Newsroom

Newsroom

Ιδιώτες στο κυνήγι των οφειλών

Δικηγορικά γραφεία και ελεγκτικές εταιρείες επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών, στην προσπάθειά του να εισπράξει τις ληξιπρόθεσμες προς το δημόσιο οφειλές.…


Δικηγορικά γραφεία και ελεγκτικές εταιρείες επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών, στην προσπάθειά του να εισπράξει τις ληξιπρόθεσμες προς το δημόσιο οφειλές. Με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος παρέχεται η δυνατότητα σε ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες να ερευνήσουν την περιουσιακή κατάσταση των οφειλετών και συγγενικών τους προσώπων προκειμένου να εντοπίσουν πάσης φύσεως περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να δεσμευτούν και να εκποιηθούν
Η απόφαση ορίζει ότι οι ιδιώτες θα έχουν σαν αντικείμενο να ερευνούν διεξοδικά τα δεδομένα συγκεκριμένων υποθέσεων οφειλετών του Δημοσίου, με χρέη βασικής οφειλής, κατά προτίμηση άνω των 150.000 ευρώ, προκειμένου να εντοπίσουν επιπλέον περιουσιακά τους στοιχεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, των ίδιων των οφειλετών, όπως ακινήτων που δεν έχουν δηλωθεί στην εφορία ή δεν έχουν μεταγραφεί, απαιτήσεων στα χέρια τρίτων, ειδικών περιουσιακών στοιχείων, περιουσιακών στοιχείων ή επιχειρήσεων που μεταβιβάστηκαν προκειμένου να μην μπορεί να τα δεσμεύσει το υπουργείο Οικονομικών, περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν από τρίτους με χρηματικούς πόρους του οφειλέτη, εικονικών μεταβιβάσεων, εικονικών βαρών, τραπεζικών λογαριασμών στην Ελλάδα και το εξωτερικό κ.λπ.
Η απόφαση ορίζει ότι οι ιδιώτες δεν θα έρχονται σε καμιά περίπτωση σε επαφή με τους οφειλέτες όχι μόνο κατά την διενέργεια των ερευνών αλλά και για τρία χρόνια μετά τη λήξη της σύμβασής τους με το δημόσιο δεν θα έχουν δικαίωμα να αναλαμβάνουν υποθέσεις τους. Παράλληλα οι ιδιώτες αποκτούν πλήρη πρόσβαση στα φορολογικά δεδομένα των οφειλετών αλλά δεσμεύονται από τις διατάξεις του φορολογικού απορρήτου και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων τους. Η αμοιβή των ιδιωτών κυμαίνεται από 200 έως 1.000 ευρώ ανά υπόθεση ανάλογα με το αν η έρευνά τους οδήγησε σε εισπρακτικά αποτελέσματα.
Ανάδοχοι δύνανται να ορίζονται ελεγκτικές εταιρείες ή δικηγόροι ή δικηγορικά γραφεία ή κοινοπραξίες αυτών.
Ο ανάδοχος, εφόσον είναι εταιρεία, υποχρεούται να γνωστοποιεί στην αναθέτουσα υπηρεσία συγκεκριμένα το διατιθέμενο προσωπικό του ονομαστικά, με πλήρη στοιχεία και ΑΦΜ αυτών, με αναφορά των ειδικοτήτων και της εμπειρίας καθενός βάσει υποβαλλόμενων βεβαιώσεων αυτής (της εταιρείας) και βιογραφικών σημειωμάτων αυτών.
Επιπλέον, οι ελεγκτικές εταιρείες και τα δικηγορικά γραφεία αναλαμβάνουν την υποχρέωση να χειρίζονται με απόλυτη εχεμύθεια κάθε πληροφορία σχετικά με τους οφειλέτες που ελέγχουν. Τα στοιχεία αυτά θεωρούνται εμπιστευτικά και δεν επιτρέπεται να γνωστοποιηθούν ή δημοσιοποιηθούν.
Η αμοιβή των ελεγκτών
Αν η υπόθεση περατώνεται με τη διαπίστωση αδυναμίας ευρέσεως επιπλέον υπόχρεων ή συνυπόχρεων και περιουσιακών στοιχείων καταβάλλεται πάγια αποζημίωση 200 ευρώ, συν Φ.Π.Α.
Αν η υπόθεση περατώνεται χωρίς επίτευξη εισπρακτικού αποτελέσματος, όμως, προέκυψαν πληροφορίες χρήσιμες για μελλοντικούς ελέγχους καταβάλλεται πάγια αποζημίωση 500 ευρώ, συν Φ.Π.Α.
Αν η υπόθεση περατώνεται με την επίτευξη εισπρακτικού αποτελέσματος ή την πλήρη διασφάλιση της οφειλής καταβάλλεται πάγια αποζημίωση 1.000 ευρώ, συν Φ.Π.Α.
http://www.ethnos.gr

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…