Newsroom

Newsroom

"Ιδιώνυμο" για τους μαθητές που αγωνίζονται

Στον “γύψο” έχουν μπει οι μαθητικές κινητοποιήσεις την τελευταία τριετία, με απειλές, αστυνομικές εφόδους, διώξεις, συλλήψεις, ακόμα και καταδίκες εΙς…

mathites 1

Στον “γύψο” έχουν μπει οι μαθητικές κινητοποιήσεις την τελευταία τριετία, με απειλές, αστυνομικές εφόδους, διώξεις, συλλήψεις, ακόμα και καταδίκες εΙς βάρος μαθητών που “τολμούν” να συμμετάσχουν σε καταλήψεις. Παράλληλα, οι Αρχές επιχειρούν να μετατρέψουν σε “καταδότες” διευθυντές, γονείς, ακόμα και μαθητές, τους οποίους καλούν σε διαδικασίες καταθέσεων, αλλά και σε πιο… “προσωπικές” συζητήσεις, να δώσουν ονόματα και αναφορές. Την ίδια στιγμή, οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών τερματίζονται με επιστρατεύσεις και την απειλή της διαθεσιμότητας.
Το θέμα έχει πάρει την άγουσα για το Κοινοβούλιο με ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έχει προκαλέσει ακόμα και την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ… διά της νεολαίας του. Την έντονη αντίθεσή τους εκφράζουν σύλλογοι εκπαιδευτικών και γονέων ενώ δίπλα στους μαθητές που διώκονται στέκονται τα δεκαπενταμελή συμβούλια.
 
Δεν διαψεύδει η ΓΑΔΑ τις ερωτήσεις περί “πολιτικού φρονήματος”
Τελευταίο περιστατικό, η κλήση μαθητών του 2ου Λυκείου Κερατσινίου στο τοπικό αστυνομικό τμήμα, τέσσερις ολόκληρους μήνες αφότου η διευθύντρια του σχολείου είχε δώσει τα ονόματά του σε κατάθεσή της στο πλαίσιο προανακριτικής διαδικασίας που είχε διαταχθεί από τον εισαγγελέα μετά το πέρας των καταλήψεων. Οι οκτώ μαθητές που κλήθηκαν στο Α.Τ. Κερατσινίου “δι’ υπόθεσίν τους” υποστήριξαν πως η διαδικασία θύμιζε ανάκριση μάλλον, παρά κατάθεση, αφού, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται, οι ερωτήσεις που δέχτηκαν αφορούσαν την οικογενειακή τους κατάσταση, τις πολιτικές πεποιθήσεις καθηγητών και γονιών και εάν υποκινήθηκε από κόμματα η κατάληψη του Οκτωβρίου. Δεκαπενταμελές και ένωση διδασκόντων υποστήριξαν πως οι αστυνομικοί δεν επέτρεψαν στους κηδεμόνες των παιδιών να είναι παρόντες στη διαδικασία.
Μάλιστα, η προσπάθεια τρομοκράτησης συνεχίστηκε με τους αστυνομικούς να απειλούν τους μαθητές πως θα κατηγορηθούν για κακούργημα, κάτι που δεν θα τους επιτρέψει να συμπληρώσουν μηχανογραφικά και να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις. Μαρτυρίες που η ΓΑΔΑ διά της σιωπής δεν διαψεύδει, αφού η ανακοίνωση που εξέδωσε για το περιστατικό δεν απαντάει σε τίποτα από τα όσα σοβαρά καταγγέλλονται, καθώς αρκείται να περιγράψει το τυπικό κομμάτι της υπόθεσης, όπως το ότι υπήρχε εισαγγελική παραγγελία για προκαταρκτική εξέταση και ότι θα κινηθεί αυτόφωρη διαδικασία σε περίπτωση που συντρέχουν προϋποθέσεις.
 
