Ιάπωνες επιστήμονες τοποθετούν… ρομποτική ουρά σε ηλικιωμένους για να μην πέφτουν (vid)

Ιάπωνες ερευνητές -μετά τα μηχανικά χέρια και πόδια- δημιούργησαν την πρώτη ρομποτική ουρά που βοηθά τους ηλικιωμένους να διατηρούν την ισορροπία τους και να μένουν όρθιοι αποφεύγοντας τις πτώσεις - ένα πρόβλημα συχνό και δυνητικά επικίνδυνο στην τρίτη ηλικία.

rompotiki oura

Εκατομμύρια χρόνια αφότου οι πρόγονοι του ανθρώπου εξελίχτηκαν ώστε να χάσουν την ουρά τους, αυτή επιστρέφει με μορφή ρομπότ. Ιάπωνες ερευνητές -μετά τα μηχανικά χέρια και πόδια- δημιούργησαν την πρώτη ρομποτική ουρά, με μήκος ένα μέτρο περίπου, η οποία λέγεται Arque και προσαρμόζεται στη μέση.

Μιμείται την ουρά ζώων, όπως η τσίτα, που τη χρησιμοποιούν για να διατηρούν την ισορροπία τους, όταν τρέχουν γρήγορα ή σκαρφαλώνουν. Η ουρά χρησιμοποιεί τέσσερις τεχνητούς μυς και συμπιεσμένο αέρα, που της επιτρέπουν να κινείται σε πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις, αλλά χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση, προτού βγει στην αγορά.

Ρομποτική ουρά: Αλλες εφαρμογές από τους Ιάπωνες

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Κέιο προβλέπουν ότι, πέρα από τους ηλικιωμένους, η ρομποτική ουρά μπορεί να βρει και βιομηχανικές εφαρμογές, π.χ. για εργάτες αποθηκών που πρέπει να μεταφέρουν βαριά αντικείμενα.

«Η ουρά κρατά την ισορροπία κινούμενη σαν εκκρεμές. Όταν ο άνθρωπος γέρνει το σώμα προς τη μια μεριά, η ουρά κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση», δήλωσε ο ερευνητής Γιουνίτσι Ναμπεσίμα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς. «Νομίζω ότι θα ήταν ωραίο να ενσωματώναμε την προσθετική ουρά στην καθημερινή ζωή, όταν κάποιος χρειάζεται λίγη παραπάνω βοήθεια για να ισορροπήσει», πρόσθεσε.

Βέβαια, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα βρεθούν πολλοί πρόθυμοι να κυκλοφορούν στο δρόμο με μια τεχνητή ουρά…

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…