Το ηχηρό "όχι" για την Μακεδονία του Ίλιντεν από τον πρωθυπουργό

Το όνομα Ilidenska Makedonija (Μακεδονία του Ίλιντεν) που μπήκε στο τραπέζι ως διαπραγματευτική εναλλακτική τελικά... κάηκε γρήγορα.

5b0117e91dc52445318b4568

Ο Ζόραν Ζάεφ πρότεινε το «Μακεδονία του Ιλιντεν», υπολογίζοντας ότι δεν θα προκαλέσει αντιδράσεις στην αντιπολίτευση στη χώρα του, κάτι που έγινε γνωστό έπειτα από διαρροές μέσω των σκοπιανών ΜΜΕ, την Παρασκευή.

Όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια το Το Ilidenska Makedonija δεν είναι το όνομα στο οποίο το Μαξίμου είχε βασίσει τις προσδοκίες του για λύση. Και αυτό γιατί η άρνηση των πολιτικών αρχηγών να το αποδεχθούν σε συνδυασμό με την στρατηγική της κυβέρνησης που θέλει, πρώτα οριστική αποδοχή του erga omnes, της αλλαγής του Συντάγματος και του οδικού χάρτη από την πλευρά της πΓΔΜ και στην συνέχεια την τελική διαπραγμάτευση επι του ονόματος. Η χθεσινή ανακοίνωση – απάντηση του πρωθυπουργικού γραφείου στις δηλώσεις Ζάεφ δεν σηματοδοτεί τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από ένα διπλωματικό μεν αλλά σαφές «όχι».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου:

Καλωσορίζουμε την αποδοχή από πλευράς ΠΓΔΜ ότι λύση στο ονοματολογικό δε μπορεί να υπάρξει χωρίς την υιοθέτηση ονομασίας erga omnes, δηλαδή για όλες τις χρήσεις έναντι όλων.

Ωστόσο, ενθαρρύνουμε τους γείτονές μας να συνεχίσουμε από κοινού να εργαζόμαστε για εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, όπως ακριβώς προβλέπει και η δέσμη προτάσεων που έχει κατατεθεί από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς.

Τέλος επισημαίνουμε ξανά ότι η λύση αυτή καθώς και οι προβλέψεις κατά του αλυτρωτισμού πρέπει να κατοχυρωθούν με Συνταγματική Αναθεώρηση.

Η παρέμβαση των ΗΠΑ

Επειτα από αυτές τις ραγδαίες εξελίξεις, ήρθε και η αμερικανική παρέμβαση στο Σκοπιανό, μέσω της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, με τον Αλέξη Τσίπρα, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

Ο Πενς συνεχάρη μεν τον Ελληνα πρωθυπουργό για τον εποικοδομητικό του ρόλο στη διαπραγματευτική διαδικασία, αλλά τόνισε ότι ο παράγοντας του χρόνου πρέπει να ληφθεί υπόψη.