Newsroom

Newsroom

Το Ίδρυμα Κλίντον απλώνει τα πλοκάμια του στην Ελλάδα

Η ελληνική κοινή γνώμη πληροφορήθηκε την ύπαρξη και δραστηριότητα του Ιδρύματος Κλίντον από την πρόσφατη εμφάνιση και ομιλία του Έλληνα…

clinton 3

Η ελληνική κοινή γνώμη πληροφορήθηκε την ύπαρξη και δραστηριότητα του Ιδρύματος Κλίντον από την πρόσφατη εμφάνιση και ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού εκεί, στο πλαίσιο του ταξιδιού του στις ΗΠΑ. Όπως έχει αναφερθεί, «ενδιάμεσος» κρίκος στο να παρουσιαστεί σε αυτό το πολύ σημαντικό think tank της άλλης πλευράς του Ατλαντικού ο Αλέξης Τσίπρας υπήρξε η Γιάννα Αγγελοπούλου, η οποία έκανε το άνοιγμα αυτό σε μια προσπάθεια να προσελκυστούν Αμερικανοί επενδυτές και κεφάλαια.

Η προϊστορία του Clinton Global Initiative (όπως ονομάζεται επίσημα το αμερικανικό think tank) είναι πάντως θολή, αν αναλογιστεί κανείς πως όπου έβαλαν το χεράκι τους οι Κλίντον (είτε ο Μπιλ ως πρόεδρος των ΗΠΑ, βλέπε: Γιουγκοσλαβία, είτε ως Ίδρυμα, δηλαδή Λιβύη, Συρία, Ουκρανία) ακολούθησαν διαμελισμοί και καταστροφές ολόκληρων κρατών.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Και εν αρχή ην …το χρήμα. Η περιουσία του Ιδρύματος σήμερα αποτιμάται σε πλέον των δύο δις δολαρίων, ποσό τεράστιο. To γεγονός αυτό μάλλον δημιουργεί ολοένα και μεγαλύτερο πρόβλημα στη Χίλαρι Κλίντον στην κούρσα προς την προεδρία των ΗΠΑ, αφού η πρώην υπουργός Εξωτερικών δέχεται έντονες επικρίσεις από τους πολιτικούς της αντιπάλους για το ιλιγγιώδες αυτό ποσό και την προέλευσή του. Κάτι που εξηγείται όμως, αν συνυπολογιστεί πως ανάμεσα στους χορηγούς του Clinton Global Initiative συμπεριλαμβάνονται οι μονάρχες-σεΐχηδες της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ και του Ομάν. Των χωρών δηλαδή που είναι οι «ευγενείς χορηγοί» του ισλαμικού τερατουργήματος του ΙSIS.

Στα τραγικά γεγονότα της Ουκρανίας υπάρχουν πιο σαφή στοιχεία για την εμπλοκή των Κλίντον. Επιστρέφοντας στην περίοδο που η Χίλαρι ήταν η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, στους πλέον γενναιόδωρους χορηγούς της ανήκαν συγκεκριμένοι Ουκρανοί ολιγάρχες. Οι πληροφορίες μιλούν για σχεδόν δέκα εκατομμύρια δολάρια, μόνο εκ μέρους τους, προσωπικά προς την Χίλαρι Κλίντον. Όμως το πράγμα αποκτά περισσότερο ενδιαφέρον αν σκεφτούμε πως οι συγκεκριμένοι ολιγάρχες-χορηγοί της κας Κλίντον ήταν αυτοί ακριβώς που ακολούθως πρωτοστάτησαν στην ανατροπή Γιανουκόβιτς και στην εγκαθίδρυση ενός εθνικιστικού, εν πολλοίς και νεοναζιστικού, καθεστώτος στο Κίεβο, που οδήγησε στη ρήξη με τη Ρωσία.

Επικεφαλής των ολιγαρχών αυτών ήταν ο Βίκτορ Πίντσουκ, εκλεκτός συνομιλητής (και όχι μόνο…) του ζεύγους Κλίντον. Πρόκειται για έναν ολιγάρχη που αγωνίστηκε και πίεσε όσο κανένας (κατ’ εντολή ποιών άραγε;) για την αποφυλάκιση της Γιούλιας Τιμοσένκο, της πρώην προέδρου της Ουκρανίας.

Δεν είναι μόνο αυτά όμως που σχετίζονται με την καλλιέργεια αντιρωσικής υστερίας στο Κίεβο και οπουδήποτε αλλού. Τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια το Clinton Global Initiative εργάζεται εμμονικά για τη διάρρηξη των ιστορικών δεσμών Ρωσίας-Ουκρανίας. Αποδομεί μέσα από τα συνέδριά του πολιτιστικά την Ουκρανία ώστε να εξαφανιστούν οι δεσμοί αυτοί και να παγιωθεί το ότι οι Ουκρανοί είναι κάτι τελείως διαφορετικό από τους Ρώσους και πως απειλούνται από αυτούς.

