Ευαγγελία Ζευκιλή

Ημερολόγιο Διατροφής | Τα φρούτα, λαχανικά και ψάρια του Οκτωβρίου!

To koutipandoras.gr σε συνεργασία με τη Διαιτολόγο - Διατροφολόγο, Ευαγγελία Ζευκιλή, και το lightlife.gr παρουσιάζει μια σειρά άρθρων που έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός νέου πρότυπου μοντέλου διατροφικής αγωγής βασισμένο στην εκμάθηση ενός σωστού τρόπου διατροφής και την εξάλειψη της άγνοιας στον τομέα της διατροφής.

nm fall produce feature

Ο κάθε μήνας ετοιμάζει τα δικά του φρούτα και λαχανικά… ας θυμηθούμε, παλιότερα, δεν καταναλώναμε για παράδειγμα τις φράουλες το χειμώνα γιατί απλά δεν υπήρχαν, δεν ήταν η εποχή τους! Με τα θερμοκήπια και τα πάσης φύσεως αλλοδαπά προϊόντα της αγοράς, καταναλώνουμε δυσμεγέθη φρούτα και λαχανικά γεμάτα λιπάσματα και άλλα συστατικά, που δεν τα βάζει ο ανθρώπινος νους.

Γι’ αυτό επέλεξε να καταναλώνεις μόνο τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι της εποχής τους. Απέφυγε να αγοράζεις προϊόντα που είναι αμφιβόλου προελεύσεως και ποιότητας. Προτίμησε να καταναλώνεις πολλά οπωροκηπευτικά που βρίσκονται σε αφθονία στην Ελληνική γη.

Επέλεξε.. και εποχιακά ψάρια! Ναι… και τα ψάρια έχουν εποχές!

Τον Οκτώβριο επιλέγουμε να τρώμε φρέσκα:

Φρούτα: Αχλάδια, ακτινίδια, κυδώνια, λωτοί, μήλα, ρόδια και σταφύλια.

Λαχανικά: Αγγούρια, αντίδι, άνηθος, βλίτα, κολοκυθάκια, καρότο, κολοκύθα, κουνουπίδι, λάχανο, μαϊντανός, μαρούλι, μάραθος, μελιτζάνες, μπρόκολο, ντομάτες, παντζάρι, πιπεριές, πράσο, ραδίκια, ραπανάκια, σέλινα, σέσκουλα, σπανάκι, φασολάκια και φινόκιο.

Ψάρια: Τσιπούρες, σαργοί, χταπόδια, κουτσομούρες, μπαρμπούνια, παλαμίδα, κοκάλια και συναγρίδα.