Newsroom

Newsroom

Στη Δυτική Ελλάδα η κακοκαιρία «Ιανός» – Κλειστά όλα τα σχολεία στη Δυτική Ελλάδα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιφερειακές ενότηες - Κλειστά σχολεία στη Δυτική Ελλάδα - Πρόσθετα μέτρα στους αυτοκινητόδρομους

23156874

Live η πορεία της κακοκαιρίας Ιανός

Στη Δυτική Ελλάδα η κακοκαρία Ιανός – Δείτε όλες τις εξελίξεις 

Ο Ιανός δεν «επέτρεψε» σε πτήση της Ryanair να προσγειωθεί στην Κεφαλονιά

Η πτήση FR6611 της Ryanair από το Ηνωμένο Βασίλειο με προορισμό την Κεφαλονιά, δεν μπόρεσε να προσγειωθεί στο Διεθνές Αεροδρόμιο του νησιού, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν.

Το αεροπλάνο προσπάθησε αρκετές φορές να προσεγγίσει τον διάδρομο προσγείωσης δίχως όμως επιτυχία ενώ στην συνέχεια πέταξε ως την Λευκάδα.

Η ταλαιπωρία των επιβατών τελείωσε στις 20:45 όταν το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος.

Ήδη η κακοκαιρία πλήττει την Κεφαλονιά με πολύ ισχυρούς ανέμους
 

 

Ζημιές στην Ηλεία 

Ο Ιανός άρχισε να χτυπάει με σφοδρότητα τις ακτές της Ηλείας προκαλώντας σοβαρά προβλήματα και ζημιές .
Πριν από μερικά λεπτά η καταιγίδα έπληξε την τουριστική περιοχή “Αρκούδι” στον δήμο Πηνειού προκαλώντας  πανικό στους κατοίκους .
Από την σφοδρότητα των ανέμων κόπηκαν δέντρα στο κέντρο του παραλαικού χωριού ενώ σοβαρές ζημιές υπέστη το δίκτυο της ΔΕΗ καθώς και οχήματα που βρίσκονταν στην περιοχή .

Νέο μήνυμα 112 για ακραία καιρικά φαινόμενα στο Ιόνιο

Νέο μήνυμα από τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας έλαβαν πριν από λίγα λεπτά οι κάτοικοι στη δυτική Ελλάδα.

Μέσω του μηνύματος, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καλεί τους πολίτες να αποφύγουν υπόγεια, ημιυπόγεια και σημεία που μπορεί να πλημμυρίσουν, αλλά και να ασφαλίσουν αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από ανέμους.

Απαγόρευση κυκλοφορίας βαρεών οχημάτων στο εθνικό δίκτυο Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Μεσσηνίας

Ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας είναι σε απόλυτη επιφυλακή, δήλωσε πριν από λίγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων σημείωσε ότι «ενεργοποιούμε όλο τον μηχανισμό για να συνδράμουμε στα θέματα διαχείρισης του κινδύνου που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις επόμενες ώρες».

Ενημέρωσε επίσης πως απαγορεύεται, από σήμερα 9 το βράδυ, για 24 ώρες, η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων, οχημάτων με τρέιλερ και λεωφορείων κατά μήκος του εθνικού οδικού δικτύου στους νομούς Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Μεσσηνίας. Επισήμανε πως θα παραμείνει ανοικτή η Ολυμπία Οδός μέχρι να επαναξιολογηθεί αύριο το μεσημέρι.

Κλειστή η γραμμή Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλλονιά

Δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων στις γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλλονιά λόγω ενίσχυσης των ανέμων. Σύμφωνα με την ΕΜΥ οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7, στο Ιόνιο 8 με 9 και τοπικά έως 10 μποφόρ.

Κλειστά όλα τα σχολεία της Δυτικής Ελλάδας

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Ελλάδας την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020 εν όψει της κακοκαιρίας που αναμένεται να επικρατήσει λόγω της έλευσης της καταιγίδας «Ιανός».

Πρόσθετα μέτρα σε αυτοκινητόδρομους ενόψει της εκδήλωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενόψει της εκδήλωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, έχει ζητήσει με κατεπείγουσα επιστολή από τους παραχωρησιούχους, την εφαρμογή του Σχεδίου Αντιμετώπισης και την άμεση σύγκλιση του προβλεπόμενου Συντονιστικού Οργάνου.

