Ιερώνυμος: Η ανθρωπιά στην Ελλάδα ζει, στην Ευρώπη αργοπεθαίνει

Ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, σε δήλωση του από την Κομοτηνή, την οποία επισκέφθηκε προκειμένου να αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας της Σχολής Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δ.Π.Θ, αναφέρθηκε στη σημασία της χθεσινής επίσκεψης των τριών προκαθημένων στη Λέσβο.

571348101dc524bb1d8b45b4

Ό κ. Ιερώνυμος τόνισε ότι «αυτό που έγινε στην Λέσβο υπήρξε ένα γεγονός σπουδαίο. Η προσπάθεια όλων μας ήταν να καταλάβουν, όχι μόνο οι Ευρωπαίοι αλλά και ο κόσμος ολόκληρος, ότι το βάρος που έχει στην πλάτη της η Ελλάδα αυτή την στιγμή είναι πολύ μεγάλο και δεν μπορεί μόνη της να το σηκώσει».

«Πρέπει να βοηθήσουν όλοι. Η αλήθεια είναι ότι η ανθρωπιά στην Ελλάδα ζει. Στην Ευρώπη, αργοπεθαίνει», κατέληξε ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο κ. Ιερώνυμος έφτασε στην Κομοτηνή με στρατιωτικό αεροπλάνο προερχόμενος κατευθείαν από την συνάντηση της Λέσβου με τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας Πάπα Φραγκίσκο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο όπου συνάντησαν από κοντά και συνομίλησαν με πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο νησί.

Τον κ. Ιερώνυμο προσφώνησε ο πρύτανης του Δ.Π.Θ., Αθανάσιος Καραμπίνης που χαρακτήρισε τον Αρχιεπίσκοπο ως «πρωτοπόρο της κοινωνικής αλληλεγγύης στην Ελλάδα με ανυπολόγιστα σημαντικό φιλανθρωπικό έργο στον τομέα της προστασίας των συνανθρώπων μας που έχουν πληγεί από την κρίση, των προσφύγων και των μεταναστών».

Ο κ. Καραμπίνης αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που έχει να επιδείξει το Δ.Π.Θ., 41 χρόνια μετά την δημιουργία του τόσο σε ακαδημαϊκό επίπεδο όσο και στον τομέα της κοινωνικής προσφοράς. Ο ίδιος σημείωσε ότι «παρά την οικονομική κρίση το Δ.Π.Θ. υλοποιεί το όραμά του αναπτύσσοντας σημαντικές πρωτοβουλίες και συμβάλλοντας εκτός από την εκπαιδευτική και πνευματική του δράση, στην πολιτιστική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Θράκης με διεθνείς συνεργασίας που δικαιώνουν τον ρόλο για τον όποιο δημιουργήθηκε».

«Το Δ.Π.Θ. δεν ζητάει ανταλλάγματα από την πολιτεία για την θέση του και την δράση του παρά μόνο να αντιμετωπίζεται ισότιμα με τα πανεπιστήμια του κέντρου», τόνισε ο κ. Καραμπίνης.

«Όποιος διαθέτει ανοιχτούς ορίζοντες βλέπει ότι η Θράκη δεν είναι στην εσχατιά αλλά σε ένα ευρύτερο γεωπολιτικό κέντρο», κατέληξε ο πρύτανης του Δ.Π.Θ..

Τον τιμώμενο Αρχιεπίσκοπο προσφώνησε στην συνέχεια ο κοσμήτορας της Σχολής Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, καθηγητής Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, ενώ εκτεταμένες αναφορές στο εκπαιδευτικό, εκκλησιαστικό, ποιμαντορικό και πνευματικό του έργο έκανε ο αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, καθηγητής Εμμανουήλ Βαρβούνης.

Ο κ. Ιερώνυμος στην ομιλία του μετά την αναγόρευση του, επέλεξε να εισηγηθεί το θέμα της συμβολής του Κλήρου στην ελληνική επανάσταση του 1821, καυτηριάζοντας την αδιαφορία για σημαντικές προσωπικότητες του απελευθερωτικού αγώνα αλλά και τον «αναθεωρητισμό που παρατηρείται», όπως ανέφερε, «από κάποιους κύκλους στην εκφορά της ιστορίας μας, οι οποίοι προσπαθούν να ερμηνεύσουν την επιτυχία της Επαναστάσεως του 1821 και την κατάκτηση της ελευθερίας από το γένος των Ελλήνων ως αποτέλεσμα της συμβολής των ξένων σε αυτή την υπόθεση».

«Η ουσία είναι ότι αυτή η ελευθερία έχει βγει από τα κόκαλα των Ελλήνων τα ιερά», τόνισε ο κ. Ιερώνυμος, ο οποίος ζήτησε τα ιστορικά γεγονότα να αναλύονται σύμφωνα με τα δεδομένα της εποχής που συνέβησαν και να όχι να ερμηνεύονται στην βάση όσων ισχύουν σήμερα, αιώνες μετά την πραγματοποίησή τους.

Όπως είναι προγραμματισμένο, σήμερα ο κ. Ιερώνυμος θα προεξάρχει στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου σε Αρχιερατικό συλλείτουργο και στην συνέχεια θα ανακηρυχθεί από τον δήμαρχο Κομοτηνής, Γιώργο Πετρίδη, σε επίτιμο δημότη της πόλης μετά από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…