Μετά τις απειλές του Πούτιν, ο Ερντογάν περνά στην αντεπίθεση: Η Ρωσία εμπλέκεται σε εμπόριο πετρελαίου με το ISIS

Αν και πολλοί αναλυτές έκαναν λόγο για μερική -τουλάχιστον- αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ρωσίας - Τουρκίας, λόγω της σημερινής πρώτης συνάντησης Λαβρόφ και Τσαβούσογλου, τελικά διεψεύστηκαν πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι και οι ίδιοι θα μπορούσαν να προβλέψουν. Μετά τη σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε ο 

poutin erntogan

Αν και πολλοί αναλυτές έκαναν λόγο για μερική -τουλάχιστον- αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ρωσίας – Τουρκίας, λόγω της σημερινής πρώτης συνάντησης Λαβρόφ και Τσαβούσογλου, τελικά διεψεύστηκαν πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι και οι ίδιοι θα μπορούσαν να προβλέψουν. Μετά τη σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, για την Τουρκία, λέγοντας πως η Τουρκία θα το μετανιώσει για την κατάρριψη του αεροσκάφους, ο Ταγίπ Ερντογάν πέρασε στην αντεπίθεση.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Τουρκίας κατηγόρησε τη Ρωσία για εμπλοκή στο εμπόριο πετρελαίου που πραγματοποιεί το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο. 

Οι ρώσικες απειλές

Η Τουρκία θα μετανιώσει περισσότερες από μια φορές για την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού, τόνισε κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του για την Κατάσταση του Έθνους, ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Η Μόσχα δεν θα αγνοήσει τη βοήθεια της Άγκυρας προς τους τρομοκράτες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστική ήταν επίσης η φράση του: «Ο Αλλάχ αποφάσισε να τιμωρήσει τους ηγέτες της Τουρκίας, κάνοντάς τους να χάσουν το μυαλό τους».

Ωστόσο διευκρίνισε ότι η Ρωσία δεν θα απευθύνει απειλές πολέμου προς την Τουρκία. “Δεν έχουμε την πρόθεση να προχωρήσουμε σε απειλές ανάληψης στρατιωτικής δράσης» (…) «αλλά οποιοσδήποτε θεωρεί ότι έχοντας διαπράξει αυτό το φοβερό έγκλημα, τη δολοφονία των ανθρώπων μας, θα γλιτώσει με κάποια μέτρα για τις ντομάτες του ή κάποιους περιορισμούς σε κατασκευαστικά έργα ή άλλους τομείς, πλανάται οικτρά», είπε οργισμένα.

Σε αναφορά του προς τη Δύση, ο Πρόεδρος της Ρωσίας είπε ότι οι χώρες δεν πρέπει να έχουν δύο μέτρα και σταθμά για την τρομοκρατία, ή να χρησιμοποιούν τρομοκρατικές ομάδες για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα.