Ηχηρό μήνυμα από το Συμβούλιο της Ευρώπης σε Μητσοτάκη για Documento

Ράπισμα στην κυβέρνηση από πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον αποκλεισμό του Documento, από την καμπάνια ενημέρωσης για τον covid-19  

prodect

Η διαδικτυακή πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία της δημοσιογραφίας εξέδωσε απόφαση σχετικά με τη λίστα Πέτσα και τον τρόπο με τον οποίον η κυβέρνηση χειρίστηκε το θέμα, φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση του Documento.

H εν λόγω πλατφόρμα, η οποία δημιουργήθηκε για την προώθηση της προστασίας της δημοσιογραφίας και της ασφάλειας των δημοσιογράφων, εξέδωσε στις 31 Ιουλίου απόφαση (υπ’ αριθμον 85/2020) σχετικά με την περιθωριοποίηση και τον αποκλεισμό Ελληνικών ΜΜΕ από την κρατική καμπάνια εν μέσω του Covid-19.  
Η απόφαση ήρθε μετά από καταγγελίες προς το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI), το οποίο είχε στείλει επιστολή – καταπέλτη προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη για το Documento. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η απόφαση της πλατφόρμας που αναδεικνύει τους κυβερνητικούς χειρισμούς και αναδεικνύει τα όσα έχει υποστεί το Documento.

Στην εισαγωγή, τονίζεται μεταξύ άλλων πως: «Ελληνικά ΜΜΕ που ασκούσαν κριτική στην κυβέρνηση τέθηκαν εκτός ή περιορίστηκαν από την καμπάνια οικονομικής υποστήριξης των 20 εκατομμυρίων ευρώ, εν μέσω της πανδημίας της Covid-19. Μία ανάλυση έδειξε ότι αρκετά Μέσα που χαρακτηρίζονται ως “αντιπολιτευόμενα” έλαβαν δυσανάλογα μικρό κομμάτι της διαφημιστικής πίτας, σε σύγκριση με Μέσα που πρόσκεινται στην κυβέρνηση, παρά το γεγονός πως (τα πρώτα) είχαν μεγαλύτερο αναγνωστικό κοινό».

Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε το παράδειγμα του Documento. Στο κείμενο γίνεται σαφές, ότι η εφημερίδα αποτελεί το πιο ξεκάθαρο παράδειγμα αποκλεισμού από την κυβέρνηση.

«Η περίπτωση του Documento αποτελεί το πιο ξεκάθαρο παράδειγμα. Η εβδομαδιαία ερευνητική εφημερίδα τέθηκε ολοκληρωτικά εκτός…», σημειώνεται μεταξύ άλλων στο κείμενο.

Στη συνέχεια, έγινε αναφορά και στον τρόπο με τον οποίον κλήθηκε να απαντήσει ο Στέλιος Πέτσας, σχετικά με τον αποκλεισμό της εφημερίδας: «Όταν ρωτήθηκε για τον αποκλεισμό του Documento, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο για ΜΜΕ που δεν πληρούσαν ορισμένα κριτήρια, όπως αυτό της μη διασποράς ψευδών ειδήσεων, γεγονός που αρνείται κατηγορηματικά το Documento. Η εβδομαδιαία εφημερίδα, που ειδικεύεται στην ερευνητική δημοσιογραφία ήταν ένα Μέσο μεγάλης κυκλοφορίας που εξαιρέθηκε από την καμπάνια…», τονίζεται χαρακτηριστικά.

«Όταν ανακοινώθηκε η καμπάνια, το Documento είχε αποκλειστεί εντελώς. Εν τω μεταξύ στην 18σέλιδη λίστα που περιελάμβανε τα 1,232 ΜΜΕ που έλαβαν οικονομική βοήθεια, υπήρξαν ιστοσελίδες οι οποίες δεν λειτουργούσαν, ή και blogs με μηδενικούς αναγνώστες.

Η πλήρης λίστα δημοσιεύθηκε από την κυβέρνηση έπειτα από συντονισμένες πιέσεις των ΜΜΕ αλλά και της κοινωνίας. Έδειξε ότι αρκετά Μέσα φίλα προκείμενα στην κυβέρνηση έλαβαν δυσανάλογα ποσά, κάτι που οδήγησε σε κατηγορίες σχετικά με τον έλεγχο της κυβέρνησης στο πεδίο των ΜΜΕ και για προσπάθειες καταπίεσης της ελευθερίας του Τύπου», καταλήγει το κείμενο.

 

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…