Newsroom

Μαρία Απατζίδη, βουλεύτρια ΜεΡΑ25

Ηλικισμός: Το ρατσιστικό καταφύγιο της Νέας Δημοκρατίας

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να αναγκάσει τους ανεμβολίαστους να ακολουθήσουν την υγειονομική πολιτική με το πιστόλι της πείνας και της λιμοκτονίας στον κρόταφο. Παλαιότερα στοχοποιούσε τους νέους. Σήμερα στοχοποιεί τους ηλικιωμένους, ακολουθώντας τον πιο απεχθή ηλικισμό. 

mask gea40f3b37 1280

Η 1η Δεκεμβρίου 2021 αποτελεί μία κρίσιμη ημέρα καμπής, κατά την οποία η κυβέρνηση με το πρόστιμο των 100 Ευρώ στους ηλικιωμένους διολισθαίνει ανεπίστρεπτα στον αντισυνταγματικό ολοκληρωτισμό, τον αυταρχισμό και σε μία από τις χειρότερες μορφές κοινωνικού ρατσισμού: στον ηλικισμό. Το να επιβάλλεται πρόστιμο 100 Ευρώ τον μήνα στους ηλικιωμένους βρίσκεται στα όρια της συνταγματικότητας ή και τα ξεπερνά. 

Η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των διστακτικών ανεμβολίαστων πολιτών με την ταξικά στοχευμένη πείνα. Όμως τα 100 Ευρώ του προστίμου στους ανεμβολίαστους ηλικιωμένους είναι μια βαθιά ταξική πολιτική. Οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας που καλούνται να ζήσουν με μια σύνταξη των 400 Ευρώ θα οδηγηθούν από την κυβέρνηση στη λιμοκτονία. 100 Ευρώ πρόστιμου σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να αγοράσουν τα βασικά προϊόντα διατροφής και διαβίωσης από το σούπερ μάρκετ. Ότι δεν θα μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς για να έχουν ηλεκτρικό και νερό. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να αναγκάσει τους ανεμβολίαστους να ακολουθήσουν την υγειονομική πολιτική με το πιστόλι της πείνας και της λιμοκτονίας στον κρόταφο. Αλλά δεν καταλαβαίνει τα τραύματα που θα προκαλέσει αυτό στο κοινωνικό σώμα. 

Δεν είναι τυχαίο όμως αυτό το ολοκληρωτικό μέτρο κοινωνικού ρατσισμού. Σε πολιτικό επίπεδο αποτελεί μία ξεκάθαρη παραδοχή της αποτυχίας της εκστρατείας εμβολιασμού που ο πρωθυπουργός, σε πρώτο ενικό, μας έλεγε πως οργάνωσε εξαιρετικά. Ακριβώς επειδή η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να ενισχύσει το ΕΣΥ, επειδή το θέλει αποδυναμωμένο και απαξιωμένο, ώστε να το παραδώσει στην ιδιωτικοποίηση, η μέθοδός της είναι να δακτυλοδεικνύει ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες ως αποδιοπομπαίους τράγους. Παλαιότερα στοχοποιούσε τους νέους. Σήμερα στοχοποιεί τους ηλικιωμένους, ακολουθώντας τον πιο απεχθή ηλικισμό. 

Όμως δεν μπορεί η ρατσιστική κρατική βία να αντικαταστήσει τη δημοκρατική πειθώ! Ως ΜέΡΑ25, έχουμε ζητήσει επανειλημμένως να δώσουν στους ανεμβολίαστους τη δυνατότητα να κλείνουν ραντεβού για προεμβολιαστική εξέταση από γιατρό του ΕΣΥ, στην οποία θα ενημερώνονται για τα οφέλη από τον εμβολιασμό στο πλαίσιο του εξειδικευμένου ατομικού ιατρικού τους ιστορικού. Μόνο ένα παρόμοιο μέτρο αποτελεί δημοκρατική πειθώ αντί για την αντισυνταγματική βία στην οποία προσφεύγει η κυβέρνηση.  