Αντί σχολικών φυλάκων ο “χωροφύλακας”
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνεται αύριο από την Ένωση Γονέων Κερατσινίου – Δραπετσώνας στην Εισαγγελία Πειραιά στις 12.30.
Πρόβα για το “Σπουδαστικό της Ασφάλειας” στα σχολεία θυμίζει το περιστατικό του Κερατσινίου. Την ίδια στιγμή, η “Αυγή” δημοσιοποίησε έγγραφο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής που αποκάλυπτε ο σύλλογος εκπαιδευτικών “Περικλής” (και όχι “Αριστοτέλης”, όπως γράφτηκε εκ παραδρομής) και το οποίο παραδέχτηκε η ΓΑΔΑ. Σύμφωνα με το έγγραφο, δίνεται εντολή στους διοικητές των Α.Τ. να καταγράψουν τα σχολεία των περιοχών τους, να μεθοδεύσουν προσωπικές επαφές και συναντήσεις με τους διευθυντές και να συντάξουν εμπεριστατωμένες αναφορές υποβάλλοντας (οι διοικητές των τμημάτων) τις απόψεις τους…
Ενώ η κυβέρνηση βάζει σε διαθεσιμότητα τους σχολικούς φύλακες, παραχωρεί τις αρμοδιότητές τους σε αστυνομικούς.
 
