Ηλιόπουλος: «Τα σχολεία δεν είναι parking για τα παιδιά, τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν με ασφάλεια»


Την δριμεία κριτική του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τον τρόπο με τον οποίο ανοίγει η κυβέρνηση τα σχολεία τη Δευτέρα, επανέλαβε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

NewsRoom 08/01/2022 | 13:35

«Το τελευταίο μίλι της προηγούμενης χρονιάς άφησε πίσω του 15.952 απώλειες και η χώρα το προηγούμενο διάστημα βρέθηκε όχι λίγο πάνω, αλλά δύο φορές πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ σε απώλειες ανά εκατομμύριο κατοίκους», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Άρα κάτι δεν έχει γίνει καλά και όπως έχουν τονίσει ειδικοί –όπως ο κ. Καπραβέλος- η διασπορά στα σχολεία σχετίζεται άμεσα με την επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης στη χώρα», πρόσθεσε.

«Τα σχολεία δεν είναι parking για τα παιδιά, τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν με ασφάλεια», υπογράμμισε και επισήμανε: «το πρωτόκολλο του 50%+1 ήταν κυβερνητική απόφαση, δεν ήταν εισήγηση των επιστημόνων, όπως έχουν δηλώσει μέλη της επιτροπής». «Είναι ένα πρωτόκολλο το οποίο δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη, ένα πρωτόκολλο που δίνει πάρα πολλά κρούσματα στην κοινότητα και η κυβέρνηση συνεχίζει να το εφαρμόζει σε μια περίοδο που η πίεση στο σύστημα υγείας αυξάνεται», ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος, παραθέτοντας στοιχεία από τη Γαλλία στην οποία εξαπλώνεται η μετάλλαξη όμικρον: «τέλη Νοέμβρη είχε 4.500 νοσηλείες τη βδομάδα, αρχές Γενάρη έχει πάνω από 11.000 νοσηλείες τη βδομάδα».


Τα τμήματα να κλείνουν στο πρώτο κρούσμα

Αναφερθείς στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για το άνοιγμα των σχολείων, τόνισε ότι «τα τμήματα πρέπει να κλείνουν στο πρώτο κρούσμα και να γίνεται δωρεάν τεστ στους μαθητές για να ξανανοίξουν, αυτό είναι ο ευρωπαϊκός κανόνας», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν δίνει τη δυνατότητα να χορηγούνται άδειες ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους γονείς για να μπορούν να φυλάξουν τα παιδιά, τα οποία θα έχουν νοσήσει». «Προκειμένου να υπάρξει προετοιμασία για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, έχουμε ήδη προτείνει την παράταση των σχολικών διακοπών για μία εβδομάδα», είπε. «Πρέπει επίσης γενικά να υπάρχει συνταγογράφηση των τεστ», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση απάντησε με ψέματα στο συγκεκριμένο ζήτημα και μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης σχεδόν προκάλεσε ένα μίνι διπλωματικό επεισόδιο με την Κύπρο, αμφισβητώντας την ποιότητα των τεστ που γίνονται εκεί, επειδή γίνονται πιο φτηνά».

«Και μέσα σε αυτές τις συνθήκες», σημείωσε, «δεν γίνεται το Παίδων Πεντέλης να αναστέλλει τη λειτουργία του ως νοσοκομείο –με απόφαση της κυβέρνησης- και να μετατρέπεται αποκλειστικά σε εμβολιαστικό κέντρο».