Επιπροσθέτως, ζητήθηκε να ληφθούν τα ακόλουθα μέτρα:

– Επιφυλακή επιτόπου του έργου όλου του τεχνικού προσωπικού του Παραχωρισιούχου και του Λειτουργού και μέρους του προσωπικού τυχόν υπερεργολάβων

– Επιφυλακή επιτόπου του έργου όλου του προσωπικού που είναι αναγκαίο για την αυξημένη λειτουργία των Κέντρων Διαχείρισης Κυκλοφορίας και του Τηλεφωνικού Κέντρου Έκτακτης Ανάγκης

– Επιφυλακή επι τόπου του έργου όλου του προσωπικού περιπολίας και Οδικής Βοήθειας

– Ετοιμότητα όλων των οχημάτων και μηχανημάτων του Παραχωρησιούχου, του Λειτουργού και των Υπερεργολάβων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παρεμβάσεις, όπως αντλητικά συγκροτήματα γερανοφόρα, φορτηγά, φορτωτές κτλ, και διασπορά σε επικίνδυνες θέσεις

– Διπλασιασμός των οχημάτων συνεχούς περιπολίας

– Διπλασιασμός των οχημάτων οδικής βοήθειας και διασπορά σε επικίνδυνες θέσεις

– Εφοδιασμός των οχημάτων περιπολίας με αντλίες, αλυσοπρίονα κλπ και ενίσχυση του προσωπικού περιπολίας με δύο εργατοτεχνίτες ανά όχημα

– Συνοδεία κάθε οχήματος περιπολίας με ένα όχημα έργου πχ φορτηγό ή φορτωτή για την εξασφάλιση της λειτουργίας σε περίπτωση διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος

– Εξασφάλιση της λειτουργίας του οδοφωτισμού νωρίτερα του προβλεπόμενου χρόνου όπου χρειαστεί

– Ετοιμότητα διακοπής ή εκτροπής της κυκλοφορίας εφόσον επισημανθεί πτώση αντικειμένου στο οδόστρωμα

– Απαγόρευση συνέχισης πορείας οχημάτων που δεν έχουν επάρκεια καυσίμων ή δεν λειτουργούν οι υαλοκαθαριστήρες

– Απαγόρευση συνέχισης πορείας φορτηγών με φορτίο που μπορεί να πέσει στο οδόστρωμα

– Απαγόρευση συνέχισης πορείας σε φορτηγά που δεν έχουν φορτίο και παρουσιάζουν μεγάλη επιφάνεια προβολής από τους ανέμους.

– Απαγόρευση συνέχισης πορείας σε φορτηγά που έχουν ρυμουλκούμενο όχημα

– Απαγόρευση κυκλοφορίας τροχόσπιτων

– Ενημέρωση των οδηγών για μικρές ταχύτητες και τήρηση μεγάλων αποστάσεων από τα προπορευόμενα οχήματα. Τονίζεται η ανάγκη να υπάρχει προσωπικό ενημέρωσης και ελέγχου στις πύλες που η διέλευση των οχημάτων γίνεται με πομποδέκτη

– Συνεργασία και συντονισμός μεταξύ Παραχωρήσεων για έγκαιρη ενημέρωση για την κατάσταση και ενδεχόμενη συνδρομή σε μείζονα συμβάντα

– Εξασφάλιση ότι οι αντλίες θα μπορούν να δουλέψουν σε περίπτωση βροχόπτωσης

– Άμεση τελική επιθεώρηση και καθαρισμός των σχαρών και φρεατίων

– Καθαρισμός των σχαρών και κατά την διάρκεια της βροχόπτωσης

– Άμεση άρση όλων των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που έχουν γίνει για εργασίες συντήρησης

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οκτώ περιφερειακές ενότητες

Σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας έχουν κηρυχθεί οι περιφερειακές ενότητες Ηλείας, Αχαΐας, Αρκαδίας, Αιτωλοακαρνανίας, Μεσσηνίας, Κεφαλονιάς, Ιθάκης και Ζακύνθου λόγω της έλευσης της κακοκαιρίας Ιανός, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, όπου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη. Μέχρι το βράδυ θα υπάρξει εικόνα για Αττική και Κόρινθο, δηλαδή για το δεύτερο κύμα της πορείας της κακοκαιρίας, συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι “κατάσταση ειδικής κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας” προβλέπεται από το νέο νόμο σε περίπτωση επαπειλούμενου σοβαρού κινδύνου.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, όλος ο μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα, είναι μια δύσκολη κατάσταση, πρόκειται για φαινόμενο με ιδιαίτερα στοιχεία.

