Newsroom

Newsroom

Το «ιερό» παρασκήνιο πίσω από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ελπιδοφόρου

Το «mea culpa» που άνοιξε τον δρόμο της συνάντησης έπειτα από την από κοινού εμφάνιση του Ελπιδοφόρου με Ερντογάν και Τατάρ στο «Τούρκικο Σπίτι»

Τρία ολόκληρα εικοσιτετράωρα χρειάστηκαν για να αποφασίσει το Μέγαρο Μαξίμου και ο κ. Μητσοτάκης αν θα συναντηθεί τελικώς με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, μετά την από κοινού εμφάνιση με τον Ερντογάν και τον ηγέτη των ΤουρκοκυπρίωνΤατάρ, στα εγκαίνια κτιρίου που θα στεγάσει την τουρκική αλλά και τουρκοκυπριακή διπλωματία και τις υπηρεσίες τους.

Έως ότου να «κλειδώσει» η συνάντηση, προηγήθηκε ένα εξαιρετικά έντονο παρασκήνιο συγκρούσεων και πιέσεων από την πλευρά της Κύπρου και της Ελλάδας.

Τελικώς, όπως ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου: «Νομίζω ότι ήταν να ειπωθεί ειπώθηκε και όλοι καταλάβαμε. Ήταν πάρα πολύ καθαρά τα μηνύματα. Ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος έκανε μία διευκρινιστική δήλωση που νομίζω ότι ήταν απολύτως επεξηγηματική και όλοι πήραν τις απαντήσεις που θα έπρεπε να πάρουν Το να είσαι τώρα με τον αρχηγό ενός κράτους που δεν αναγνωρίζεται στην ίδια εκδήλωση θα μπορούσε και να αποφευχθεί», ξεκαθαρίζοντας έτσι ότι εν τέλει άνοιξε ο δρόμος της συνάντησης Μητσοτάκη – Ελπιδοφόρου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 20:00 στη Νέα Υόρκη

Το «Τούρκικο σπίτι» που ξεσήκωσε Ελλάδα και Κύπρο

Έντονο ρήγμα στις σχέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής προκάλεσε η επιλογή του Ελπιδοφόρου να παραστεί στα εγκαίνια που τελέστηκαν από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν για το «Τουρκικό Σπίτι» στη Νέα Υόρκη. 

Μάλιστα, οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο και για ρήγμα με προεκτάσεις ακόμα στις διπλωματικές σχέσεις που θα επηρέαζαν τη συνοχή της ελληνικής και κυπριακής ομογένειας στις ΗΠΑ

Οι έντονες αντιδράσεις προκλήθηκαν διότι στο κτήριο το οποίο παρευρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής θα φιλοξενεί σε έναν όροφό του τις αντίστοιχες υπηρεσίες που θα εξυπηρετούν τις αρχές των Κατεχομένων, που η Άγκυρα υποστηρίζει μεθοδικά προκειμένου να νομιμοποιήσει τελικά την εισβολή και κατοχή σχεδόν της μισής Κύπρου.

Μπροστά στην αιφνιδιαστική κίνηση του Αρχιεπίσκοπου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ακύρωσε της συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο στη Νέα Υόρκη.

Οι πρώτες αντιδράσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης εκφράστηκαν δια στόματος Γιάννη Οικονόμου: «Μας ενόχλησαν οι κινήσεις του Αρχιεπισκόπου Αμερικής», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση εκφράζει ξεκάθαρα τη δυσαρέσκειά της. 

Το «mea culpa» του Αρχιεπίσκοπου Αμερικής

Τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να παραστεί στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας» εξήγησε με ανακοίνωσή του ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, κάνοντας λόγο για «mea culpa», μετά και τις πολύ σφοδρές αντιδράσεις που προκλήθηκαν σε Ελλάδα και Κύπρο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ως έλληνας της Κωνσταντινούπολης έχω βιώσει εγώ και η οικογένειά μου τις φοβερές συνέπειες του ξεριζωμού από τις πατρογονικές μας εστίες, όπως πλήθος συμπατριωτών μου, αλλά και των Ιμβρίων και των Τενεδίων, λόγω μιάς ακόμα έξαρσης του κυπριακού ζητήματος τη δεκαετία του 70. Έχω μεγαλώσει με αυτό τον πόνο, γι᾽ αυτό και καταλαβαίνω τον πόνο των κυπρίων αδελφών μας, όπως και τα αισθήματά τους και τις αντιδράσεις τους. Θεωρώ ότι είναι εκφράσεις πόνου ανθρώπων που έχασαν τα πάντα: περιουσίες, πατρίδες, όνειρα, οικογένεια, συγγενείς.

