Η Ζωζώ Σαπουντζάκη τραγουδάει το «Αγάπη πού’γινες δίκοπο μαχαίρι» αποκλειστικά για το koutipandoras.gr

Ήταν η πρώτη που το τραγούδησε το 1955 για τη δισκογραφία, πριν ηχογραφηθεί δηλαδή με τη φωνή της Μελίνας Μερκούρη. Σήμερα το τραγούδησε, αποκλειστικά για το koutipandoras.gr, στο περιθώριο της μεγάλης συνέντευξης της για το Docville του Documento.

271999169 4690959181024119 6326228863278644590 n

Δεν χρειάστηκε ιδιαίτερη προσπάθεια να την πείσω να τραγουδήσει στην κάμερα του κινητού μου. Άλλωστε την είδα, την άκουσα και την κατέγραψα καθ’ όλη τη διάρκεια της δίωρης συνέντευξης μας να θυμάται απ’ έξω, να προζάρει και να τραγουδάει τα σημαντικότερα σκετς που έπαιξε στο θέατρο ακόμη κι απ’ όταν είχε βγει στη σκηνή ως παιδί – θαύμα. Απίστευτο μνημονικό!

Το «Αγάπη πού’γινες δίκοπο μαχαίρι», το θρυλικό τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι και του Μιχάλη Κακογιάννη, από την ταινία «Στέλλα», που ήταν βασισμένο μουσικά στον «Τρελό τσιγγάνο» του Βασίλη Τσιτσάνη και της Ιωάννας Γεωργακοπούλου, μπορεί να ταυτίστηκε με τη Μελίνα Μερκούρη, την πρωταγωνίστρια της ταινίας του Κακογιάννη, η αλήθεια είναι όμως πως στη δισκογραφία πέρασε σε α’ εκτέλεση με τη φωνή της Ζωζώς Σαπουντζάκη. Τότε που μια μέρα του ’55, την 22χρονη Σαπουντζάκη, κάλεσε ο Λαμπρόπουλος της δισκογραφικής Columbia και της έδωσε να πει δύο τραγούδια του «νέου μαέστρου» Μάνου Χατζιδάκι: Το «Αγάπη πού’γινες δίκοπο μαχαίρι» και το «Ο μήνας έχει δεκατρείς», αμφότερα από τη «Στέλλα» του Κακογιάννη. Στην ηχογράφηση, όπως θυμάται η ίδια η Σαπουντζάκη στη συνέντευξη της, τη συνόδευαν ο Χατζιδάκις στο πιάνο και ο Γιάννης Σταματίου «Σπόρος» στο μπουζούκι.

Αυτό που εντυπωσιάζει στο ερασιτεχνικό βίντεο, στο οποίο η Σαπουντζάκη αποδίδει το τραγούδι με το μεράκι – χαρακτηριστικό της επί σειρά δεκαετιών, είναι η κατάσταση της φωνής της, πραγματικά αναλλοίωτη από το χρόνο. Δεν έχει καν αυτό το δυσάρεστο βιμπράτο που αποκτούν συνήθως όλοι οι τραγουδιστές στο λυκόφως της καριέρας τους. Παραμένει ερμηνευτικά σωστή και ευθυγραμμισμένη, που λένε. Την «κυνηγούσα» πολλά χρόνια αυτή τη σπάνια γυναίκα για συνέντευξη και το κατάφερα με τη συμβολή του κοινού μας φίλου, του συγγραφέα Θανάση Ν. Νιάρχου, αλλά και του συνθέτη Ανδρέα Λάμπρου, που μόλις έβγαλε ένα ολοκαίνουργιο τραγούδι με τη φωνή της σε στίχους του Σταύρου Σταύρου. Απ’ αυτό, όμως, μέχρι να καταλήξουμε να τραγουδάμε ντουέτο το «Αγάπη πού’γινες δίκοπο μαχαίρι» του Μάνου Χατζιδάκι, ομολογώ πως δεν θα το φανταζόμουν ποτέ.

Να είστε καλά, κυρία Σαπουντζάκη. Ευχαριστούμε!

* Στο αυριανό koutipandoras.gr θα δημοσιευθεί ολόκληρη η συνέντευξη με τη «Βασίλισσα της Νύχτας».

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

ηφαιστιο

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

Τουλάχιστον 11 χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εν μέσω φόβων για εξάπλωση τέφρας και…

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

phlio 1

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

Οι ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν την χώρα, οδήγησαν σε πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές της Θεσσαλίας.