Newsroom

Pandora Newsroom

Ημερίδα για τα «εναλλακτικά» ΜΜΕ που κυριαρχούν στη δημοσιογραφική έρευνα

Η συνδικαλιστική παράταξη της ΕΣΗΕΑ, «Δούρειος Τύπος», διοργανώνει, σήμερα, Δευτέρα 22 Ιανουαρίου στις 17:00 ανοιχτή συζήτηση για την ελευθερία, ανεξαρτησία και βιωσιμότητα του Τύπου

ΕΣΗΕΑ 1

Ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση της συνδικαλιστικής παράταξης της ΕΣΗΕΑ «Δούρειος Τύπος» πραγματοποιείται, σήμερα, Δευτέρα 22 Ιανουαρίου στις 17:00, στην αίθουσα «Γεώργιος Καράντζας» της ΕΣΗΕΑ με κύριο θέμα της συζήτησης τα εναλλακτικά εγχειρήματα που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια και πρωτοστατούν στην δημοσιογραφική έρευνα, σε μία περίοδο μάλιστα που οι αγωγές (SLAPPs), οι ευθείες επιθέσεις, η οικονομική ασφυξία ακόμη και παρακολουθήσεις δημοσιογράφων δημιουργούν συνθήκες δίωξης της δημοσιογραφίας.

Η εκδήλωση μάλιστα θα μεταδοθεί και ηλεκτρονικά μέσω της επίσημης σελίδας της παράταξης στο Facebook (εδώ).

Ο εκδότης του Documento Κώστας Βαξεβάνης, θα μιλήσει για τη Δημοσιογραφία υπό τη δίωξη των SLAPPS’s και των παρακολουθήσεων αλλά και για την οικονομική ασφυξία την οποία επιχειρεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο Documento και στα άλλα αντιπολιτευόμενα Μέσα Ενημέρωσης.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Δούρειος Τύπος, «η δημοσιογραφία στον καιρό μας αντιμετωπίζει προκλήσεις πρωτοφανείς σε μέγεθος και ένταση.

Οι ρυθμοί της μετάβασης είναι καταιγιστικοί. Δουλειά όλων μας να μην είναι και σαρωτικοί».

«Συναντάμε δημοσιογραφικά εγχειρήματα που επιμένουν στο ρεπορτάζ και την υπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντας που αντιστέκονται στις πιέσεις και τις σειρήνες κάθε είδους που πειραματίζονται πάνω σε νέους τρόπους ανάπτυξης του δημοσιογραφικού περιεχομένου, που υπερασπίζονται την ανεξαρτησία τους εφαρμόζοντας εναλλακτικά μοντέλα χρηματοδότησης με σκοπό την οικονομική βιωσιμότητα.

Αναζητούμε διέξοδο από την μονομέρεια και την έλλειψη αξιοπιστίας. Διερευνούμε εργαλεία οικονομικής βιωσιμότητας πέρα από κυβερνητικές λίστες, το πατρονάρισμα της επιχειρηματικής ολιγαρχίας και την εμπορευματοποίηση της είδησης.

Αλληλοστηριζόμαστε για μια πλουραλιστική ενημέρωση που ελέγχει την εξουσία και υπηρετεί τη Δημοκρατία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

17:00 ερευνητικές ομάδες Ανεξαρτησία – Χρηματοδότηση

Συντονισμός: Ματθαίος Τσιμιτάκης

Inside Story

Ελίζα Τριανταφύλλου

Manifold

Γιάννης Ορέστης Παπαδημητρίου

MIIR

Κώστας Ζαφειρόπουλος

Reportes United

Νικόλας Λεοντόπουλος

Solomon

Ήλιάνα Παπαγγελή

ε1

 

18:15 ΜΜΕ και εναλλακτικά μοντέλα χρηματοδότησης και διοίκησης

Λαμπρινή Παπαδοπούλου, Επίκουρη καθηγήτρια ΕΚΠΑ

ε2

 

18:30 Έρευνα VS Επικαιρότητα – Ποιος πληρώνει για ενημέρωση;

