Newsroom

Newsroom

Ικανοποίηση Κοτζιά για την υπουργική συνάντηση "Visegrad-4 plus – Balkan-4 plus"

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς πριν από την έναρξη της δεύτερης Υπουργικής Συνάντησης «Visegrad-4 plus Balkan-4 plus» που διοργάνωσε σήμερα το Υπουργείο Εξωτερικών στο Σούνιο.

5af546761dc52456548b45e7

«Έχουμε τη χαρά να έχουμε αντιπροσωπείες από 15 κράτη, είτε μέλη της ΕΕ είτε υποψήφια που η προοπτική τους είναι να γίνουν κράτη/μέλη της Ευρώπης. Πήραμε μία απόφαση με την ομάδα των χωρών του Visegrad, και τα τέσσερα μέλη που είμαστε μια ομάδα εντός της ΕΕ από τα Βαλκάνια, να κάνουμε συναντήσεις για το μέλλον της Ευρώπης ώστε και μικρότερα και μεσαίου μεγέθους κράτη να μπορούν να αποκτήσουν τη μέγιστη επιρροή στη συζήτηση. Ξεκινήσαμε με πρότασή μου τη συζήτηση στη Βουδαπέστη και συνεχίζουμε σήμερα στο Σούνιο», δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς.

Τέλος ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση να διεξαχθεί στο Σούνιο η παρούσα Συνάντηση καθώς η τοποθεσία είναι «μαγευτική», όπως είπε, για τους ξένους, και θα συμβάλει στην πολύ επιτυχημένη πορεία του τουρισμού στην Ελλάδα.

Οι τρεις κύκλοι εργασιών που ενώνουν 

γύρω από ένα τραπέζι τους οκτώ υπουργούς Εξωτερικών – των τεσσάρων χωρών/μελών της ΕΕ του

Visegrad

(Ουγγαρίας Πολωνίας, Σλοβακίας, Τσεχίας) και των τεσσάρων βαλκανικών χωρών/μελών της ΕΕ, (Ελλάδας, Βουλγαρίας, Κροατίας και Ρουμανίας), μαζί με τους ομολόγους τους, ως παρατηρητές, των υποψηφίων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, (Αλβανίας, ΠΓΔΜ, Μαυροβουνίου, Βοσνίας Ερζεγοβίνης) καθώς και της Σλοβενίας και της Κύπρου, είναι το 

μέλλον της ΕΕ, η Διεύρυνσή της, και η Ενέργεια.

Η Υπουργική Συνάντηση στο Σούνιο στοχεύει σε μία εμβάθυνση της συζήτησης στα τρία βασικά θέματα της ατζέντας και με τη συμμετοχή Ελλήνων βουλευτών και έγκριτων επιστημόνων με σκοπό να την εμπλουτίσουν με ευρύτερες προσεγγίσεις ικανές να δώσουν απαντήσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη.