Πως η προσωπική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Χολγκίν, εργάζεται πάνω σε μια «συμφωνία» με την τουρκοκυπριακή πλευρά, με στόχο την επίλυση του κυπριακού ζητήματος, αποκαλύπτει δημοσίευμα της βρετανικής Independent.
Μάλιστα, η ενημερωτική ιστοσελίδα υποστηρίζει πως η συμφωνία θα είναι «αρκετά ευέλικτη ώστε και οι δύο πλευρές να πάρουν αυτό που θέλουν», βάζοντας «τέλος σε 52 χρόνια αδιεξόδου», μιας και η Χολγκίν υποστηρίζει ότι «το καθεστώς των Τουρκοκυπρίων δεν αντιμετωπίζεται ισότιμα όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί όταν το νησί ανεξαρτητοποιήθηκε από τη βρετανική αυτοκρατορία το 1960».
Η επέμβαση του τουρκικού στρατού στις 20 Ιουλίου 1974 είχε ως αποτέλεσμα τη διαίρεση της Κύπρου σε βόρειο και νότιο τμήμα, ενώ το 1983 η μη αναγνωρισμένη διεθνώς «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)» ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της.
Το δημοσίευμα υπογραμμίζει πως η προοπτική μιας τέτοιας συμφωνίας θα ήταν «εξαιρετικά σημαντική για το Ηνωμένο Βασίλειο» λόγω του καθεστώτος των δύο κυρίαρχων βρετανικών βάσεων του στο νησί, οι οποίες χαρακτηρίζει ως «κρίσιμες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στη Μέση Ανατολή».
H διαδικτυακή εφημερίδα τονίζει πως η είδηση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους βρετανούς, ειδικά μετά από την πρόσφατη επίθεση του Ιράν σε μία από αυτές τις βάσεις, κατά τη διάρκεια της πολεμικής σύρραξης που ξεκίνησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και μετά τη μετακίνηση του βρετανικού αντιτορπιλικού HMS Dragon στην περιοχή, «για την προστασία των βρετανικών και συμμαχικών συμφερόντων».
Μια «χαλαρή» λύση βασιζόμενη σε σκόπιμη «εποικοδομητική ασάφεια»
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Χόλγκιν προτείνει μια πιο «”χαλαρή λύση” εντός της ΕΕ, η οποία απομακρύνεται από το ομοσπονδιακό μοντέλο των προηγούμενων διαπραγματεύσεων».
Στόχος της φαίνεται να είναι η δημιουργία μιας δομής που «οι Ελληνοκύπριοι θα μπορούν να χαρακτηρίζουν “ομοσπονδία” και οι Τουρκοκύπριοι “συνομοσπονδία“, γεφυρώνοντας έτσι το χάσμα μέσω μιας σκόπιμης “εποικοδομητικής ασάφειας“».
Επί προεδρίας του -υποστηριζόμενου από την Τουρκία- Ερσίν Τατάρ, η τουρκοκυπριακή πλευρά προωθούσε ξεκάθαρα τη λύση δύο κρατών. Ωστόσο, μετά την περσυνή εκλογή του Τούφαν Ερχιουρμάν στην προεδρία των Κατεχόμενων, η στάση της εμφανίζεται πιο ευέλικτη.
Όπως αποκαλύπτει η Independent, το σχέδιο της Χόλγκιν προβλέπει τη δημιουργία δύο συνιστώντων κρατών με πολιτική ισότητα και σημαντικό περιορισμό των κοινών αρμοδιοτήτων. Η καθημερινή διακυβέρνηση θα ασκείται κυρίως από τα δύο συνιστώντα κράτη, ενώ μια μικρή κεντρική δομή θα διαχειρίζεται τις αρμοδιότητες που δεν μπορούν να ασκήσουν χωριστά.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα για τις κοινές αρμοδιότητες προτείνεται:
Εκ περιτροπής προεδρικό συμβούλιο με επικεφαλής τους δύο ηγέτες, με αναλογία 2:1 ή 3:1 υπέρ της ελληνοκυπριακής πλευράς.
Ένα γενικό συμβούλιο αποτελούμενο από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους βουλευτές, αντί ενός άμεσα εκλεγμένου ομοσπονδιακού κοινοβουλίου.
Κοινό υπουργικό συμβούλιο με περίπου πέντε ή έξι υπουργεία, όπως Εξωτερικών, Άμυνας, Εσωτερικών/Ιθαγένειας, Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.
Η ύπαρξη τουλάχιστον μίας αποφασιστικής ψήφου Τουρκοκύπριου υπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο, ως εγγύηση της πραγματικής πολιτικής ισότητας, με την βρετανική εφημερίδα να τονίζει πως, η συγκεκριμένη πρόταση μπορεί να αποτελέσει βασικό εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις.