O «Ιανός» ενισχύεται και αποκτά χαρακτηριστικά Μεσογειακού Κυκλώνα

Ο «Ιανός», ο οποίος βρισκόταν σήμερα το πρωί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σικελίας και Πελοποννήσου, έχει αρχίσει να ενισχύεται και να αποκτά σταδιακά χαρακτηριστικά Μεσογειακού Κυκλώνα (Medicane), σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του «Ιανού» είναι περί τα 1.000 hPa και μέχρι το βράδυ αναμένεται να πέσει στα επίπεδα των 990 hPa, ενώ οι άνεμοι που τον συνοδεύουν, εκτιμήθηκαν από δορυφόρους στα 65 χιλιόμετρα ανά ώρα, δηλαδή περίπου οκτώ μποφόρ.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, ο «Ιανός» θα κινηθεί ενισχυόμενος προς το Κεντρικό Ιόνιο και τη ΒΔ Πελοπόννησο, όπου θα βρεθεί τις πρωινές ώρες της Παρασκευής. Ωστόσο η τροχιά που θα ακολουθήσει στη συνέχεια, παραμένει αβέβαιη, με πιθανότερο σενάριο να στραφεί νότια.

Οι περιοχές που αναμένεται να πληγούν περισσότερο, είναι το Ιόνιο, η Πελοπόννησος και η Κεντρική Στερεά, ενώ ηπιότερα άλλες περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής. Πέραν των μεγάλων υψών βροχής, ο «Ιανός» θα συνοδεύεται από σποραδικές καταιγίδες, ανέμους που κατά τόπους θα πνέουν σε επίπεδα θύελλας (άνω των δέκα μποφόρ) και πολύ μεγάλο κυματισμό στη θάλασσα

Οδηγίες προς τους πολίτες για την κακοκαιρία Ιανός

Την προσοχή των πολιτών στις περιοχές που αναμένεται να πλήξει από το απόγευμα της Πέμπτης η κακοκαιρία “Ιανός”, επέστησε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων.

Παράλληλα, εξήγησε ότι το φαινόμενο είναι γνωστό ως «μεσογειακός κυκλώνας» και μοιάζει με τους τροπικούς κυκλώνες των ΗΠΑ, αλλά είναι πιο ασθενής, πιο βραχύβιος και μικρότερος σε μέγεθος και πως πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο που εμφανίστηκε από το 1995 και μετά και τείνει να ενταθεί.

«Από αύριο Πέμπτη ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό θα πλήξει τη χώρα μας», είπε και πρόσθεσε: «Το φαινόμενο θα πλήξει τη χώρα αργά το απόγευμα. Η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, η Ιθάκη και η Ηλεία θα χτυπηθούν πρώτα. Τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά και μεγάλης διάρκειας». Κάλεσε τους πολίτες να «μείνουν σε απόλυτη επιφυλακή», ενώ έδωσε τρεις βασικές οδηγίες.

«Καλούμε τους πολίτες, της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης, της Μεσσηνίας, την Ηλείας, της Αχαΐας, της Αρκαδίας, της Αργολίδας, της Βοιωτίας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Φωκίδας, της Αττικής και της Εύβοιας να παραμείνουν σε απόλυτη επιφυλακή και να δώσουν έμφαση στα εξής:

– Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χείμαρρους ή ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους. Εξετάστε το ενδεχόμενο να μη μείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε σπίτια συγγενών ή φίλων.

– Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων. Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα ερμητικά, έχοντας πάντα υπ’ όψιν σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού. Μη διασχίζετε για κανέναν λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει. Είτε πεζοί είτε με όχημα. Για κανέναν λόγο».

Κωνσταντίνος Τζολάκης: Η συγκινητική αγκαλιά με τον πατέρα του μετά τα πέναλτι με τη Φενέρ (video)

Καταγραφή 26

Κωνσταντίνος Τζολάκης: Η συγκινητική αγκαλιά με τον πατέρα του μετά τα πέναλτι με τη Φενέρ (video)

Μια αρκετά φορτισμένη στιγμή για τον πρωταγωνιστή της πρόκρισης του Ολυμπιακού

Λαζόπουλος: “Τα έχωσε” σε Αυτιά – «Πόσα χιλιόμετρα γλείψιμο έχει κάνει η γλώσσα του» (video)

InCollage 20240419 145031854

Λαζόπουλος: “Τα έχωσε” σε Αυτιά – «Πόσα χιλιόμετρα γλείψιμο έχει κάνει η γλώσσα του» (video)

«Σηκωνόταν χαράματα για να στηρίξει την κυβέρνηση. Δεν προχώρησε καθόλου σαν άνθρωπος», ανέφερε ο Λάκης…

Xριστίνα Σούζη: «Πολικός αεροχείμμαρος γιοκ! Πολικές θερμοκρασίες γιοκ!» – H πρόγνωση της για τις επόμενες μέρες (video)

Σούζη

Xριστίνα Σούζη: «Πολικός αεροχείμμαρος γιοκ! Πολικές θερμοκρασίες γιοκ!» – H πρόγνωση της για τις επόμενες μέρες (video)

Η μετεωρολόγος του ΣΚΑΪ δεν συμφωνεί με τις προβλέψεις για πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και για…