Θέλω, λοιπόν, να δηλώσω σε όλους ότι η παρουσία μου στην εκδήλωση της Δευτέρας, δε θα μπορούσε ποτέ να αποτελεί αναγνώριση μιας συμφοράς, μιας προσφυγιάς, μιας κατοχής. Η παρουσία μου είχε πάντα τον ίδιο σταθερό προσανατολισμό: τον έντιμο και θαρραλέο διάλογο, για ένα μέλλον με ειρήνη και προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας. Είμαστε όλοι ενωμένοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, ο καθένας με τον τρόπο του και με το ρόλο του. Αλλά ενωμένοι, προσηλωμένοι στον ίδιο στόχο.

Λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς αδελφούς μου, ιδιαίτερα στο αγαπημένο μου ποίμνιο. Προσεύχομαι να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη μαρτυρική Κύπρο, όπως την προσδοκά ο Κυπριακός λαός, με βάση το διεθνές δίκαιο και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και εργάζομαι για αυτό το σκοπό.

Η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής βρίσκεται έναν αιώνα δίπλα στον απανταχού Ελληνισμό, υπερασπιζόμενη τις προσδοκίες του. Η ενότητά μας είναι η διακονία και το χρέος μου».

Οι κινήσεις για να καταλαγιάσει η ένταση δεν σταμάτησαν όμως μόνο στην ανακοίνωση του Αρχιεπισκόπου, με τον κ. Ελπιδοφόρο να μην παρευρίσκεται σε δεξίωση που παρέθεσαν Έλληνες ομογενείς προς τιμήν του πρωθυπουργού.

Να σημειωθεί βέβαια, ότι σε πρότερο χρόνο είχε απαιτήσει να προσφωνήσει τον κ. Μητσοτάκη, απαίτηση που απορρίφθηκε από κυβερνητικής πλευράς.

Ποιος είναι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος

Ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος και ηγούμενος της Ιεράς Μονής Χάλκης εξελέγη τον Μάιο του 2019 ως νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι. 

Ο κ. Ελπιδοφόρος επιλέχθηκε για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο μετά την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Δημήτριου στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Ο ίδιος είχε γεννηθεί το 1967 στο Μακροχώρι της Κωνσταντινούπολης. Εφοίτησε στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή του πανεπιστημίου της Βόννης.

Ηρωική στιγμή αυτογνωσίας ή γκάφα; H ΝΔ έστειλε συλλυπητήρια…για τα 49 χρόνια από την ίδρυσή της!

Ηρωική στιγμή αυτογνωσίας ή γκάφα; H ΝΔ έστειλε συλλυπητήρια…για τα 49 χρόνια από την ίδρυσή της!

«Απευθύνουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

Yπουργείο Ανάπτυξης: Βγήκαν «μαχαίρια» για τα πριμ παραγωγικότητας – Καταγγελίες ότι δόθηκαν σε «αρεστούς» και όχι «άριστους»

EK - Σκρεκας

Yπουργείο Ανάπτυξης: Βγήκαν «μαχαίρια» για τα πριμ παραγωγικότητας – Καταγγελίες ότι δόθηκαν σε «αρεστούς» και όχι «άριστους»

«Γιατί αποκλείονται υπάλληλοι με τη δικαιολογία ότι δεν προσφέρουν έργο και παρατηρείται το φαινόμενο να…

«Pietà» της Μάρθας Μπουζιούρη – Μία παράσταση θεάτρου ντοκιμαντέρ για τις γυναικοκτονίες

«Pietà» της Μάρθας Μπουζιούρη – Μία παράσταση θεάτρου ντοκιμαντέρ για τις γυναικοκτονίες

Η παράσταση θεάτρου ντοκιμαντέρ, «Pietà», της Μάρθας Μπουζιούρη έρχεται στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου του…