Η κυπριακή κυβέρνηση επιδιώκει την απομάκρυνση των τουρκικών δυνάμεων από το νησί, ενώ η κυβέρνηση των Κατεχόμενων επιμένει ότι βρίσκεται εκεί για την προστασία των Τουρκοκύπριων.
Όσον αφορά το σύστημα των εγγυήσεων του 1960, το δημοσίευμα αναφέρει ότι εξετάζεται η αντικατάσταση του ρόλου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ελλάδας και της Τουρκίας από έναν Νατοϊκό μηχανισμό, που θα μπορούσε να περιλαμβάνει μικρή πολυεθνική παρουσία στο νησί.
Ο ΟΗΕ φέρεται να εξετάζει μια μεταβατική περίοδο δύο ή τριών ετών, ξεκινώντας με επιστροφή εδαφών- αρχικά της περιοχής των Βαρωσίων- και τη σταδιακή υλοποίηση αιτημάτων της Τουρκοκυπριακής πλευράς, όπως:
- απευθείας εμπόριο,
- απευθείας πτήσεις,
- απευθείας διεθνείς επαφές,
- χαλάρωση των τουρκικών περιορισμών και πρόσβαση των κυπριακών πλοίων σε τουρκικά λιμάνια
Υπάρχει ακόμη η προσδοκία ότι θα μπορούσε να υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου, καθώς και σαφής σύνδεση μεταξύ μιας διευθέτησης του Κυπριακού και της ατζέντας Τουρκίας-ΕΕ, όσον αφορά την τελωνειακή ένωση, καθιστώντας την εν λόγω συμφωνία μέρος ενός ευρύτερου πακέτου ΕΕ-Τουρκίας, αναφέρει το δημοσίευμα.
Είναι ξεκάθαρο ότι ο Τουφάν Ερχουρμάν είναι πιο πρόθυμος να διαπραγματευτεί ένα τέτοιο πλαίσιο, ενώ ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, είναι πιο επιφυλακτικός, λαμβάνοντας υπόψη και τις εσωτερικές πολιτικές πιέσεις.
Οι συνομιλίες συνεχίζονται εδώ και δεκαετίες, με τη συμφωνία Ανάν να απορρίπτεται μέσω δημοψηφίσματος από τους Ελληνοκύπριους το 2004, ενώ η προσπάθεια στο Κραν Μοντανά το 2017 έφθασε σχεδόν σε συμφωνία, αλλά εν τέλει επίσης απέτυχε.
Ο αναπληρωτής Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Σπύρος Μιλτιάδης, δήλωσε: «Από όσο γνωρίζω, δεν έχει υπάρξει επίσημη πρόταση του ΟΗΕ στην οποία να έχει ζητηθεί να απαντήσει κάποια από τις δύο πλευρές. Οι ιδέες που κυκλοφορούν φαίνεται να είναι εικασίες, παρά μια συγκεκριμένη πρόταση ή σχέδιο. Οποιαδήποτε ουσιαστική πρόοδος θα πρέπει να επιτευχθεί μέσω της καθιερωμένης διαδικασίας υπό την ηγεσία του ΟΗΕ και εντός του συμφωνημένου πλαισίου».
Από πλευράς του, ο πρόεδρος των Κατεχόμενων, Τουφάν Έρχουρμαν, έγραψε στο Facebook: «Η βούληση του λαού μας για λύση είναι σαφής. Έχουμε δηλώσει την υποστήριξή μας στις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ και συνεχίζουμε να τις υποστηρίζουμε».
«Είχαμε πει ότι δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο, αλλά μόνο ορισμένες ιδέες. Παρ’ όλα αυτά, ενημερώσαμε το Συμβούλιο των Πολιτικών Κομμάτων, τα συνδικάτα, το Συμβούλιο Συντονισμού Νεολαίας, τις επιχειρηματικές οργανώσεις και κάθε ενδιαφερόμενο για τις ιδέες αυτές», υποστήριξε και συνέχισε γράφοντας:
«Η μοναδική μας έγνοια είναι τα δικαιώματα, το μέλλον, η ισότητα, η ασφάλεια και η διεθνής παρουσία του λαού μας, ιδιαίτερα των παιδιών μας, καθώς και η διατήρηση της ιδιότητας των Τουρκοκυπρίων ως ισότιμων “υπηκόων”».
«Η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει έναν τόπο όπου χτίζονται γέφυρες προς κάθε κατεύθυνση και προάγεται η ειρηνική συνύπαρξη σε αυτή τη σύνθετη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Έτσι μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα όχι μόνο για την περιοχή, αλλά και για την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο.»
Διαβάστε επίσης:
Ιστορική επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Κύπρο: Ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης προς τον κυπριακό λαό
Tα σχόλια στο site έχουν απενεργοποιηθεί. Μπορείτε να σχολιάζετε μέσα από την επίσημη σελίδα στο Facebook
Σχόλια