Την ίδια ώρα, μακριά από τα πετσοταϊσμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης βιώνουμε τις χειρότερες μέρες του θανατικού. Η τελευταία μέρα του Νοεμβρίου μας βρήκε με 142 βαρέως πάσχοντες ασθενείς, διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ. Η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας δεν πτοούνται από τις εικόνες ντροπής σε κάθε εφημερία. Αρνούνται την ενίσχυση του ΕΣΥ, ποντάροντας μονότροπα στον εμβολιασμό. Ο λόγος της αποτυχίας της κυβέρνησης είναι ότι ειδικεύεται μόνο στη μιντιακή προπαγάνδα, στην καταστολή, και στον κοινωνικό ρατσισμό. Και με αυτές τις «ειδικότητες» δεν είναι δυνατή η αντιμετώπιση μίας υγειονομικής κρίσης που χρειάζεται εντελώς διαφορετική διαχείριση.  

Σε αυτό το τραγικό πλαίσιο εντάσσεται και το νομοσχέδιο που μετατρέπει την «Εθνική Κεντρική Αρχής Προμηθειών Υγείας» από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου σε Νομικό Πρόσωπου Ιδιωτικού Δικαίου. Η κυβέρνηση επικαλείται δήθεν τη βελτίωση της αποδοτικότητας του επιχειρησιακού χαρακτήρα της ΕΚΑΠΥ, και την υποστήριξη της χρήσης νέων τεχνολογιών υγείας και καινοτόμων υλικών και υπηρεσιών. Αυτό, όμως, το οποίο επιχειρείται στην πραγματικότητα είναι η συστηματοποίηση απευθείας αναθέσεων δικαστικών υποθέσεων σε εξωτερικούς δικηγόρους. Αλλά και η διάνοιξη δυνατοτήτων για ρουσφετολογικές προσλήψεις κατά παρέκκλιση, καθώς και για δώρα υπό μορφή επιδομάτων σε υμετέρους υψηλόβαθμους.

Όταν είχε ιδρυθεί η ΕΚΑΠΥ το 2017 με τον Νόμο 4472, είχε στόχο τον κεντρικό σχεδιασμό και στρατηγική στην προμήθεια υλικών υγείας στο δημόσιο τομέα, ώστε να επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας, δηλαδή χαμηλότερες τιμές και εξοικονόμηση. Στην πράξη βέβαια αυτό ήταν δύσκολο λόγω των μνημονίων. Η Νέα Δημοκρατία επικαλείται την ανάγκη για δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος προμηθειών υγείας με τη θρυλούμενη «ευελιξία». Όμως κατά τη διάρκεια της κυβέρνησής της δεν έκανε απολύτως τίποτα για αυτήν την ευελιξία και αποτελεσματικότητα. Και το γεγονός ότι πρόκειται για Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου το χρησιμοποιεί ως άλλοθι, σύμφωνα με τη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία, ενώ δεν έχει εμποδίσει σε τίποτα. Η Νέα Δημοκρατία δεν έκανε τίποτα για ενίσχυση σε υποδομές και προσωπικό. Αντιθέτως, εργαλειοποίησε την πανδημία για να επιτρέψει σε κάθε υγειονομική περιφέρεια και σε κάθε νοσοκομείο να πραγματοποιούν διαγωνισμούς εκτάκτως, χωρίς να λαμβάνουν υπ’ όψη τη νομοθεσία. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών για προμήθειες υλικών, όπως λόγου χάρη rapid test ή μέσα ατομικής προστασίας γίνεται με απευθείας αναθέσεις, τις οποίες η κυβέρνηση νομιμοποιεί εκ των υστέρων, μετά την παρέλευση ολίγων μηνών. Αυτό ζημιώνει το Δημόσιο, όπως και οι απευθείας αναθέσεις σε εργολάβους. Σε αυτό το πλαίσιο γενικής κατάρρευσης, η οποία αποτυπώνεται κατ’ εξοχήν στην αύξουσα θνητότητα, το ψηφισθέν νομοσχέδιο εργαλειοποιεί περαιτέρω την πανδημία για να ωθήσει τον χώρο της υγείας στις ιδιωτικοποιήσεις.

* Η Μαρία Απατζίδη είναι Βουλεύτρια Α΄ Ανατολικής Αττικής με το ΜέΡΑ25

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…