«Ικέτιδες» του Ευρυπίδη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Ο Δήμος Αβδελιώδης μεταφράζει και σκηνοθετεί τις Ικέτιδες του Ευριπίδη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

ικετιδες2

Στη σκηνή τρεις ηθοποιοί και δύο μουσικοί αναλαμβάνουν την αφήγηση της δράσης. Η παράσταση βασίζεται αποκλειστικά στην διαχείριση της εκφοράς του λόγου, ως πρωτογενούς φορέα του νοήματος, που αναδεικνύει τη γήινη απλότητα του Αρχαίου Δράματος. Ο γλύπτης και χαράκτης Αριστείδης Πατσόγλου δημιουργεί τον γεμάτο συμβολισμό περιβάλλοντα σκηνικό χώρο, τα γλυπτά και τα κοστούμια.

Σημείωμα του Δήμου Αβδελιώδη

Ο Ευριπίδης μ’ αυτό του το έργο θεμελιώνει την προτεραιότητα και την ανωτερότητα των άγραφων νόμων, δηλαδή τις ηθικές εκείνες αξίες που είναι σύμφυτες με την ανθρώπινη ύπαρξη, ως ζωντανή συνείδηση. Αυτές τις αξίες δεν χρειάζεται να τις μάθει κανείς από κανέναν, αφού τις νοιώθει και αντιδρά φυσικά όπως και με τις άλλες του αισθήσεις.

Με την αφορμή ενός τραγικού γεγονότος που συνέβη στους Αργείους, ο Ποιητής καταθέτει όλο το κεκτημένο γνωστικό του οπλοστάσιο από τους μύθους, την ιστορία αλλά και την εμπειρική φιλοσοφία του Πλάτωνα και όλης της πνευματικής ελίτ της εποχής του. Με αυτό τον τρόπο υποδεικνύει το μοντέλο της Δημοκρατίας των Αθηνών ως το μόνο πολίτευμα, που θα μπορούσε να ανταποκριθεί στη δίψα των ανθρώπων για την ευημερία και την ορθή διαχείριση των θεμάτων που ανακύπτουν ανά πάσα στιγμή στις ανθρώπινες κοινωνίες.

Οι Ικέτιδες, μητέρες απ’ το Άργος, που εκλιπαρούν να τους δοθούν τα σκοτωμένα παιδιά τους για να τα θάψουν, δεν μπορούν να εισακουσθούν ούτε απ’ τους νικητές αντιπάλους τους, τους Θηβαίους που το απαγορεύουν, ούτε από κανένα άλλο θεσμό ή Πόλη της Ελλάδας. Μπορούν μόνο να εισακουσθούν από την Αθήνα της Δημοκρατίας.

Ο Ευριπίδης καταθέτει παράλληλα πως ο σκοπός κι η λειτουργία του Δημοκρατικού πολιτεύματος δεν είναι κάτι δεδομένο και αυτονόητο, αλλά είναι μια διαρκής, ακατάπαυστη και ενδελεχής υποστήριξη των πανανθρώπινων αξιών. Οι πολιτικοί ηγέτες κα οι ίδιοι οι πολίτες, πρέπει να κρίνουν και να διακρίνουν με ταχύτητα την ορθή και συνεπή επιχειρηματολογία, από την λογική ανακρίβεια, την κολακεία και την δημαγωγία.

Συντελεστές

Μετάφραση: Δήμος Αβδελιώδης

Δραματουργία – Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης

Μουσική: Βαγγέλης Γιαννάκης

Σκηνικά – Κοστούμια: Αριστείδης Πατσόγλου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Βοσκοπούλου

Ηθοποιοί: Άρτεμις Ματαφιά, Τζωρτζίνα Λιώση, Δανάη Ρούσσου

Μουσικοί: Γιάννης Βιλιώτης & Βασίλης Κολοβός

INFO:

12,13,14 Σεπτεμβρίου 

21:00

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Είσοδος Ελεύθερη

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…