Ηχηρές ομαδικές παραιτήσεις από το ΔΣ του Λαογραφικού Μουσείου Θεσσαλονίκης – Kαταγγελίες για κομματικά συμφέροντα

Καταγγέλλουν παρεμβάσεις που υπερβαίνουν κάθε όριο και υπονόμευση του έργου τους από ομαδώσεις «με κομματικές και ιδεολογικές διασυνδέσεις».  

Laografiko Thessaloniki 2

Ακολουθεί η επιστολή των ομαδικών παραιτήσων προς την Λ. Μενδώνη η οποία βρίσκεται για ακόμα φορά πολλαπλώς εκτεθειμένη:

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ, 

Για εμάς, τα υπογράφοντα μέλη του Δ.Σ. του Λ.Ε.Μ.Μ.Θ., ο απώτερος στόχος ενός μουσείου, γενικά, και του Λ.Ε.Μ.Μ.Θ., ειδικά, δεν περιορίζεται στην απλή συγκέντρωση, συντήρηση, ταξινόμηση και έκθεση αντικειμένων καλλιτεχνικής, ιστορικής, εθνικής, εθνοτικής σημασίας. Ένα μουσείο αποτελεί πλαίσιο κοινωνικοποίησης και χώρο συνομιλίας με τις πολύπλευρες διαστάσεις του παρελθόντος ενεργοποιώντας τους επισκέπτες στη συμμετοχική παραγωγή της γνώσης.

Κατά τη διάρκεια της θητείας μας δώσαμε ιδιαίτερη σημασία:

  • Στην παραγωγή γνώσης μέσα από το ίδιο το μουσείο, αλλά και σε συνεργασία με την ερευνητική κοινότητα και άλλους φορείς.

  • Στη διαφάνεια στις διοικητικές και ερευνητικές διαδικασίες και στη δημιουργία ενός Νέου Οργανισμού του Λ.Ε.Μ.Μ.Θ..

  • Στην εξωστρέφεια προς την πόλη και πέρα από αυτήν και στην αξιοποίηση της ψηφιακής συνθήκης ως επικοινωνιακού εργαλείου.

  • Στην υπέρβαση της επιστημονικά ξεπερασμένης άποψης περί στατικότητας της παράδοσης με μία πλουραλιστική προσέγγιση του πολιτισμού, όπου η λαϊκή δημιουργία συνομιλεί δυναμικά με νέους-ες δημιουργούς.

  • Στη στελέχωση με επιπλέον μόνιμο προσωπικό.

  • Στην αναζήτηση πολλαπλών πηγών χρηματοδότησης.

Όμως, οι αποφάσεις και το έργο του Δ.Σ. υπονομεύτηκαν συστηματικά από προϋπάρχουσες ομαδώσεις μέσα στο χώρο του Λ.Ε.Μ.Μ.Θ. με κομματικές και ιδεολογικές διασυνδέσεις, που διεκδικούν για τον εαυτό τους ρόλο θεματοφυλάκων «πατριωτισμού». Επικαλούμενοι-ες προσχηματικά τον «εθνικό χαρακτήρα» του Μουσείου, αναλαμβάνουν ρόλο επικυρωτή των φρονημάτων ατόμων και θεσμών και κατηγοριοποιούν πρόσωπα και δράσεις σε «πατριωτικές» και «μη πατριωτικές», αντιμετωπίζοντας το Λ.Ε.Μ.Μ.Θ.ως ιδιοκτησιακό πεδίο ικανοποίησης προσωπικών και συλλογικών συμφερόντων. Παράλληλα βιώσαμε τα τελευταία χρόνια τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις κρατικών θεσμών αναφορικά με τη διοικητική και λειτουργική επάρκεια του Μουσείου.

