την εξάλειψη αυτού του φαινομένου γίνεται από το Ινστιτούτο Καταναλωτή, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα από τον πρόεδρο του στην εκπομπή Kontra24.

Ο Γιώργος Λεχουρίτης γνωστοποίησε πως μέχρι το Πάσχα ή λίγο αργότερα, ο ΙΝΚΑ θα καταθέσει αγωγή κατά της ΔΕΗ και των άλλων παρόχων ρεύματος, σε μία προσπάθεια να μπει επιτέλους φρένο, ζητώντας να επιστραφεί στους πολίτες η ρήτρα αναπροσαρμογής και να μην μπορούν να κόψουν το ρεύμα στις οικογένειες που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς.

Μάλιστα στην ανακοίνωση αυτή από τον κ. Λεχουρίτη, ήρθε να προστεθεί  και η   απόφαση – σταθμός που  προχώρησε το Ειρηνοδικείο Αθηνών, το οποίο με προσωρινή διαταγή βάζει φρένο στο ενδεχόμενο να κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα εάν δεν εξοφληθεί και η «ρήτρα αναπροσαρμογής», η νομιμότητα της οποίας αμφισβητείται.

Στο δικαστήριο προσέφυγε επιχειρηματίας, για να εμποδίσει τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στην επιχείρησή του, καθώς δεν πλήρωσε το υπέρογκο ποσό της «ρήτρας αναπροσαρμογής», που συμπεριελήφθη στους λογαριασμούς του ρεύματος.