ΑΛ

Απόστολος Λυκεσάς

Ιερέας κοινώνησε παιδάκια χωρίς τη γονική συναίνεση

Καταγγελία μητέρας για την αυθαίρετη «πρωτοβουλία» ιερέα σε στιγμές ανθρώπινης αδυναμίας - Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Δάφνη Κατσίμπα απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση και τους επιστημονικούς φορείς «να προβούν σε ενδελεχή ενημέρωση σε όλους τους δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των εκκλησιών και των νοσοκομείων»

EK Theia Koinonia 1

Η επέλαση του ανορθολογισμού τις τελευταίες μέρες οδήγησε ακόμα και σε χώρους όπου ο ανθρώπινος πόνος -ασθενών και συγγενών- βρίσκεται στην κορύφωσή του και χρήζει τουλάχιστον ειδικής αντιμετώπισης. Το περιστατικό σε μεγάλο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ειδικότερα στην ογκολογική πτέρυγα παιδιών, είναι ενδεικτικό όσο και αποκαλυπτικό.

Μητέρα κατήγγειλε στη Δάφνη Κατσίμπα, πρόεδρο της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), ότι ιερέας που κλήθηκε να κοινωνήσει ένα παιδί άδραξε την ευκαιρία να κοινωνήσει και τα υπόλοιπα του θαλάμου χωρίς συναίνεση των γονέων.

Σεβόμενη η «Εφ.Συν.» την αγωνία της οικογένειας δεν θα αναφερθεί σε λεπτομέρειες του περιστατικού, καταγράφοντας μόνο πως όταν η μητέρα που έκανε την καταγγελία το αντιλήφθηκε, δημιουργήθηκε μικροεπεισόδιο, με τον ιερέα να δικαιολογείται λέγοντας «αν ήξερα ότι είστε άθεοι, θα ρωτούσα…». Οταν επιπολαιότητα και ανευθυνότητα ενδύονται την μπέρτα της μεταφυσικής υπεροψίας, η θρασύτητα και η αναίδεια είναι το λιγότερο.

Η κ. Κατσίμπα μιλώντας στην «Εφ.Συν.» σημειώνει ότι «κατ’ αρχάς οφείλουμε να εκφράσουμε την κατανόηση για τους γονείς και συγγενείς που εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε οποιαδήποτε επιστημονική ή μεταφυσική βοήθεια. Επειδή όμως είναι βέβαιο ότι τέτοιου τύπου “πρωτοβουλίες” από ιερείς νοσοκομείων θα είναι πολλές λόγω και της περιόδου, δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε γονείς για αυθαιρεσία όταν υπάρχει η ενθάρρυνση από κορυφαίους λοιμωξιολόγους που με μεταφυσική κι όχι επιστημονική τεκμηρίωση καλούν τους πιστούς να κοινωνήσουν γιατί δεν θα πάθουν τίποτα από τη “θεία κοινωνία”».

Με αφορμή το περιστατικό απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση και τους επιστημονικούς φορείς που «τηρούν “σιγήν ιχθύος” για να αποφευχθεί τυχόν σύγκρουση με την παντοδύναμη Εκκλησία», ζητώντας «άμεσα να δώσουν απάντηση, με ενδελεχή επιστημονική τεκμηρίωση, για την ψευδή επιστημονικά και ανεύθυνη επαγγελματικά πρόκληση σύγχυσης περί εξαιρέσεων στα μέτρα πρόληψης και περιορισμού της μετάδοσης της νόσου και να προβούν σε ενδελεχή ενημέρωση σε όλους τους δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των εκκλησιών και των νοσοκομείων, και όχι μόνο μέσα από τα ΜΜΕ, και να λάβουν τα ανάλογα μέτρα ώστε να προασπιστεί η δημόσια υγεία και στον τομέα των θρησκευτικών τελετών και μυστηρίων».

Η πρόεδρος της ΕΝΙΘ θυμίζει ότι «είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο πως ο κορονοϊός ανιχνεύεται στο σάλιο και τις εκκρίσεις της μύτης και σαν πύλες εισόδου στον οργανισμό είναι οι βλεννογόνοι του στόματος, της μύτης, των ματιών.

Αυτά αρκούν για να γίνει κατανοητό γιατί συστήνεται η αποφυγή συνωστισμού σε χώρους συναθροίσεων, αποφυγή επαφής με τις εκκρίσεις απευθείας (σταγονίδια ή υπολείμματα σάλιου) ή έμμεσα (χειραψίες, κοινή χρήση αντικειμένων κ.λπ.) για την προφύλαξη και τον έλεγχο της μετάδοσης» και άρα «σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να εξαιρεθούν οι συναθροίσεις σε εκκλησίες ή τα θρησκευτικά μυστήρια με τα οποία άμεσα μπορεί να μεταδοθούν οι ιοί.

Οσο σεβαστές κι αν είναι οι θρησκευτικές πεποιθήσεις, είναι επικίνδυνο και εγκληματικό τα επιστημονικά δεδομένα να υποταχθούν σε μεταφυσικές απόψεις και δογματικές αντιλήψεις». Διευκρινίζει δε πως είναι παντελώς ανεύθυνες αιτιάσεις περί ζητήματος «ατομικής ευθύνης και ρίσκου», αφού «είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτός που θα προσβληθεί θα μεταδώσει τον ιό στον περίγυρο» και αναρωτιέται: «Για ποια μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του ιού μιλάμε, όταν η ευθύνη και το ρίσκο μεταφέρεται στον πληθυσμό;»

Πηγή: ΕφΣυν

Δίκη Πισπιρίγκου: Έκλαιγε στην αγκαλιά της η αδερφή της – «Το μωρό ήταν σαν να σύρθηκε στο μαξιλάρι» (Video)

5794007

Δίκη Πισπιρίγκου: Έκλαιγε στην αγκαλιά της η αδερφή της – «Το μωρό ήταν σαν να σύρθηκε στο μαξιλάρι» (Video)

Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίζεται η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, που καταδικάστηκε για τον φόνο της…

Μελέτη: Μήπως τα ακραία σχόλια εναντίον της έρχονται από τη ΝΔ; – Οι αναρτήσεις της Λίνας Κλείτου

InCollage 20240419 160043944

Μελέτη: Μήπως τα ακραία σχόλια εναντίον της έρχονται από τη ΝΔ; – Οι αναρτήσεις της Λίνας Κλείτου

«Mε την όψιμη μεταγραφή με τις άλλοτε βαρύνουσες πολιτικές δηλώσεις για το πώς τρώει φαλλούς…