Newsroom

Newsroom

Ηλιόπουλος: Δεν είμαστε περαστικοί από αυτήν την πόλη

Τι είπε σε κατοίκους της Αθήνας ο υποψήφιος δήμαρχος

Νάσος Ηλιόπουλος

«Δεν είμαστε περαστικοί από αυτήν την πόλη», υπογράμμισε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Νάσος Ηλιόπουλος μιλώντας στη συζήτηση-συνάντηση της Ανοιχτής Πόλης με κατοίκους στην πλατεία Αμερικής.

«Πρώτα απ’ όλα θέλουμε να ακούσουμε, όχι επειδή δεν έχουμε πράγματα να πούμε, αλλά γιατί και η καλύτερη δημοτική αρχή, μόνη της, δεν μπορεί να αλλάξει την πόλη. Θέλουμε τη συμμετοχή του κόσμου», τόνισε ξεκινώντας την ομιλία του ο Νάσος Ηλιόπουλος, και συνέχισε:

«Στην 6η Δημοτική Κοινότητα πράγματι το σημαντικότερο ζήτημα είναι η ασφάλεια.

Κάτι που σχετίζεται άμεσα με το ζήτημα της ασφάλειας και φαίνεται «μικρό» αλλά δεν είναι, είναι το θέμα του ηλεκτροφωτισμού. Το 2018 ο Δήμος Αθηναίων διέθεσε 0 ευρώ για ηλεκτροφωτισμό.

Ένα άλλο ζήτημα ζωτικής σημασίας είναι το πράσινο, στο οποίο επίσης ο Δήμος δεν διέθεσε ούτε ένα ευρώ πέρσι. Υπολογίζεται ότι η σωστή αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο για να είναι μια πόλη βιώσιμη είναι 9 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο. Στην Αθήνα έχουμε 0,9 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο. Αυτό σημαίνει για εμάς ότι δεν περισσεύει ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο πρασίνου.

Και επειδή έχουμε μεγαλώσει σε αυτήν την πόλη και δεν είμαστε περαστικοί από εδώ, επειδή θα συνεχίσουμε να ζούμε και μετά εδώ, να τονίσουμε ότι δεν θέλουμε η Αθήνα να είναι μόνο μια πόλη για περαστικούς/τουρίστες/καταναλωτές, αλλά και μια πόλη για τους κατοίκους της, για τους ανθρώπους που ζουν μόνιμα εδώ.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε το τεράστιο κτιριακό απόθεμα της πόλης. Για να δημιουργηθούν προγράμματα κοινωνικής κατοικίας, να δοθούν σπίτια σε νέα ζευγάρια κλπ.

Η παρούσα δημοτική αρχή έδωσε 7,6 εκ. ευρώ για να προσλάβει έναν σύμβουλο ώστε να αξιοποιήσει την περιουσία του Δήμου. Με αυτά τα χρήματα υπολογίζουμε ότι μπορούσαμε να

προσλάβουμε 300 νέους μηχανικούς.

Επίσης, την έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού για την πόλη δείχνει το ότι δεν υπάρχει ένα σχέδιο για τα σχολεία. Η Αθήνα έχει περίπου 500 σχολικά κτίρια. Υπάρχει ένα σχέδιο για να γίνουν αυτά ανοιχτοί, δημιουργικοί χώροι στις γειτονιές;

Η Αθήνα έχει το προνόμιο να έχει εντός των ορίων της δύο πολύ σημαντικές σχολές/πανεπιστήμια: το Γεωπονικό και την Αρχιτεκτονική. Τα έχει αξιοποιήσει αυτά, τα έχει κινητοποιήσει ώστε να φτιάξουν ένα σχέδιο για την πόλη;».

Ανέφερε ακόμα τα εξής:

«Μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή της Φωκίωνος Νέγρη είναι η αποκομιδή σκουπιδιών, η οποία δεν γίνεται όσο συχνά χρειάζεται.

 Ο κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να κόβει αυθαίρετα το δέντρο έξω από την ιδιοκτησία του.

 Γύρω από την πλατεία Βικτωρίας γίνεται εκτεταμένη διακίνηση ναρκωτικών.

 Στην περιοχή του Πεδίου του Άρεως: τα ναρκωτικά είναι το νούμερο ένα πρόβλημα. Δίπλα στο Πεδίον του Άρεως υπάρχει η μεγαλύτερη πιάτσα ναρκωτικών της Αθήνας.

