Αγγλία/ Θερινό Ηλιοστάσιο: Εκατοντάδες παρευρεύθηκαν στο Στόουνχεντζ

Εκατοντάδες άτομα τίμησαν το Θερινό Ηλιοστάσιο στο Στόουνχεντζ παρά την επίσημη οδηγία για αποφυγή μετακίνησης, σύμφωνα με τους περιορισμούς του κορονοϊού.

NewsRoom 21/06/2021 | 23:10

Εκατοντάδες άτομα τίμησαν το Θερινό Ηλιοστάσιο στο Στόουνχεντζ παρά την επίσημη οδηγία για αποφυγή μετακίνησης, σύμφωνα με τους περιορισμούς του κορονοϊού.

Το θερινό ηλιοστάσιο, η στιγμή του έτους κατά την οποία ο Βόρειος Πόλος της Γης προσεγγίζει τον Ηλιο, θεωρείτο από τους αρχαίους πολιτισμούς ορόσημο ζωής και ευημερίας. Οι σύγχρονοι παγανιστές τιμούν ιδιαίτερα το θερινό ηλιοστάσιο με επίκεντρο το νεολιθικό μεγαλιθικό μνημείο του Στόουνχεντζ στην Αγγλία και παίρνει πάντα μεγάλη δημοσιότητα με οργάνωση φεστιβάλ και συγκεντρώσεων.

Το English Heritage είχε λοιπόν προνοήσει να αναρτήσει βίντεο της ανατολής «ζωντανά», στο νεολιθικό μνημείο του Wiltshire λόγω ανησυχιών ότι δεν θα τηρούνταν διαφορετικά τα μέτρα ασφαλείας για τον κορονοϊό.

Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι συνδέθηκαν στο live stream τα ξημερώματα, σύμφωνα με το BBC για να παρακολουθήσουν την ανατολή του Ηλίου ευθυγραμμισμένη με το κέντρο του πέτρινου κύκλου. Τελικά απλώς κατέληξαν να βλέπουν προ-βιντεοσκοπημένο υλικό των μεγαλίθων και - κάπου γύρω στις 05:00 τα ξημερώματα - το βίντεο άρχισε να δείχνει πλάνα ουρανού με συννεφιά.

Διαφορετικό βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικού δικτύου πάλι, έδειξε εκατοντάδες ανθρώπους να βρίσκονται πανυγηρικά στο κέντρο του κύκλου των μεγαλίθων βαστώντας πανό που έγραφε "Standing for Stonehenge".

Πηγή: Reuters [https://www.bbc.com/news/uk-england-wiltshire-57550606]

Η ημέρα του θερινού ηλιοστασίου γιορτάζεται από τους αρχαίους χρόνους στην Ευρώπη μέχρι σήμερα με τιμές στον φωτοδότη και ζωοδότη Ήλιο.