Newsroom

Newsroom

Ημέρα αποφάσεων για το άνοιγμα των σχολείων

Επιστροφή στα θρανία στις 10 Ιανουαρίου, αλλά με πιθανή επικαιροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου, προωθεί η κυβέρνηση - Τι λένε οι επιστήμονες

5184772 0

Στις 2 το μεσημέρι συνεδριάζει η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να αποτιμήσει την επιδημιολογική κατάσταση και να εισηγηθεί για το άνοιγμα των σχολείων. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, οι υπουργοί Υγείας Θάνος Πλεύρης και Παιδείας Νίκη Κεραμέως αναμένεται να κάνουν δηλώσεις.

Όπως έχει τονίσει ο υπουργός Υγείας, η βούληση και η αρχική θέση της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου, αλλά με πιθανή επικαιροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνεει γνωστά μέχρι τώρα, ένα από τα μέτρα που προκρίνονται προς ώρας για το άνοιγμα των σχολείων είναι τα υποχρεωτικά self test να αυξηθούν από δύο σε τρία, αν και είναι αμφίβολο αν κάτι τέτοιο θα βοηθούσε, καθώς ακόμα και για τους πλήρως εμβολιασμένους, τα self test και τα rapid test δε δείχνουν πλήρως την εικόνα αν κάποιος είναι θετικός, και η μόνη ασφαλής ένδειξη ειναι το “τσουχτερό” pcr test.

Εν τω μεταξύ, δεν αναμένεται να ληφθούν μέτρα για τα οποία “φωνάζουν” από την αρχή της πανδημίας εκπαιδευτικοί και επιστήμονες, όπως η μείωση των μαθητών ανά τμήμα, καθώς στο υπουργείο Παιδείας επαίρονται για την “επιτυχία” των πρωτοκόλλων που έχουν εφαρμοστεί μέχρι τώρα΄…

Τι λένε οι επιστήμονες

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ για το άνοιγμα των σχολείων, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης προειδοποίησε: “Αν ανοίξουμε αυτή τη στιγμή τα σχολεία θα δείτε ότι θα κλείσουν μετά από ένα πενθήμερο ένα δεκαήμερο λόγω των κρουσμάτων κορονοϊού”. Ζήτησε μάλιστα παράταση μιας εβδομάδας στις διακοπές των μαθητών, τονίζοντας πως “ένα περίπου στα επτά παιδιά αυτή τη στιγμή από 0 έως 20 ετών είναι ενεργό κρούσμα. Κάθε οικογένεια έχει ένα τουλάχιστον κρούσμα ενεργό”.

Το ίδιο υποστήριξε και ο καθηγητής πνευμονολογίας και λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, Ιωάννης Κιούμης, μιλώντας στο STAR. “Θα έπρεπε να προταθεί μια μικρή παράταση των εορταστικών διακοπών στα σχολεία, ίσως της τάξης μιας εβδομάδας, περιμένοντας να δούμε τι θα συμβεί με τη μετάλλαξη Όμικρον”, ανέφερε χαρακτηριστικά. “Είναι το είδος του ιού, ο Όμικρον που μολύνει πάρα πολύ εύκολα -πέντε φορές περισσότερο από τη Δέλτα- και τα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε δεύτερη μέρα. Δεν μπορείς να κάνεις κάτι για να το μειώσεις άμεσα εκτός από το να παίρνεις τα μέτρα προστασίας σου”.

Την άποψη αυτή υποστηρίζει και ο γιατρός-ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης, που μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ανέφερε μεταξύ άλλων:

“Όλοι θέλουμε να λειτουργήσουν τα σχολεία κανονικά, και αν δε λειτουργήσουν τα σχολεία κανονικά δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει και η υπόλοιπη οικονομία. Αλλά με τόσο ιό στον αέρα και τόσα κρούσματα, δε γίνεται. Όσο γρηγορότερα το καταλάβουμε και αποφασιστεί [τόσο το καλύτερο]. Ένα λάθος που έγινε το προηγούμενο διάστημα είναι ότι περιμένουμε την τελευταία στιγμή για να δούμε ότι ο ιός θα είναι ισχυρότερος από μας και κλείνουμε άρον-άρον κάτω από χειρότερες συνθήκες, όπως έγινε και την Πρωτοχρονιά, δυστυχώς. Για τα σχολεία, τώρα έχουμε τα στοιχεία από τα σχολεία για πολύ-πολύ καιρό. Άνοιξαν τα σχολεία τον Σεπτέμβρη και τα κρούσματα στις ηλικίες 0-17 χρονών πήγαν στο 25-33% των κρουσμάτων. Έκλεισαν τα σχολεία την περίοδο των γιορτών και αυτόματα τα κρούσματα πήγαν στα μισά, περίπου στο 12-13%. Τι λέει αυτό; Λέει ότι αυτοί που έλεγαν πως αν κλείσουμε τα σχολεία, τα παιδιά θα γυρνούν και θα μολυνθούν το ίδιο και χειρότερα, λένε πράγματα αστήρικτα που δεν ξέρω από πού τα βγάζουν, και αυτο το λάθος έγινε και πέρσι το Πάσχα. Πρέπει να παρθούν πρώτα τέτοια μέτρα, που να κοπούν τα κρούσματα, και με κλειστά τα σχολεία κρατάμε τα κρούσματα των παιδιών στο μισό ή στο ένα τρίτο. Αν ανοίξουν τα σχολεία, τα κρούσματα θα πάνε παραπάνω“.

Αντίθετα, υπέρ του κανονικού ανοίγματος των σχολείων, αλλά με αλλαγές στα πρωτόκολλα λειτουργίας τους, τάσσεται η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ, η κ. Παγώνη εξήγησε πως δεν είναι δυνατόν να μείνουν τα παιδιά κλεισμένα, θα έρχονται σε επαφή με φίλους, οι γονείς τους θα πηγαίνουν στη δουλειά, ενώ θα συνεχίσουν να γίνονται και ιδιαίτερα μαθήματα στα σπίτια. Πρόσθεσε μάλιστα ότι πουθενά σε όλο τον κόσμο δεν έκλεισαν σχολεία λόγω του νέου πανδημικού κύματος της Όμικρον, ωστόσο τόνισε πως πρέπει να αυστηροποιηθούν τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα.

Ο Θανάσης Ευθυμιάδης αποχαιρετά την Άννα Παναγιωτοπούλου: «Σ’ ευχαριστώ από καρδιάς»

Screenshot 2024 05 04 211220

Ο Θανάσης Ευθυμιάδης αποχαιρετά την Άννα Παναγιωτοπούλου: «Σ’ ευχαριστώ από καρδιάς»

Ο ηθοποιός, Θανάσης Ευθυμιάδης, αποχαιρέτησε την Άννα Παναγιωτοπούλου δημοσιεύοντας μια φωτογραφία τους από τα γυρίσματα…

Βραζιλία: Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι μετά από τεράστιες καταστροφές από πλημμύρες

Screenshot 2024 05 04 184604

Βραζιλία: Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι μετά από τεράστιες καταστροφές από πλημμύρες

Οι πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχές στη νότια Βραζιλία έχουν στοιχίσει τη ζωή…

Ανδρουλάκης για Ανάσταση: Tην ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

androulakis

Ανδρουλάκης για Ανάσταση: Tην ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

Στο πασχαλινό μήνυμά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης εύχεται το φετινό Πάσχα…