Συντονισμός: Εμμανουέλα Αργείτη

ΕΦΣΥΝ

Σωτήρης Μανιάτης

The Press Project

Κωνσταντίνος Πουλής

TVXS

Φωτεινή Λαμπρίδη

ε3

 

19:30 Η Δημοσιογραφία υπό δίωξη SLAPPS’s, παρακολουθήσεις, οικονομική ασφυξία

Συντονισμός: Μάχη Νικολάρα

  • Κώστας Βαξεβάνης
  • Θανάσης Κουκάκης
  • Σταύρος Μαλιχούδης
  • Τάσος Τέλλογλου
  • Θοδωρής Χονδρόγιαννος

ε4

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Η δημοσιογραφία στον καιρό μας αντιμετωπίζει προκλήσεις πρωτοφανείς σε μέγεθος και ένταση. Οι ρυθμοί της μετάβασης είναι καταιγιστικοί. Δουλειά όλων μας να μην είναι και σαρωτικοί.

Η Συσπείρωση Δημοσιογράφων -Δούρειος Τύπος, η παράταξη που επιδιώκει με όλες της τις δυνάμεις στην ΕΣΗΕΑ και αλλού με ενημέρωση και αξιοπιστία, πλουραλισμό και δικαιώματα οργανώνει εκδήλωση-συζήτηση για τα εναλλακτικά εγχειρήματα που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια και πρωτοστατούν στην δημοσιογραφική έρευνα.

Σε μία περίοδο μάλιστα που αγωγές (SLAPPs) ευθείες επιθέσεις, οικονομική ασφυξία ακόμη και παρακολουθήσεις δημοσιογράφων δημιουργούν συνθήκες δίωξης της δημοσιογραφίας.

Συναντάμε δημοσιογραφικά εγχειρήματα που επιμένουν στο ρεπορτάζ και την υπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντας που αντιστέκονται στις πιέσεις και τις σειρήνες κάθε είδους που πειραματίζονται πάνω σε νέους τρόπους ανάπτυξης του δημοσιογραφικού περιεχομένου, που υπερασπίζονται την ανεξαρτησία τους εφαρμόζοντας εναλλακτικά μοντέλα χρηματοδότησης με σκοπό την οικονομική βιωσιμότητα.

Αναζητούμε διέξοδο από την μονομέρεια και την έλλειψη αξιοπιστίας. Διερευνούμε εργαλεία οικονομικής βιωσιμότητας πέρα από κυβερνητικές λίστες, το πατρονάρισμα της επιχειρηματικής ολιγαρχίας και την εμπορευματοποίηση της είδησης. Αλληλοστηριζόμαστε για μια πλουραλιστική ενημέρωση που ελέγχει την εξουσία και υπηρετεί τη Δημοκρατία».

Ζελένσκι κατά Τραμπ: «Αισθάνομαι προδομένος» – Ξεκινάνε ξανά τα ουκρανικά πλήγματα σε ρωσικά διυλιστήρια

AP26266647921964

Ζελένσκι κατά Τραμπ: «Αισθάνομαι προδομένος» – Ξεκινάνε ξανά τα ουκρανικά πλήγματα σε ρωσικά διυλιστήρια

Η Ουκρανία τερματίζει τη διήμερη παύση των επιθέσεων στις ρωσικές ενεργειακές υποδομές, καταγγέλλοντας εκβιασμό με…

Θέρμη Θεσσαλονίκης: 120 σκύλοι, 70 γάτες και 10 κατσίκες σε σπίτι – Η καταγγελία που έφερε τη σύλληψη 54χρονης

AP21149564376402

Θέρμη Θεσσαλονίκης: 120 σκύλοι, 70 γάτες και 10 κατσίκες σε σπίτι – Η καταγγελία που έφερε τη σύλληψη 54χρονης

Φραστικό επεισόδιο αποκάλυψε την παρουσία περισσότερων από 200 ζώων σε ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης

Καιρός: Απότομη «βουτιά» του υδραργύρου και χειμωνιάτικο σκηνικό – Πού θα χιονίσει

xioni

Καιρός: Απότομη «βουτιά» του υδραργύρου και χειμωνιάτικο σκηνικό – Πού θα χιονίσει

