Ιδεολογική αριθμητική

Είναι που είναι μείον τα κρούσματα στη χώρα, λόγω της στρατηγικής των περιορισμένων τεστ και της συνειδητής υποκαταγραφής τους, ας μην εμφανίζονται στις επίσημες ανακοινώσεις και στα ρεπορτάζ και ως «συν και συν και συν».

james yarema K6vwI3n1Cus unsplash

Το είδαμε όμως και αυτό. Τα τηλεοπτικά τιτλάκια της 2ας Απριλίου, παρακολουθώντας κατά γράμμα και αριθμό την επίσημη ενημέρωση, γνωστοποιούσαν ότι στο λήξαν εικοσιτετράωρο τα κρούσματα στην Ελλάδα ήταν «27 + 23 + 119».  Οπου τα 27 ήταν τα «καθαυτό δικά μας», τα 23 στη δομή φιλοξενίας της Ριτσώνας  και τα 119 στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Φυσικά και είναι λογική και χρήσιμη η αρχική διάκριση. Οπως μαθαίνουμε λ.χ. πόσα είναι τα νέα κρούσματα στην Καστοριά ή τον Εχίνο, σε τόνο ουδέτερο, απλώς για να δούμε αν ωφελεί η καραντίνα, έτσι πρέπει να μαθαίνουμε και για άλλα κρούσματα ειδικότερης χωροταξίας ή προέλευσης. Για όσα είχαν πρώτη τους πηγή τους Αγίους Τόπους. Για όσα καταγράφονται στον στρατό ή σ’ ένα καράβι ανεπιθύμητο ανά τη Μεσόγειο, που είναι δικό μας (του ιδιοκτήτη του δηλαδή), έχει και δικούς μας πάνω, έχει όμως και ξένους, ο δε ιός το πρωτοέπληξε έξω από τα χωρικά μας ύδατα. Ή για όσα αριθμούνται σε μια μεταναστευτική δομή που ο χαρακτηρισμός της ως «φιλόξενης» θα μπορούσε να συγκαταλέγεται εφεξής στην εξωραϊστική χορεία όπου ηγείται ο Εύξεινος πόντος.

Στην περίπτωση του καραβιού η διάκριση αποδεικνύεται ακίνδυνη: Ο ελλιμενισμός του σε ειδική προβλήτα του Πειραιά δεν προκάλεσε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, όπως συνέβη σε άλλα μέρη του κόσμου εναντίον «καταραμένων» κρουαζιερόπλοιων. Με τη Ριτσώνα τα πράγματα είναι αλλιώς. Τα μίντια και τα σόσιαλ μίντια που επιμένουν στη διάκριση («27 νέα κρούσματα + 23 στη Ριτσώνα»), προσθέτοντας την κρίσιμη λεξούλα «τρόμος», δεν οφείλουν την εμμονή τους αυτή στην προσήλωσή τους στην επιστημονική λεπτολογία και την ενημερωτική ακρίβεια. 

Ξεχωρίζουν τους κορωνοϊόπληκτους μετανάστες γιατί δεν τους υπολογίζουν σαν δικούς μας. Και δεν εννοώ σαν Ελληνες, αλλά σαν κατοίκους της χώρας τούτη τη στιγμή, σαν μετόχους της ημετέρας επιδημίας. Εδώ ζουν όμως κι εδώ τους βρήκε ο ιός. Δεν τον κουβάλησαν από την Ασία ή την Αφρική, γεγονός που πίκρανε πολύ όσους είχαν ήδη έτοιμο το σεναριάκι περί λοιμώδους προσφυγιάς. Αν δεν τους νιώθουμε δικούς μας όταν είναι γεροί, ας τους συμπεριλάβουμε έστω ως «κρουσματίες». Τώρα που είναι νωρίς. Για να προλάβουμε τυχόν επιθέσεις εναντίον τους αν ο ιός πλήξει και τη Μόρια ή τη Σάμο.

Πηγή: Καθημερινή 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Παπαδάκης: Νευρίασε με την Αναστασοπούλου on air – «Όλη την ώρα σε βλέπω να δυσανασχετείς» (video)

Παπαδάκης Αναστασοπούλου

Παπαδάκης: Νευρίασε με την Αναστασοπούλου on air – «Όλη την ώρα σε βλέπω να δυσανασχετείς» (video)

«Μιλάω κι εγώ, μιλάς κι εσύ, μη δυσανασχετείς», είπε ο Γιώργος Παπαδάκης απευθυνόμενος στη Μαρία…

Εισαγγελέας για Τέμπη: Σε 20 μέρες να έχετε βρει ποιοι ξεμπάζωσαν και κατέστρεψαν αποδεικτικό υλικό ενώ υπήρχαν αγνοούμενοι

ΤΕΜΠΗ Ατυ

Εισαγγελέας για Τέμπη: Σε 20 μέρες να έχετε βρει ποιοι ξεμπάζωσαν και κατέστρεψαν αποδεικτικό υλικό ενώ υπήρχαν αγνοούμενοι

Η αντεισαγγελέας εφετών Λάρισας «βάζει στην θέση της» την εισαγγελέα Ειρήνη Κεχαγιά και διατάσσει την…

Ανησυχητικά ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων σε παιδιά ηλικίας 11-15 ετών

alcohol 492871 1920

Ανησυχητικά ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων σε παιδιά ηλικίας 11-15 ετών

Να αυξηθούν οι φόροι, να περιοριστούν τα σημεία πώλησης και οι διαφημίσεις και να απαγορευθούν…