Φάμπρικα διώξεων και τρομοκράτησης
Βέβαια, η οδηγία για αστυνομικό έλεγχο στα σχολεία και η απειλή διώξεων για τους μαθητές του Κερατσινίου δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση μεμονωμένα περιστατικά, αφού τα τελευταία χρόνια, της μνημονιακής περιόδου, έχει πραγματικά στηθεί “φάμπρικα” διώξεων και τρομοκράτησης του μαθητικού κινήματος.
Οι εισαγγελικές παρεμβάσεις και οι αστυνομικές επιδρομές σε σχολεία και κατά μαθητών προκύπτουν από την ενεργοποίηση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του 2000 που θυμίζει “μαθητικό ιδιώνυμο” το οποίο ποινικοποιεί τις καταλήψεις. Συγκεκριμένα, ορίζεται πως “όποιος παρεμποδίζει, διαταράσσει ή διακόπτει την ομαλή λειτουργία των δημόσιων σχολείων πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή παρανόμως παραμένει στους χώρους λειτουργίας αυτών, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών” με ποινική δίωξη που ασκείται αυτεπαγγέλτως.
Η συγκεκριμένη Πράξη παρέμενε ουσιαστικά ανενεργή έως το 2011, οπότε με εντολή του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ι. Τέντε, οι εισαγγελείς ξεκίνησαν έρευνες στα σχολεία που τελούσαν υπό κατάληψη ενάντια στον νόμο Διαμαντοπούλου για το “Νέο Σχολείο”. Έκτοτε αστυνομικοί έχουν εισβάλει στα σχολεία, μαθητές έχουν συλληφθεί, διευθυντές έχουν παραδώσει “φακέλους” ονομάτων στις εισαγγελικές αρχές και έχουν καταθέσει εναντίον μαθητών σε δικαστήρια. Μια νέα πραγματικότητα, βγαλμένη από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας βρίσκεται μπροστά μας. Το “Σπουδαστικό της Ασφάλειας” προσαρμόζεται στο σήμερα, ενδεδυμένο το ρούχο της “μνημονιακής τάξης”.
Ας θυμηθούμε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις:
Οκτώβριος του 2012. Αστυνομικοί εισβάλλουν στο 1ο Λύκειο Χολαργού σκαρφαλώνοντας στα κάγκελα με στόχο να σπάσουν την κατάληψη. Μάλιστα, δεν διστάζουν να έρθουν στα χέρια με 15χρονους και 16χρονους μαθητές, περιστατικό που καταγράφεται σε βίντεο.
Τον Σεπτέμβριο του 2013, στα Γιάννενα, η αστυνομία, με εντολή εισαγγελέα, “επισκέπτεται” τα σχολεία υπό κατάληψη καλώντας τους μαθητές να παραδώσουν τα κτήρια αλλιώς θα συλληφθούν. Ζητείται από τους διευθυντές να παραδώσουν λίστες με τα ονόματα των μαθητών καθώς και αναφορά για το πώς έγινε η κατάληψη.
Ένα μήνα μετά, οι διώξεις και οι εισβολές στα σχολεία κορυφώνονται. Στις 8/10, τρεις μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Λαμίας συλλαμβάνονται και οδηγούνται με αυτόφωρη διαδικασία στο μονομελές πρωτοδικείο όπου καταδικάζονται σε 20 μέρες φυλάκιση με τριετή αναστολή. Είχαν προηγηθεί περισσότερες από 20 προσαγωγές μαθητών μετά από έφοδο της αστυνομίας στο σχολείο που τελούσε υπό κατάληψη. Μάλιστα είχε σχηματιστεί δικογραφία για «διατάραξη υπηρεσιακής ειρήνης κατά συναυτουργία» για συνολικά οκτώ άτομα που παρέμειναν όλη τη νύχτα στο κτήριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης. Ως μάρτυρας κατηγορίας είχε καταθέσει ο διευθυντής του σχολείου υποστηρίζοντας στο δικαστήριο πως η μεγάλη πλειοψηφία των μαθητών ταλαιπωρείται από την κατάληψη.
Την ίδια μέρα, σε γυμνάσιο της Καλλιθέας, άγνωστος άνδρας είχε εισβάλει στο σχολείο και απείλησε τους μαθητές και τις μαθήτριες με μαχαίρι απαιτώντας να σπάσουν την κατάληψη, ενώ χτύπησε κάποιους από αυτούς. Οι μαθητές είχαν καταγγείλει στην “Εφημερίδα των Συντακτών” (8/10/13) ότι είχε τη στήριξη του συλλόγου γονέων και του γυμνασιάρχη. Το περιστατικό είχε αναφερθεί στην αστυνομία, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ.
Την ίδια περίοδο, έπειτα από αναφορά των διευθυντών του ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας, ειδικοί φρουροί, με εντολή εισαγγελέα, μπαίνουν με καταδρομική επιχείρηση στο σχολείο. Δέκα μαθητές συλλαμβάνονται, σε βάρος των οποίων ορίζεται τακτική δικάσιμος βάσει της ΠΝΠ για τις καταλήψεις.
Αντίστοιχη περίπτωση με αυτή του Κερατσινίου είχαμε στον Βόλο, στις αρχές του Φεβρουαρίου, όταν οκτώ μαθητές, μέλη του 15μελούς συμβουλίου του 1ου Γενικού Λυκείου Ν. Ιωνίας, έλαβαν κλήτευση να παρουσιαστούν στο Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων Βόλου, στις 10 Απριλίου, με την κατηγορία της κατάληψης του σχολικού κτηρίου. Σπύρος Ραπανάκης – avgi.gr

Κασσελάκης για Τέμπη: Ζητώ την επίσπευση των ερευνών μετά τις νέες πληροφορίες για το ξυλόλιο

Κασσελάκης 2

Κασσελάκης για Τέμπη: Ζητώ την επίσπευση των ερευνών μετά τις νέες πληροφορίες για το ξυλόλιο

«Υπήρχε παράνομη μεταφορά υλικού από την εμπορική αμαξοστοιχία; Ανιχνεύτηκε ξυλόλιο και πιθανώς λοιπές ουσίες στα…

Οι «bro» του ΚΚΕ-Ο Κουτσούμπας συνάντησε το συνδικάτο της Amazon, και τον Κρις Σμολς που φορούσε καπελάκι του ΠΑΜΕ (video)

κουτσουμπας

Οι «bro» του ΚΚΕ-Ο Κουτσούμπας συνάντησε το συνδικάτο της Amazon, και τον Κρις Σμολς που φορούσε καπελάκι του ΠΑΜΕ (video)

Ο διάσημος συνδικαλιστής που τον κέρδισε ο Κουτσούμπας