Ιανός: Τα μέτρα στήριξης για τους πληγέντες από τον κυκλώνα

Χορηγούνται 600 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό ενώ παράλληλα αναστέλλονται οι φορολογικές υποχρεώσεις για έξι μήνες

NewsRoom 21/09/2020 | 14:47

Τα μέτρα στήριξης στους πληγέντες από τον κυκλώνα «Ιανός» έδωσε στη δημοσιότητα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Πρόκειται για παρεμβάσεις για την αποζημίωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων που επλήγησαν στις περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης.

Αναλυτικά τα μέτρα

- Αναστέλλεται για έξι μήνες η πληρωμή των εκκρεμών, βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων, φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων

- Χορηγείται ενίσχυση 600 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό που επλήγη η κύρια κατοικία του, 600 ευρώ στις πολύτεκνες οικογένειες, 600 ευρώ για κάθε μέλος οικογένειας που είναι Άτομο με Αναπηρία. Παρέχεται ενίσχυση μέχρι 6.000 ανά νοικοκυριό για την επισκευή ή αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσης κατοικίας. Παρέχεται ειδική ενίσχυση 4.500 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν κάποιας μορφής αναπηρία, από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.

- Διατίθεται άμεσα 1 εκατ. ευρώ σε κάθε δήμο που έχει πληγεί για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου. Το υπουργείο Εσωτερικών θα διαθέσεις τις απαραίτητες οικονομικές ενισχύσεις στους δήμους για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν υποστεί οι υποδομές.

- Άμεσα προχωρά μέσω του ΕΛΓΑ η καταγραφή των ζημιών, ώστε να δοθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που έχουν πληγεί.

- Χορηγείται έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση με τη μορφή επιδόματος 5.000 για τα πληγέντα φυσικά πρόσωπα ανά κατοικία και 8.000 για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα ανά πληγείσα επιχείρηση.

- Προβλέπεται επιχορήγηση επιχειρήσεων ύψους 30%-70% της ζημίας για κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα φορτηγά αυτοκίνητα.

- Παρέχεται στεγαστική συνδρομή σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, για την αποκατάσταση κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων, που καλύπτει το σύνολο της εκτιμηθείσας ζημίας, με δωρεάν κρατική αρωγή 60% και άτοκο δάνειο 40%.

- Δρομολογείται, ύστερα από συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, αναστολή ή ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων στους πολίτες των Δήμων που έχουν πληγεί.

- Εντάσσονται στον 4ο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής, επιχειρήσεις των Δήμων που έχουν πληγεί, χωρίς να απαιτείται ως προϋπόθεση η μείωση ποσοστού τζίρου και η χρήση ταμειακής μηχανής.

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.