Ηχηρή παρέμβαση από ΟΗΕ: Η Ελλάδα να αποσύρει τις κατηγορίες για κατασκοπεία κατά των 24 στην υπόθεση Sara Mardini

«Δίκες σαν και αυτές προκαλούν βαθιά ανησυχία καθώς ποινικοποιούν τον εθελοντισμό που σώζει ζωές και δημιουργούν επικίνδυνο προηγούμενο» δήλωσε για την πολύκροτη δίκη, η Εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Λιζ Θροσέλ.

380988

«Να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες εναντίον των 24 κατηγορουμένων που κατηγορούνται για κατασκοπεία», ζητά ο ΟΗΕ.

Υπενθυμίζεται πως διεκόπη την Τρίτη (10/01) η δίκη που ξεκίνησε έπειτα από τέσσερα χρόνια αναβολών στο Τριμελές Εφετείο Μυτιλήνης για τη Sara Mardini και 23 ακόμα κατηγορούμενους στη Λέσβο, μέλη της οργάνωσης ERCI – όπως ο Ιρλανδός Seán Binder (Σον Μπάιντερ) και ο υπεύθυνος της οργάνωσης ο Νάσος Καρακίτσος. Όλοι οι συνήγοροι έκαναν ενστάσεις ακυρότητας του κλητηρίου και της προδικασίας, καθώς υπήρχαν πολλά νομικά λάθη, με το δικαστήριο τελικά να διακόπτει για να αποφασίσει.

Διαβάστε περισσότερα: Υπόθεση Sara Mardini: Ο Seán Binder στο Κουτί της Πανδώρας – «Την Παρασκευή θα μάθουμε αν η υπάρχει Κράτος Δικαίου»

«Δίκες σαν και αυτές προκαλούν βαθιά ανησυχία καθώς ποινικοποιούν τον εθελοντισμό που σώζει ζωές και δημιουργούν επικίνδυνο προηγούμενο» δήλωσε για την πολύκροτη δίκη, η Εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Λιζ Θροσέλ, όπως μεταδίδει το barrons.com.  Την είδηση επιβεβαιώνει και το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η δίκη αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα, Παρασκευή (13/01).

Σημειώνεται πως παρόντες στη δίκη την Τρίτη, ήταν εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας καθώς και πλήθος ξένων δημοσιογράφων.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει επαναφέρει το αίτημα να σταματήσει κάθε δίωξη εναντίον των 24 κατηγορούμενων. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής Ευρώπης της Διεθνούς Αμνηστίας, Νιλς Μουίζνιεκς, «Αυτή η δίκη αποκαλύπτει πώς οι ελληνικές αρχές φτάνουν στα άκρα για να αποτρέψουν την ανθρωπιστική βοήθεια και να αποθαρρύνουν τις/τους μετανάστριες/-ες και τις/τους προσφύγισσες/-όσφυγες από το να αναζητήσουν ασφάλεια στις ακτές της χώρας, κάτι που βλέπουμε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Είναι παρωδία το γεγονός και μόνο ότι αυτή η δίκη πραγματοποιείται. Ολες οι κατηγορίες εναντίον των διασωστών πρέπει να αποσυρθούν χωρίς καθυστέρηση».

 

 

 

 

Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε σχέδιο επιθετικής και αμυντικής δράσης

iran pyrayloi

Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε σχέδιο επιθετικής και αμυντικής δράσης

Η συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ ολοκληρώθηκε μετά από αρκετές ώρες διαβουλεύσεων

Καταδίκη της επίθεσης του Ιράν από τους G7: «Εργαζόμαστε για σταθεροποίηση της κατάστασης»

g7

Καταδίκη της επίθεσης του Ιράν από τους G7: «Εργαζόμαστε για σταθεροποίηση της κατάστασης»

Η συνεδρίαση των G7 πραγματοποιήθηκε εκτάκτως, μέσω τηλεδιάσκεψης, εν μέσω της κλιμακούμενης κρίσης στη Μέση…

Έκτακτο ΚΥΣΕΑ για την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή – Έκκληση για αυτοσυγκράτηση

a maksimou hd

Έκτακτο ΚΥΣΕΑ για την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή – Έκκληση για αυτοσυγκράτηση

«Η Ελλάδα, πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, υπογραμμίζει την ανάγκη αυτοσυγκράτησης από όλες τις…