 Έτσι, ο φόβος τροφοδοτείται από την εγκληματικότητα αλλά και από τη διακίνηση ναρκωτικών, από τις τρομακτικές εικόνες που βλέπουμε στην καθημερινότητά μας. Βρίσκαμε πτώματα στις εισόδους των πολυκατοικιών μας. Αναγκαστήκαμε να βάλουμε κάγκελα στις εισόδους.

 Και φυσικά αυτό έχει σχέση με το σκοτάδι που επικρατεί στην περιοχή του Πεδίου του Άρεως. Δεν υπάρχει φωτισμός, είναι κατεστραμμένο το δίκτυο.

 Η πλατεία Αμερικής δεν έχει καθόλου φώτα.

 Μεγάλο πρόβλημα είναι και το Airbnb, το οποίο αλλοιώνει τον οικιστικό ιστό, σε λίγο η Αθήνα θα είναι μια πόλη τουριστών. Το θέμα πήγε στα δικαστήρια. Ο Δήμος -και από νομικής άποψης- σχετίζεται με το θεσμικό πλαίσιο γύρω από το Airbnb.

 Χρειάζεται να δοθούν «κίνητρα επανάκτησης του κέντρου».

 Πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες συσσωρεύονται στην περιοχή, δεν έχουν πού να πάνε, με αποτέλεσμα να κάνουν καταλήψεις σε σπίτια (που μπορεί να μην έχουν ρεύμα και νερό) και να ζουν σε άθλιες συνθήκες.

 Ίδιο πρόβλημα υπάρχει και με τους αστέγους που είναι επίσης πολλοί.

 Υπάρχει κανονιστική απόφαση του Δήμου σχετικά με την κατάληψη των πεζοδρομίων από τα μαγαζιά αλλά δεν εφαρμόζεται.

 Αλήθεια, ποιος είναι σήμερα ο λόγος ύπαρξης της δημοτικής αστυνομίας;

 Το τηλέφωνο καταγγελιών του Δήμου, το 1595, δεν έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα.

 Οι άδειες στα διάφορα κέντρα εστίασης δίνονται αφειδώς χωρίς να ελέγχεται η ηχορύπανση. Η σχετική νομοθεσία είναι αρκετά χαλαρή.

 Σκυλιά/ακαθαρσίες.

 Η τεχνική υποστήριξη των σχολείων, που ανήκει στο Δήμο, έχει καταρρεύσει.

 Χρειάζεται να δοθεί βάρος στην ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων της περιοχής, στα παιδιά δεύτερης γενιάς. Να γίνει μια καταγραφή όλων των μεταναστευτικών κοινοτήτων της περιοχής και των εργασιών που κάνουν οι μετανάστες.

 Να απομονωθεί ο φασισμός. Έχει ήδη υποχωρήσει στην περιοχή.

 Να δημιουργηθεί ένα πάρκο ειδικά για σκυλιά.

 Οι συγκοινωνίες στην περιοχή της Κυψέλης είναι απαράδεκτες».

Κλείνοντας, σημείωσε:

«Θέλουμε μια Αθήνα με μικτές χρήσεις αλλά χρειάζεται να μπουν κανόνες ανάμεσα στις διαφορετικές χρήσεις αυτής της πόλης. Και διασκέδαση και κατοικία, αλλά με κανόνες μεταξύ τους.

 Όσα χρόνια ζω κι εγώ στις γειτονιές της 6 ης κοινότητας, δεν έχω δει ούτε μισή πολιτιστική εκδήλωση, δεν υπάρχει ο πολιτισμός.

 Δεν ήρθαμε εδώ για να τα έχουμε καλά με όλους, αν χρειαστεί θα τα χαλάσουμε με κάποιους. Δεν θέλουμε ελεύθερους χώρους για να ερχόμαστε μετά όλοι και να παρκάρουμε «ελεύθερα» σε αυτούς.

 Χρειάζεται να δημιουργηθούν χώροι προστατευόμενης χρήσης για τους τοξικομανείς.

 Με τους μετανάστες, με αυτά τα παιδιά πρώτης γενιάς πήγαμε μαζί σχολείο. Ξέρω τι είναι να σου λένε δεν έχω χαρτιά και άρα δεν μπορούμε να βγούμε να κάνουμε παρέα, γιατί φοβάμαι μην με πιάσουν. Η ταυτότητα αυτή με τις μεταναστευτικές κοινότητες είναι πλούτος για την Αθήνα».

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…