Ηλιόπουλος: «Η ΝΔ στηρίζει την εργοδοτική παραβατικότητα και νομιμοποιεί την απλήρωτη εργασία»

«Η ΝΔ προωθεί ένα μοντέλο ανάπτυξης βγαλμένο από τις πιο μαύρες μέρες της ελληνικής χρεοκοπίας», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος και πρόσθεσε ότι «ο πρώτος σταθμός της μάχης που θα δοθεί το επόμενο διάστημα θα είναι στις 6 Μαΐου, στη μεγάλη απεργία».

4926997 3

«Ζωή-λάστιχο και εργασία χωρίς δικαιώματα φέρνει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα εργασιακά», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105.5 FM».

«Το νομοσχέδιο αυτό καταργεί το 8ωρο, φέρνει απλήρωτες υπερωρίες –κάτι που σημαίνει μείωση μισθού- όταν δίνει για παράδειγμα τη δυνατότητα, ένας εργαζόμενος να δουλεύει επί 6 μήνες δεκάωρα και να μην πληρώνεται ούτε μία ώρα υπερωρία», σημείωσε ο Ν. Ηλιόπουλος. Υπενθύμισε, επίσης, ότι «ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε η ΝΔ όταν ήρθε στην κυβέρνηση ήταν να μειώσει τα πρόστιμα της επιθεώρησης εργασίας». «Τον Μάιο το 2017, μεγάλη συστημική τράπεζα κατέβαλε πρόστιμο ύψους 1,6 εκ. ευρώ για απλήρωτες υπερωρίες εργαζομένων. Με το σημερινό πλαίσιο που διαμόρφωσε η κυβέρνηση, το ίδιο πρόστιμο θα ήταν μόλις 109.000 ευρώ», εξήγησε. «Με αυτά τα δεδομένα, φαίνεται ότι έχουμε μια κυβέρνηση η οποία όχι μόνο καταργεί το 8ωρο και καθιερώνει τις απλήρωτες υπερωρίες, αλλά ταυτόχρονα διαλύει και οποιοδήποτε πλαίσιο ελέγχου της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Η ΝΔ στηρίζει την εργοδοτική παραβατικότητα και νομιμοποιεί την απλήρωτη εργασία», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, λέγοντας ότι «το μήνυμά της στους εργοδότες είναι ξεκάθαρο: συμφέρει πιο πολύ να πληρώσεις πρόστιμο, παρά να πληρώσεις υπερωρίες».

«Αυτή η πρακτική όμως, εκτός από κοινωνικά άδικη, πρόσφατα έχει αποδειχθεί ότι είναι και οικονομικά αναποτελεσματική», πρόσθεσε. «Το 2012 εφαρμόστηκε αυτή η πολιτική, μειώθηκε ο κατώτατος μισθός κατά 23% μέσα σε ένα βράδυ, θεσπίστηκε ο υποκατώτατος για τους νέους κάτω των 25 ετών μείον 32% και καταργήθηκαν οι συλλογικές συμβάσεις, με το επιχείρημα ότι έτσι θα συγκρατηθεί η ανεργία και θα υπάρξει οικονομική ανάκαμψη», επισήμανε. «Όμως, τη χρονιά που έγιναν αυτές οι παρεμβάσεις είχαμε τη μεγαλύτερη ύφεση και τη χειρότερη ανεργία στην περίοδο της κρίσης», είπε. «Αντίθετα, όταν ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και επανέφερε τις συλλογικές συμβάσεις, αύξησε τον κατώτατο μισθό και κατήργησε τον υποκατώτατο, συνεχίστηκε να μειώνεται η ανεργία, αυξήθηκε η κατανάλωση και αυξήθηκαν τα έσοδα προς τα ασφαλιστικά ταμεία», εξήγησε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Σημείωσε δε ότι «το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν περιλαμβάνει μόνο την κατάργηση τέτοιων ρυθμίσεων σαν αυτές που δρομολογεί τώρα η ΝΔ –οι οποίες αποδομούν θεμελιώδη δικαιώματα- αλλά επιδιώκει να δημιουργήσει και καινούρια πλαίσια προστασίας, όπως για παράδειγμα για τους εργολαβικούς εργαζόμενους ή για τους εργαζόμενους στην τηλεργασία».

«Η ΝΔ προωθεί ένα μοντέλο ανάπτυξης βγαλμένο από τις πιο μαύρες μέρες της ελληνικής χρεοκοπίας», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «ο πρώτος σταθμός της μάχης που θα δοθεί το επόμενο διάστημα θα είναι στις 6 Μαΐου, στη μεγάλη απεργία». «Ζητούμενο είναι η ΝΔ να πάρει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν πρέπει να προχωρήσει σε αυτήν την πολιτική», διεμήνυσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Όσον αφορά το μέτωπο της πανδημίας, τόνισε ότι «η κυβέρνηση σπατάλησε το χρόνο που κέρδισε η κοινωνία μετά την πρώτη καραντίνα, χωρίς να πάρει τα μέτρα που χρειάζονταν για να αντιμετωπίσει τα επόμενα κύματα της πανδημίας». «Δεν ενίσχυσε το ΕΣΥ –ενδεικτικό είναι ότι στο δημόσιο σύστημα υγείας δουλεύουν φέτος 1680 λιγότεροι μόνιμοι εργαζόμενοι σε σχέση με πέρσι-, δεν πήρε ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς του ιού στα μέσα μεταφοράς και τους χώρους εργασίας, που αποτελούν βασικές εστίες υπερμετάδοσης», σημείωσε ο Ν. Ηλιόπουλος, προσθέτοντας ότι «ειδικά στους χώρους δουλειάς, η ΝΔ θέσπισε και αντικίνητρα για να ελέγχει ένας εργαζόμενος αν έχει νοσήσει, όταν κάποιος που παραμένει σε καραντίνα πρέπει μετά για ένα μήνα να δουλεύει απλήρωτες υπερωρίες ή όταν δεν προβλέπεται η προστασία απόλυσης για κάποιον που νοσεί με Covid-19». Ακόμα, «η κυβέρνηση δεν προχώρησε ποτέ στη συνταγογράφηση του μοριακού τεστ, το οποίο πρέπει να είναι το βασικό εργαλείο ιχνηλάτησης σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό ΕΟΔΥ», ανέφερε.

Τόνισε επίσης ότι «ήμασταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που άνοιξε τα σχολεία με περισσότερους μαθητές ανά τάξη, ενώ η κυβέρνηση έβαλε πλάτες και για την κερδοσκοπία του ιδιωτικού τομέα στην υγεία». «Μιλάμε για έναν ιδιωτικό τομέα που έμεινε έξω από τη σημερινή μάχη, έχει 15.000 κλίνες και –με ευθύνη της ΝΔ- έχει διαθέσει για το ΕΣΥ μόλις 250 κλίνες», συμπλήρωσε. «Όλα αυτά δείχνουν την πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης στο πεδίο της πανδημίας, την ίδια στιγμή που λέει ψέματα, με τον κ. Μητσοτάκη να “σφυρίζει” κάθε μήνα τη λήξη αυτής της μάχης, ενώ η κοινωνία συνεχίζει να τη ζει», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Αλλά η ΝΔ έχει αποτύχει και στο οικονομικό σκέλος αυτής της κρίσης, με τη χώρα να καταγράφει το 2020 την τρίτη χειρότερη ύφεση στην ευρωζώνη», επισήμανε.

Τέλος, αναφερθείς στο ζήτημα της αντικειμενικότητας της ενημέρωσης, τόνισε ότι «ζούμε πράγματι μια κατάσταση με πολλά κεντρικά ΜΜΕ είτε να κρύβουν στοιχεία της πραγματικότητας τα οποία οι πολίτες τα ζουν καθημερινά, είτε να τα παρουσιάζουν με τρόπο τέτοιο που απέχει πολύ από αυτό που βιώνουν οι άνθρωποι». «Την ώρα που τα νοσοκομεία είναι στο κόκκινο και οι υγειονομικοί είναι στο όριο της φυσικής και ψυχολογικής κατάρρευσης, το να κυριαρχεί η εικόνα του κ. Μητσοτάκη που εγκαινιάζει 15 καινούριες κλίνες ΜΕΘ –χωρίς να υπάρχει προσωπικό να τις λειτουργήσει- είναι πραγματικά μια “μαγική” εικόνα, μια διαστρέβλωση της πραγματικότητας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Η προσπάθεια να επιβληθεί μία εντελώς μονοδιάστατη προσέγγιση στη δημόσια σφαίρα, είναι όμως τρωτή», είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος, φέρνοντας ως παράδειγμα «το σκάνδαλο σκόιλ ελικικού και την υπόθεση Λιγνάδη, ζητήματα για τα οποία η ίδια η κοινωνία άσκησε πιέσεις από τα κάτω ώστε να πάρουν άλλη τροπή και να αποκαλυφθούν οι κυβερνητικές ευθύνες». «Είμαι αισιόδοξος ότι κάτι ανάλογο θα συμβεί και με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.