Ψυχρές αέριες μάζες φέρνουν αισθητό κρύο, θυελλώδεις βοριάδες και τοπικές καταιγίδες. Στο επίκεντρο Εύβοια, Σποράδες…

Οι Προτάσεις μας

Τουρκία: Ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο – Οι άγνωστες συνήθειες των ναυτικών και οι ζωντανές κατσίκες

navagio

Τουρκία: Ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο – Οι άγνωστες συνήθειες των ναυτικών και οι ζωντανές κατσίκες

Εντυπωσιακά ευρήματα στον βυθό της Μεσογείου αποκαλύπτουν στοιχεία για τη ζωή πριν από χιλιετίες

Τάρικ Άλι: Η ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ στη Μέκκα – Η συμμαχία Σαουδικής Αραβίας, Τουρκίας, Πακιστάν και η Υεμένη

AP26219629270776

Τάρικ Άλι: Η ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ στη Μέκκα – Η συμμαχία Σαουδικής Αραβίας, Τουρκίας, Πακιστάν και η Υεμένη

Εμπλεκόμενο στην Υεμένη, το Πακιστάν οδεύει προς έναν πόλεμο εναντίον εκείνων που αρνήθηκαν να μένουν…

Post-apocalyptic: Ο Αντώνης Τσιοτσιόπουλος για το θέατρο, τον κινηματογράφο και την πολιτική (video)

tsiotsopoulos1

Post-apocalyptic: Ο Αντώνης Τσιοτσιόπουλος για το θέατρο, τον κινηματογράφο και την πολιτική (video)

Το koutipandoras.gr συναντά τον Αντώνη Τσιοτσιόπουλο σε μια post-apocalyptic κουβέντα για την τέχνη του σήμερα,…

Το Κουτί της Πανδώρας του Κ. Βαξεβάνη επέστρεψε: Σκοτεινές επιχειρήσεις από βρετανικές υπηρεσίες στην Ελλάδα

snapshot2

Το Κουτί της Πανδώρας του Κ. Βαξεβάνη επέστρεψε: Σκοτεινές επιχειρήσεις από βρετανικές υπηρεσίες στην Ελλάδα

Εμπλέκονται κορυφαίοι πανεπιστημιακοί, σύμβουλοι πολιτικών και δημοσιογράφοι.

Σχετικά με MEDIA

Γκίλφοϊλ: Φέρεται να επιχείρησε να θάψει ρεπορτάζ – Η ταχύτητα της αποπομπής της σόκαρε τους ανταποκριτές του Λευκού Οίκου

Γκίλφοϊλ

Γκίλφοϊλ: Φέρεται να επιχείρησε να θάψει ρεπορτάζ – Η ταχύτητα της αποπομπής της σόκαρε τους ανταποκριτές του Λευκού Οίκου

«Έφταναν σε εμένα τόσες πληροφορίες από την Ελλάδα που δεν ήξερα τι να τις κάνω»,…

Ελληνίδα που ζει στην Ελβετία δείχνει πόσα πληρώνει για ρεύμα και δημιουργεί σκέψεις για μετανάστευση: «Εμείς εδώ έχουμε Μητσοτάκη»

pexels kindelmedia 7688191

Ελληνίδα που ζει στην Ελβετία δείχνει πόσα πληρώνει για ρεύμα και δημιουργεί σκέψεις για μετανάστευση: «Εμείς εδώ έχουμε Μητσοτάκη»

Η ίδια μάλιστα τονίζει ότι αυτή και η οικογένεια της έχουν ξεχάσει τι θα πει…

Λαζόπουλος για το «κόψιμο» των Ράδιο Αρβύλα: «Μας δείχνει πόσο δύσκολη είναι η επόμενη εκλογική μάχη – Εγώ ξέρω ότι θα συνεχίσουν»

lazopoulos

Λαζόπουλος για το «κόψιμο» των Ράδιο Αρβύλα: «Μας δείχνει πόσο δύσκολη είναι η επόμενη εκλογική μάχη – Εγώ ξέρω ότι θα συνεχίσουν»

«Όπως είπαν και στην ανακοίνωση τους, είναι θέμα αρχής. Και αρχή της σάτιρας είναι η…