Κατά τη διάρκεια της θητείας μας πορευτήκαμε με ευθύνη και δημοκρατικότητα στην αντιμετώπιση πολλαπλών προκλήσεων με στόχο όχι απλώς την υπέρβαση αλλά την εξάλειψη των παραπάνω παθογενειών. Όμως, οι πρόσφατες παρεμβάσεις στο έργο μας υπερβαίνουν κάθε όριο. Έχοντας επίγνωση της βαρύτητας της πράξης μας, ΠΑΡΑΙΤΟΥΜΕΘΑ ΟΜΑΔΙΚΑ για να διαφυλάξουμε την επιστημονική, ακαδημαϊκή και ηθική ακεραιότητα που διέπει το διοικητικό και ερευνητικό μας έργο και το κύρος του Λ.Ε.Μ.Μ.Θ. ως δημοσίου θεσμού.

Ευελπιστούμε η απόφασή μας αυτή να οδηγήσει σε μια ριζική επανεξέταση και αναθεώρηση πρακτικών που εκθέτουν το Υπουργείο Πολιτισμού.

Με τιμή

Τακτικά μέλη του Δ.Σ.

Βασίλης Νιτσιάκος,  Καθηγητής, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Πρόεδρος

Ιωάννης Μάνος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Αντιπρόεδρος

Ελένη Καλλιμοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Ταμίας

Ευτυχία Βουτυρά, Καθηγήτρια (αφυπηρετήσασα), Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Δημήτρης Αρκούδης, Δικηγόρος

Αναπληρωματικά μέλη του Δ.Σ.

Ελευθερία Δέλτσου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Βασιλική Κράββα, Επίκουρη Καθηγήτρια, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Σπύρος Γαρουνιάτης, Οικονομολόγος, BSc-MSc-MPhil

Ρωξάνη Κωστατζίκη, Δικηγόρος

Ανδρέας Παπουκίδης, Καθηγητής Φυσική Αγωγής με Ειδικότητα στον Ελληνικό Παραδοσιακό Χορό

Σία Αναγνωστοπούλου: Ακροδεξιές πρακτικές και στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης;​

Η δήλωση της Σίας Αναγνωστοπούλου, τομεάρχη Πολιτισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία:

Σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας-Θράκης υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του με επιστολή του προς την υπουργό Πολιτισμού. Στην επιστολή, γίνεται λόγος για συστηματική υπονόμευση του έργου και των αποφάσεων του ΔΣ  από άτομα στο χώρο του μουσείου, που λειτουργούσαν ως «αυτόκλητοι θεματοφύλακες πατριωτισμού».

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, σε ανακοίνωσή μας σχετικά με  την ταπεινωτική αναθεώρηση της απόφασης της κ. Μενδώνη όσον αφορά επιχορήγηση της πρότασης Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων, όπου αιφνίδια και αναιτιολόγητα  η αρχική έγκριση της επιχορήγησης της πρότασης της Εταιρείας, άλλαξε με νέα απόφαση που την απέρριπτε, είχαμε τονίσει πως επιβεβαιώνεται η ακροδεξιά στροφή της κυβέρνησης της ΝΔ. Η σημερινή παραίτηση του ΔΣ του Λ.Ε.Μ.Μ.Θ., μέσα από την επιστολή του καταγγέλλει εμφατικά  διακρίσεις πατριωτών και μη πατριωτών.

Το ΥΠΠΟΑ και η κ. Μενδώνη  οφείλουν να διερευνήσουν σε βάθος τις συγκεκριμένες καταγγελίες με σκοπό τη διαφύλαξη της δημοκρατικότητας του θεσμού. Οι σοβαρότατες αυτές καταγγελίες γίνονται ακόμα πιο ύποπτες και δημιουργούν κλίμα ανασφάλειας, σε μία συγκυρία ακροδεξιάς βίας και φανατισμού όπως αρχικά εκδηλώθηκε σε σχολείο της Θεσσαλονίκης. Η στοχοποίηση και η κατηγοριοποίηση θεσμών και ατόμων, όπως καταγγέλλεται στην επιστολή παραίτησης του ΔΣ του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας-Θράκης, έχουν έντονο άρωμα ακροδεξιάς πρακτικής και η ηγεσία του ΥΠΠΟΑ οφείλει να αποκαταστήσει τη δημοκρατική λειτουργία όλων των θεσμικών οργάνων που υπηρετούν τον Πολιτισμό.

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…