ΓΑ

Γιάννης Α. Μυλόπουλος

Αν ήμουν στη θέση του Σωτήρη Τσιόδρα, σήμερα θα είχα παραιτηθεί

Η κυβέρνηση χειραγωγεί την ελευθεροτυπία, περιορίζει τον πλουραλισμό, ελέγχει την επιστήμη και χρησιμοποιεί τους επιστήμονες, περιορίζοντας θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών, όπως αυτό της αντικειμενικής ενημέρωσης και της ελεύθερης πρόσβασης στην επιστημονική αλήθεια. Αν ήμουν στη θέση του Σωτήρη Τσιόδρα, μετά τον τρόπο που αποκαλύφθηκε ότι τον χρησιμοποιούν για να υπηρετήσουν τις πολιτικές τους σκοπιμότητες, σήμερα θα είχα παραιτηθεί.

5153132 0

Τη στιγμή που χάθηκε ο έλεγχος της υγειονομικής κρίσης, αποκαλύπτοντας τις κυβερνητικές ευθύνες τόσο για την υγειονομική υποτροπή, όσο και για την ανικανότητα διαχείρισής της, τη στιγμή που η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας, πριν καν μπει ο χειμώνας, είναι οριακή για τις αντοχές του, αποκαλύπτοντας τις κυβερνητικές ευθύνες για την απουσία οργάνωσης και προετοιμασίας εδώ και 8 μήνες, τη στιγμή που η απειλή για τη δημόσια υγεία, αλλά και για την οικονομία, βρίσκεται στα κόκκινα, η κυβέρνηση συλλαμβάνεται να τυρβάζει περί άλλα.

Και αντί να αγωνίζεται να βρει πόρους για να προστατέψει τη δημόσια υγεία από τη διογκούμενη υγειονομική απειλή, ενισχύοντας τις δημόσιες δομές της υγείας για την αναβάθμιση της υγειονομικής φροντίδας και της παιδείας και των μεταφορών για τον περιορισμό της μεγάλης μετάδοσης της πανδημίας σε μαζικούς χώρους που πλήττονται από συνωστισμούς, εκείνη ανακοινώνει επιπλέον χρηματοδότηση των ΜΜΕ με άλλα 2 εκατομμύρια Ευρώ.

Και την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αντί να επικεντρώσει το ενδιαφέρον και τις προσπάθειές της στο πως θα στηρίξει τις χιλιάδες επιχειρήσεις που πλήττονται από την ύφεση και απειλούνται με λουκέτο, αλλά και τα εκατομμύρια των εργαζομένων που σε συνθήκες fast track οδηγούνται σε ανεργία, εκείνη με το βλέμμα στην πολιτική της επιβίωση, ασχολείται με μια επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης, καθοδηγώντας τα χρηματοδοτούμενα από την ίδια ΜΜΕ πως θα υποστηρίξουν καλύτερα την κυβερνητική προπαγάνδα.

Βρίθουν μηνυμάτων οι χτεσινές αποκαλύψεις για τον επικοινωνιακό αυτισμό της κυβέρνησης της ΝΔ.

1. Με πρώτο και κύριο το μήνυμα της αδιαφορίας της κυβέρνησης τόσο για την προστασία της δημόσιας υγείας, όσο και για τη στήριξη της οικονομίας. Διότι αν πράγματι ενδιαφέρονταν, δεν θα σπαταλούσε εκατομμύρια Ευρώ από τα δημόσια ταμεία, χρήμα των φορολογουμένων δηλαδή, εν μέσω κρίσης, για να χρηματοδοτήσει την προπαγάνδα της. Αλλά θα το διέθετε για τη στήριξη των δημόσιων δομών, που όπως αποδείχθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι οι μόνες που μπορούν να προστατέψουν τη δημόσια υγεία. Κι από την άλλη, θα αξιοποιούσε τα υπάρχοντα αποθέματα για να ενισχύσει την ιδιωτική οικονομία και τους εργαζόμενους σε αυτήν, που απειλούνται με καταστροφή από την ήδη εξαγγελθείσα καραντίνα. Αντί να αντιγράφουν μόνο τα μέτρα του Μακρόν για το στοχευμένο lock down, θα έπρεπε να αντιγράψουν και τη γενναία οικονομική ενίσχυση που προηγουμένως διέθεσαν τόσο ο Γάλλος πρόεδρος, όσο και η Γερμανίδα καγκελάριος και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες στα δημόσια συστήματα και στις δημόσιες δομές των χωρών τους. Κι ακόμη, θα έπρεπε να αντιγράφουν τις πολλαπλάσιες, σε σχέση με τη χώρα μας, κρατικές ενισχύσεις που τα Ευρωπαϊκά κράτη διαθέτουν στην οικονομία τους για να τη στηρίξουν από την ύφεση.

2. Το δεύτερο μήνυμα που εκπέμπουν οι χτεσινές αποκαλύψεις για την επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας από πλευράς κυβέρνησης, αφορά ασφαλώς στα πλήγματα στην ελευθεροτυπία, στον πλουραλισμό και στην ίδια την καρδιά της Δημοκρατίας που αποκαλύπτει η εξαγορά και η καθοδήγηση των ΜΜΕ από την κυβέρνηση, εν μέσω συνθηκών πρωτόγνωρης και πολλαπλής κρίσης. Δεν υπάρχει ελευθεροτυπία, δεν υπάρχει αντικειμενική ενημέρωση και δεν υπάρχει πλουραλισμός, όταν τα ΜΜΕ χρηματοδοτούνται και καθοδηγούνται για να υποστηρίζουν την κυβερνητική προπαγάνδα, να λιβανίζουν όσους προβάλλει το κυβερνητικό σύστημα και να εξυπηρετούν τις πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες του κυβερνώντος κόμματος. Η υπόθεση της κατά λάθος αποκάλυψης του κυβερνητικού σημειώματος προς τα ΜΜΕ, την ίδια μέρα που ανακοινώθηκε η χρηματοδότησή τους με δημόσιο χρήμα θα ήταν γελοία, αν δεν ήταν τόσο σοβαρή. Ξεπερνά την πιο αρρωστημένη φαντασία και τα πιο σκοτεινά σχέδια δικτατορικών και ολοκληρωτικών καθεστώτων αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα σήμερα.

3. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την επιστήμη και τους επιστήμονες ως όργανα της προπαγάνδας της και ως εργαλεία επίτευξης των πολιτικών της σκοπιμοτήτων. Η αποκάλυψη της επικοινωνιακής υποστήριξης που παρέχει η κυβέρνηση προς τον καθηγητή Τσιόδρα, καθοδηγώντας με σημειώματα τα ΜΜΕ, απέναντι στις δήθεν επιθέσεις του Αλέξη Τσίπρα, ρίχνει φως στον τρόπο που η κυβέρνηση κομματικοποιεί την επιστημονική γνώση και ελέγχει και χρησιμοποιεί τους επιστήμονες, για να υπηρετήσουν τις δικές της πολιτικές σκοπιμότητες. Οι επιστήμονες δεν έχουν ανάγκη την κυβερνητική επικοινωνιακή προστασία, γιατί απευθύνονται σε όλους. Και στους δεξιούς και στους αριστερούς. Και στον Μητσοτάκη και στον Τσίπρα. Ο Σωτήρης Τσιόδρας δεν είναι και δεν μπορεί να είναι όργανο κανενός και δεν επιτρέπεται να τίθεται υπό την προστασία της κυβέρνησης, έναντι δήθεν επιθέσεων από πλευράς της αντιπολίτευσης. Ο Τσιόδρας και ο κάθε Τσιόδρας δεν είναι κυβερνητικός υπάλληλος. Είναι ανεξάρτητος επιστήμονας. Το επόμενο θύμα τα κυβέρνησης από τις χτεσινές αποκαλύψεις ήταν η ανεξαρτησία της επιστήμης. Η επιστήμη για να είναι αξιόπιστη και αντικειμενική, πρέπει να είναι ανεξάρτητη και να μην ελέγχεται από πολιτικά κέντρα και επικοινωνιακά επιτελεία. Αν ήμουν στη θέση του Σωτήρη Τσιόδρα, μετά τα όσα δημοσιοποιήθηκαν χτες σε βάρος του, θα είχα παραιτηθεί.

4. Η κυβέρνηση ψεύδεται. Και διαψεύδεται αμέσως μετά από τα χρηματοδοτούμενα από την ίδια ΜΜΕ. Το Liberal άδειασε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο που ισχυρίστηκε ότι το σημείωμα προς τα ΜΜΕ, που κατά λάθος δημοσιεύτηκε, ήταν δήθεν απόσπασμα της πρωθυπουργικής ομιλίας στο υπουργικό συμβούλιο. Πουθενά στο βίντεο που κυκλοφόρησε δεν αποδείχθηκε αυτό. Το Liberal, προς τιμή του, ζήτησε συγγνώμη από τον Αλέξη Τσίπρα για το λάθος και η κυβέρνηση που συνελήφθη κλέπτουσα οπώρας, έμεινε βαριά εκτεθειμένη. Και για τον περιορισμό των δικαιωμάτων των πολιτών στην ελεύθερη και αντικειμενική ενημέρωση, αλλά και για τα ψέματα που ωμά και χωρίς κανένα ενδοιασμό διαδίδει για να βγει από τη δύσκολη θέση.

5. Η κυβέρνηση φοβάται τον Τσίπρα. Και ίσως κάτι ξέρει… Μια κυβέρνηση που κυριαρχεί επικοινωνιακά, εξαγοράζοντας και ελέγχοντας τα ΜΜΕ, μια κυβέρνηση που διαθέτει μια εκλογική υπεροπλία 20 και βάλε μονάδων, όπως τα χρηματοδοτούμενα από την ίδια ΜΜΕ κάθε τόσο υπενθυμίζουν, μια κυβέρνηση πανίσχυρη πολιτικά, όπως θέλουν να μας πείσουν, για να φοβάται τον ηττημένο των εκλογών ηγέτη της Αριστεράς Αλέξη Τσίπρα, κάτι πρέπει να ξέρει παραπάνω. Μάλλον ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι αυθεντικός λαϊκός ηγέτης που μιλά στην ψυχή των πολιτών. Σε αντίθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που δεν είναι παρά κατασκεύασμα του μιντιακού συστήματος, που εκπροσωπεί την πλουτοκρατία.

Η κυβέρνηση χειραγωγεί την ελευθεροτυπία, περιορίζει τον πλουραλισμό, ελέγχει την επιστήμη και χρησιμοποιεί τους επιστήμονες, περιορίζοντας θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών, όπως αυτό της αντικειμενικής ενημέρωσης και της ελεύθερης πρόσβασης στην επιστημονική αλήθεια.

Είναι μια κυβέρνηση που χρησιμοποιεί ολοκληρωτικές μεθόδους πολιτικής επιβίωσης. Αυτό έχει αρχίσει να εκδηλώνεται και οι πολίτες έχουν αρχίσει να δυσανασχετούν.

Αυτός είναι ο λόγος που στρέφει το σύνολο της επικοινωνιακής της πολεμικής απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά.

Δείχνει να τον φοβάται. Και μάλλον έχει δίκιο…

* Ο Γιάννης Μυλόπουλος είναι Έλληνας πανεπιστημιακός, πρώην πρύτανης του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο tvxs.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…