Ίαν Γουίλμουτ: Έφυγε απ’ τη ζωή ο «πατέρας» της κλωνοποίησης και δημιουργός της Ντόλι

Είχε καταφέρει για πρώτη φορά στα χρονικά να κλωνοποιήσει θηλαστικό με τη χρήση ενήλικου κυττάρου

dolly the sheep

Σε ηλικία 79 ετών άφησε την τελευταία πνοή ο Βρετανός επιστήμονας Ίαν Γουίλμουτ, ο άνθρωπος ο οποίος θεωρήθηκε από τους πάντες ως ο «πατέρας» της κλωνοποίησης καθώς αυτός και η ομάδα του κατάφεραν για πρώτη φορά στα χρονικά να κλωνοποιήσουν θηλαστικό με τη χρήση ενήλικου κυττάρου.

Αυτό έγινε το 1996 όταν και η Ντόλι (πήρε το όνομα της απ’ την τραγουδίστρια Ντόλι Πάρτον) κατάφερε να γίνει, εξαιτίας του Γουίλμουτ, το πιο διάσημο πρόβατο στον κόσμο!

Ο ίδιος μάλιστα είχε δηλώσει: «Η Ντόλι προέρχεται από ένα κύτταρο μαστικού αδένα και δεν μπορούσαμε να σκεφτούμε ένα πιο εντυπωσιακό ζευγάρι αδένων από αυτό της Ντόλι Πάρτον».

Το ζωάκι έμεινε ζωντανό για περίπου 7 χρόνια, όταν και πέθανε από καρκίνο του πνεύμονα, έναν ιό που συνηθίζεται να προσβάλει τα πρόβαρα. Κατάφερε να αποκτήσει έξι προβατάκια και σήμερα είναι ταριχευμένη και εκτίθεται στο National Museum of Scotland στο Εδιμβούργο.

Ο Γουίλμουτ από το 2018 έπασχε από Πάρκινσον και είχε επικεντρωθεί τα τελευταία χρόνια της ζωής του στην έρευνα γύρω από αυτήν την εκφυλιστική διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος.