Newsroom

Newsroom

Ιαπωνία: Τέσσερις νεκροί από τον ισχυρό σεισμό

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην περιφέρεια Ισικάουα • Αγωνία για εγκλωβισμένους κάτω από τα συντρίμμια

japan tsounami

Στον ρυθμό των Ρίχτερ σείεται τις τελευταίες ώρες η Ιαπωνία, με τις καταστροφές να είναι τεράστιες στην Ισικάουα και τις περιφέρειες αυτής, όπου χτύπησε ο εγκέλαδος με τα 7,6 Ρίχτερ.

Οι πληροφορίες για θύματα παραμένουν συγκεχυμένες, όμως αργά το βράδυ της Δευτέρας οι αρχές τις περιφέρειας Ισικάουα ανακοίνωσαν ότι τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Επίσης έχουν καταγραφεί τραυματίες όπως και εγκλωβισμένοι μέσα σε ερείπια και χαλάσματα.

Προς το παρόν χιλιάδες πολίτες αναμένεται να περάσουν τη νύχτα σε καταφύγια και κέντρα εκκένωσης, ενώ η πραγματική εικόνα της καταστροφής θα είναι πιο ξεκάθαρη από το πρωί της Τρίτης.

Με βάση τα όσα έχουν επιβεβαιωθεί δεκάδες είναι τα κτίρια που έχουν καταρρεύσει σε αρκετές πόλεις, από το χτύπημα του Εγκέλαδου και τους περίπου 60 μετασεισμούς που ακολούθησαν.

Αξιωματούχοι στην πόλη Σουζού της Ισικάουα επιβεβαιώνουν ότι δεκάδες κτίρια έχουν καταρρεύσει, όπως και στήλες ηλεκτρικής ενέργειας, κεντρικός αρτηρίες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές κι έκλεισαν, ενώ περισσότερα από 35.000 σπίτια είναι χωρίς ρεύμα.

Στην πόλη της Ουαζίμα υπάρχουν αναφορές για τουλάχιστον έξι ανθρώπους εγκλωβισμένους κάτω από συντρίμμια, ενώ στα τοπικά νοσοκομεία καταγράφονται αρκετοί τραυματίες.

«Οι πολίτες πρέπει να είναι έτοιμοι για περισσότερους σεισμούς, συστήνω στους κατοίκους των περιοχών που απειλούνται με τσουνάμι να φύγουν το συντομότερο δυνατό» δήλωσε από την πλευρά του ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα.

Αρχικά εκδόθηκε συναγερμός για τσουνάμι στην παράκτια περιοχή Νότο με τις αρχές να λένε ότι τα κύματα θα μπορούσαν να φτάσουν έως και τα 5 μέτρα ύψος. Τα κύματα που χτύπησαν τις ακτές, τελικά, δεν ήταν πάνω από ένα μέτρο, η κατάσταση συναγερμού έχει υποβαθμιστεί, ωστόσο οι αρχές συστήνουν στους κατοίκους να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

Η κυβέρνηση προειδοποιεί ότι η αγωνία θα συνεχιστεί για αρκετές ημέρες, καθώς μεγάλα κύματα αναμένεται να χτυπήσουν παράκτιες περιοχές για όσο διαρκεί η μετασεισμική ακολουθία.

Ήδη η ιαπωνική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει κέντρο διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων για να συγκεντρώσει πληροφορίες για τους σεισμούς και το ενδεχόμενο τσουνάμι. Συναγερμός για τσουναμι σήμανε και σε σημεία της Νότιας Κορέας, αλλά και της Ρωσίας.

Η μεγάλη ανησυχία για την Ιαπωνία, μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές του πλανήτη, είναι τα πολλά πυρηνικά εργοστάσια που υπάρχουν στις πληγείσες περιοχές, καθώς ο εφιάλτης της Φουκουσίμα παραμένει ζωντανός. Προς το παρόν οι αρχές διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος διαρροής ραδιενέργειας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να παράσχουν «κάθε αναγκαία βοήθεια»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να παράσχουν «κάθε αναγκαία βοήθεια» στην Ιαπωνία μετά τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις που έπληξαν σήμερα την χώρα προκαλώντας τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

«Η κυβέρνησή μου βρίσκεται σε επαφή με τους ιάπωνες αξιωματούχους και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να παράσχουν κάθε αναγκαία βοήθεια στον ιαπωνικό λαό», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Τζο Μπάιντεν υπενθυμίζοντας ότι η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ είναι «στενοί σύμμαχοι».

Σειρά ισχυρών σεισμικών δονήσεων συντάραξε σήμερα το αρχιπέλαγος. Η ισχυρότερη ήταν μεγέθους 7,6 βαθμών και έπληξε την περιφέρεια της Ισικάουα από την πλευρά της Θάλασσας της Ιαπωνίας στο νησί Χονσού, σύμφωνα με το Αμερικανό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS).

Μαρούσι: Άγρια συμπλοκή με πυροβολισμούς έξω από νυχτερινό κέντρο – Ένας νεκρός και ένας τραυματίας (video)

9 12

Μαρούσι: Άγρια συμπλοκή με πυροβολισμούς έξω από νυχτερινό κέντρο – Ένας νεκρός και ένας τραυματίας (video)

Νεκρός ένας 21χρονος, σοβαρά τραυματισμένος ένας 23χρονος

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

5653777 1

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

Μετά από επιχείρηση αστυνομικών, εντοπίστηκε το εν λόγω σπίτι, μέσα στο οποίο διέμεναν 14 άτομα…