Ηλιόπουλος: «Ο Σαϊντού έφτιαξε την ζωή του στην Ελλάδα. Εδώ έμαθε γράμματα και έβαλε τις βάσεις για μια νέα ζωή»

Απέναντι στην Ελλάδα του αποκλεισμού και της απόρριψης ας διαλέξουμε την Ελλάδα της ένταξης και της συμπερίληψης. Με αυτό τον…

Απέναντι στην Ελλάδα του αποκλεισμού και της απόρριψης ας διαλέξουμε την Ελλάδα της ένταξης και της συμπερίληψης. Με αυτό τον τρόπο τιμάμε πραγματικά και τον αγώνα για δημοκρατία και ελευθερία» τονίζει με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, αναφορικά με το ενδεχόμενο απέλασης του αριστούχου μαθητή από τη Γουινέα, Σαϊντού Καμαρά. «Φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από το πρώτο επαναστατικό Σύνταγμα της Επιδαύρου. Ένα Σύνταγμα συμπεριλιπτικό ως προς το ερώτημα ποιος έχει το δικαίωμα να είναι Έλληνας πολίτης, αφού έδινε την δυνατότητα πολιτογράφησης και στους ξένους που επιθυμούσαν να λάβουν μέρος στον αγώνα για την απελευθέρωση», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο Νάσος Ηλιόπουλος προσθέτοντας ότι «ο Σαϊντού έφτιαξε την ζωή του ως ασυνόδευτο προσφυγόπουλο στην Ελλάδα. Εδώ έμαθε γράμματα και έκανε φιλίες. Απέκτησε ρίζες και έβαλε τις βάσεις για μια νέα ζωή».

Υπενθυμίζεται ότι ο νεαρός ήρθε από τη Γουινέα πριν από τρία χρόνια ως ασυνόδευτος ανήλικος στην Ελλάδα.

Ωστόσο τώρα που ενηλικιώθηκεενδέχεται να θα απελαθεί αφού πρώτα παρελάσει για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου με το σχολείο του.

Σε λίγες ημέρες η Επιτροπή Προσφυγών θα κρίνει σε δεύτερο βαθμό το αίτημά του για άσυλο. Δίπλα του στέκεται σύσσωμο το σχολείο του, ο διευθυντής, ο Σύλλογος Γονέων και το Δεκαπενταμελές των μαθητών, του 1ου Γενικού Λυκείου Αγίου Δημητρίου, αλλά και το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου.

 

Αναλυτικά η ανάρτηση του Ν. Ηλιόπουλου:

«Ποιος έχει το δικαίωμα να είναι Έλληνας πολίτης;

Ο 18χρονος πρόσφυγας, ο Σαϊντού Καμαρά, αριστούχος μαθητής, θα παρελάσει για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου και στη συνέχεια θα απελαθεί.

Ο νεαρός μαθητής από τη Γουινέα ήρθε πριν από τρία χρόνια ως ασυνόδευτος ανήλικος στη χώρα μας.

Όπως λέει ο Νικόλας Κακλαμάνος, διευθυντή στο 1ο Λύκειο Αγίου Δημητρίου

«Είναι ένα λαμπρό παράδειγμα ένταξης στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και στην ελληνική κοινωνία. Έκανε φίλους ζωής. Αυτές τις ημέρες στο σχολείο και στο δήμο μας υπάρχει ένα μοναδικό ξέσπασμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς».

«Τα ίδια τα παιδιά είναι εκείνα που δεν θέλουν να στερηθούν τον φίλο τους, όπως και το σχολείο μας δεν θέλει να χάσει το μαθητή του».

Σε λίγες ημέρες η Επιτροπή Προσφυγών θα κρίνει σε δεύτερο βαθμό το αίτημά του για άσυλο. Δίπλα του στέκεται το σχολείο του σύσσωμο, ο διευθυντής, ο Σύλλογος Γονέων και το Δεκαπενταμελές των μαθητών, του 1ου Γενικού Λυκείου Αγίου Δημητρίου, αλλά και το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου.

Υπάρχει όμως και ένας δυνατός συμβολισμός. Ο αριστούχος Σαϊντού θα λάβει μέρος μαζί με το σχολείο του στον εορτασμού της 25 Μαρτίου πριν την απέλαση.

Φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από το πρώτο επαναστατικό Σύνταγμα της Επιδαύρου. Ένα Σύνταγμα συμπεριλιπτικό ως προς το ερώτημα ποιος έχει το δικαίωμα να είναι Έλληνας πολίτης, αφού έδινε την δυνατότητα πολιτογράφησης και στους ξένους που επιθυμούσαν να λάβουν μέρος στον αγώνα για την απελευθέρωση.

Ο Σαϊντού έφτιαξε την ζωή του ως ασυνόδευτο προσφυγόπουλο στην Ελλάδα. Εδώ έμαθε γράμματα και έκανε φιλίες. Απέκτησε ρίζες και έβαλε τις βάσεις για μια νέα ζωή.

Απέναντι στην Ελλάδα του αποκλεισμού και της απόρριψης ας διαλέξουμε την Ελλάδα της ένταξης και της συμπερίληψης. Με αυτό τον τρόπο τιμάμε πραγματικά και τον αγώνα για δημοκρατία και ελευθερία».

 

 

 

Μαλάλα Γιουσαφζάι: «Παράνομο και αδύνατο να είσαι κορίτσι» υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν

Μαλάλα Γιουσαφζάι: «Παράνομο και αδύνατο να είσαι κορίτσι» υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν

«Είναι επιτακτικό να αποκαλέσουμε το αφγανικό καθεστώς αυτό που πραγματικά είναι: ένα καθεστώς απαρτχάιντ βασισμένο…

Τραγωδία στην Πιερία: Δύο νεκροί και δύο τραυματίες μετά από σύγκρουση αυτοκινήτων

Τραγωδία στην Πιερία: Δύο νεκροί και δύο τραυματίες μετά από σύγκρουση αυτοκινήτων

Για τον απεγκλωβισμό των επιβατών των οχημάτων χρειάστηκε να επιχειρήσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία με 6…

Επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου: Πότε κλείνουν οι σταθμοί του Μετρό «Πανεπιστήμιο» και «Μοναστηράκι»

Επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου: Πότε κλείνουν οι σταθμοί του Μετρό «Πανεπιστήμιο» και «Μοναστηράκι»

Ο σταθμός του Μετρό «Πανεπιστήμιο» θα κλείσει από τις 9:00 και μέχρι νεωτέρας ενώ ο…