Ξαναγυρνώντας στα οικονομικά του Clinton Global Initiative, να πούμε ακόμα πως η διοίκηση του Ιδρύματος παραδέχθηκε ανοιχτά ότι έλαβε τουλάχιστον 26.400.000 δολάρια ως χορηγίες, που δεν δηλώθηκαν όμως. Το επιχείρημα ήταν (αυτό τουλάχιστον δήλωσαν στην «Washington Post») ότι τα χρήματα αυτά είχαν χαρακτηριστεί ως έσοδα και όχι ως δωρεές, οπότε δεν ήταν απαραίτητο να δημοσιοποιηθούν. Να σημειωθεί ακόμη πως μέρος από τα χρήματα αυτά δικαιολογούνται από τους Κλίντον ως αμοιβές για τις δημόσιες ομιλίες του Μπιλ, της Χίλαρι, αλλά και της …. Τσέλσι, της θυγατέρας τους δηλαδή.

Το Ίδρυμα (δηλαδή το ζεύγος) δεν κρύβει λόγια. Έτσι, ο Μπιλ Κλίντον έχει δηλώσει, για παράδειγμα, ότι δεν συνιστά κάποιο λάθος η τακτική τους να δέχονται δωρεές από χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, που τους δώρισε ποσό που κυμαίνεται από δέκα ως 25 εκατομμύρια δολάρια. Ο πρώην πρόεδρος δηλώνει ότι είναι υπερήφανος για το έργο του Ιδρύματός του. Μόνο που δύσκολα θα αξιολογούταν ως δημοκρατικό ένα Ίδρυμα που χρηματοδοτείται από ένα σκοταδιστικό, σκληρά ισλαμικό καθεστώς όπως το σαουδαραβικό. Θυμίζουμε πως η Σαουδική Αραβία είναι ο κύριος ένοχος μαζί με την Τουρκία του λουτρού αίματος στη Συρία, κάτι που προσπερνά πολύ εύκολα ο Μπιλ Κλίντον και η σύζυγός του.

Να υπενθυμιστεί ακόμη πως το Ίδρυμα Κλίντον ματαίωσε συνέδριο που είχε προγραμματιστεί για τις 23 και 24 Ιουνίου 2015 στην Αθήνα. Επίσημη δικαιολογία ήταν το θέμα των χρονικών περιορισμών ως προς την υποψηφιότητας της Χίλαρι για το χρίσμα για την προεδρία των ΗΠΑ. Όμως οι «κακές γλώσσες» σε διπλωματικούς και πολιτικούς διαδρόμους διαδίδουν άλλα, σχετιζόμενα με το όλο ψυχροπολεμικό προφίλ των Κλίντον, που θεωρούνται «ιέρακες», ενώ πολλοί στην Ελλάδα δεν λησμονούν το ρόλο του τότε πλανητάρχη Μπιλ Κλίντον στους βομβαρδισμούς και τη διάλυση της άλλοτε κραταιάς Γιουγκοσλαβίας.

Εδώ ακριβώς εστιάζονται οι εξ Αθηνών κριτικές εναντίον των Κλίντον. Στο κατά πόσο δηλαδή είναι πολιτικά ηθικό να εμπλέκονται με το Ίδρυμα του Μπιλ και της Χίλαρι Έλληνες πολιτικοί και επιχειρηματίες, όταν η πραγματικότητα είναι ζοφερή: όπου ενεπλάκη το Clinton Global Initiative, είτε μιλάμε για Συρία είτε για Ουκρανία είτε για αλλού, αυτό που επισυνέβη ήταν τραγωδίες και καταστροφές. Ακριβώς γιατί οι Κλίντον εκφράζουν την πλέον σκληροπυρηνική πτέρυγα μέσα στο αμερικανικό κατεστημένο, τους «ιέρακες» δηλαδή που επιζητούν τη σύγκρουση με τη Ρωσία και την Κίνα, που επιδιώκουν το απόλυτο «ιμπέριουμ» των ΗΠΑ σε ένα μονοπολικό κόσμο.

Αυτό που είναι βέβαιο, πάντως, είναι ότι μέσα στις ΗΠΑ και το πολυκεντρικό σύστημα λήψης αποφάσεων υπάρχουν και άλλοι φορείς και πρόσωπα, σαφώς ηπιότερων αντιλήψεων και συμπεριφορών σε σχέση με τους Κλίντον. Αυτά τα πολιτικά κέντρα των ΗΠΑ, που διέπονται από την ιδεολογία της σύνθεσης και όχι της σύγκρουσης με τον υπόλοιπο κόσμο, θα όφειλαν να προσεγγίσουν η ελληνική κυβέρνηση, το ελληνικό ΥΠΕΞ και το υπουργείο Άμυνας. Ειδάλλως, η ταύτισή τους με ψυχροπολεμικά κέντρα των ΗΠΑ, μόνο καλό δεν πρόκειται να κάνει, στους ίδιους αλλά και στη χώρα μας…

 

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…