Newsroom

Newsroom

Η ζωή στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων

Εδώ και περίπου δύο εβδομάδες τα επισκεπτήρια στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων ανά την Ελλάδα έχουν σταματήσει ως μέτρο προστασίας κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, στερώντας από τους ηλικιωμένους ενοίκους τους που ανήκουν στην πιο βασική ευπαθή ομάδα ουσιαστικά την μεγαλύτερη παρηγοριά τους, την συντροφιά των δικών τους ανθρώπων.  

hands 2906458 1280

Στο Γηροκομείο Αθηνών με τους 140 ηλικιωμένους, όσοι από τους 90 εργαζόμενους πηγαίνουν στη δουλειά τους (υπάρχουν απουσίες προσωπικού λόγω των αδειών ειδικού σκοπού) προσπαθούν να σταθούν στο πλάι των ηλικιωμένων, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γραμματέας του Σωματείου των Εργαζομένων, Γιάννης Γουλής.

   
 Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες οι ηλικιωμένοι κάνουν υπομονή λέει ο κ. Γουλής. «Τους εξηγούμε τι συμβαίνει με τον κορονοϊό, γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να έρθουν οι συγγενείς τους, κάποιοι έρχονται στην πύλη και φέρνουν κάποια πράγματα κι εμείς τα μεταφέρουμε μέσα. Εμείς δίνουμε και την ψυχή μας και περιμένουμε να τελειώσει αυτό το πράγμα», υποστηρίζει και παράλληλα λέει ότι οι ηλικιωμένοι ένοικοι του Γηροκομείου Αθηνών δεν είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για την εξάπλωση του νέου κορονοϊού, αν και αυτό αποτελεί βέβαια ένα σημαντικό θέμα συζήτησης γι’ αυτούς. «Εμείς είμαστε περισσότεροι ανήσυχοι και φοβόμαστε, εγώ και οι συνάδελφοί μου, μην φέρουμε κάτι μέσα. Γι’ αυτό προσπαθούμε κι εμείς να μην κυκλοφορούμε πολύ». Οι εργαζόμενοι στο Γηροκομείο Αθηνών έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από τις δύσκολες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί με την πανδημία και τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, καθώς εδώ και αρκετό καιρό είτε δεν πληρώνονται, είτε λαμβάνουν κάποια χρήματα έναντι.

   
 «Στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων έχουν ληφθεί μέτρα σε συνεργασία με την Περιφέρεια, τώρα ισχύει καθολική απαγόρευση επισκεπτηρίων, όπως γίνεται και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι κοινό μέτρο», δηλώνει  ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, Στέλιος Προσαλίκας που εκπροσωπεί ιδιωτικές και δημόσιες δομές. Αυτό έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει τους ηλικιωμένους. Ο πρόεδρος της ΠΕΜΦΗ αναφέρει  ότι «σε αυτούς που είναι τελείως καλά σιγά σιγά δημιουργείται ένα έλλειμμα. Προσπαθούμε να δούμε πώς μπορούν να δημιουργηθούν χωρίς αποστειρωμένοι ή με κάποιο τζάμι έτσι ώστε να μπορέσει να γίνεται ένα επισκεπτήριο που ψυχολογικά θα βοηθήσει και τις δύο πλευρές».

   Παράλληλα, λέει ότι υπάρχει μια «συγκινητική συμμετοχή και των δυο πλευρών, υπάρχει κατανόηση, δεν υπάρχει εκνευρισμός, είναι ένα έλλειμμα ψυχολογικό που το βλέπεις. Δεν μπορεί να προχωρήσει και από πλευράς συγγενών και από πλευράς ηλικιωμένων για πολύ καιρό η απαγόρευση του επισκεπτηρίου. Πρέπει να βρούμε τρόπους για να δοθεί μια λύση, έστω οπτικής επικοινωνίας. Για την ώρα χρησιμοποιούμε τα μέσα της τεχνολογίας και υπάρχει επικοινωνία με βιντεοκλήσεις από ταμπλέτες, γίνονται δηλαδή τηλεπισκέψεις», εξηγεί ο κ. Προσαλίκας

 Ανησυχία προκαλεί το ενδεχόμενο να μεταδοθεί ο ιός μέσα σε μία μονάδα. «Μέχρι αυτή τη στιγμή οι μονάδες δεν έχουν παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα αλλά είναι θέμα χρόνου κι έτσι εξετάζουμε τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε δεύτερο στάδιο, και η απόφαση είναι να ξεχωρίζονται τα θετικά κρούσματα και να γίνεται μια απομόνωση. Όλες οι Μονάδες έχουν μάσκες, γάντια και απολυμαντικά, επίσης πολλές μονάδες έχουν προχωρήσει σε συσκευές απολύμανσης, αν χρειαστεί, τηρείται το μέγιστο γιατί όπως καταλαβαίνεται δεν υπάρχει επάγγελμα με πιο ευπαθή πληθυσμό. Παράλληλα, προσπαθούμε μέσα από το διαδίκτυο κι εμείς να δούμε πώς προχωρούν τα κρούσματα σε χώρες όπου μονάδες έχουν προσβληθεί από τον ιό», λέει  ο κ. Προσαλίκας. Υποστηρίζει ακόμα ότι όλα εξαρτώνται από τον χρόνο κατά τον οποίο θα εξελιχθούν τα πράγματα γιατί στην Ιταλία, όπως λέει, ζητήθηκε από τις Μονάδες να κρατήσουν τους νοσούντες ηλικιωμένους καθώς δεν υπήρχα κρεβάτια στα νοσοκομεία για νεώτερους ασθενείς. Αυτό είναι όπως λέει το σενάριο για το οποίο προετοιμάζονται.

  «Η απόφαση είναι αν υπάρξει κάποιο κρούσμα δεν θα μείνει κρυφό, θα ενημερωθούν οι συγγενείς και το προσωπικό. Και από εκεί και πέρα θα δούμε την ημέρα του συμβάντος σε τι κατάσταση θα βρίσκεται το σύστημα. Κάθε μέρα μιλάμε διαφορετικά και κάνουμε νέα σχέδια και νέους υπολογισμούς. Αν μας προμηθεύσουν με περισσότερα γάντια και μάσκες θα είναι καλύτερα τα πράγματα για τις κοπέλες», λέει ο κ. Προσαλίκας και προσθέτει ότι η Ένωση έχει ζητήσει να υπάρχει προτεραιότητα στα νοσοκομεία και τις κλινικές για τις νοσηλεύτριες των Μονάδων αν συμβεί κάποιο περιστατικό αλλά και να υπάρξει προτεραιότητα στις προμήθειες με υλικά. Τονίζει ακόμα ότι αν κάποια νοσηλεύτρια Μονάδας βρεθεί θετική στον ιό, αλλά οι συνάδελφοί της όχι, να μπορέσουν οι υπόλοιπες να συνεχίζουν να εργάζονται και να μην μπαίνουν σε καραντίνα γιατί διαφορετικά θα μείνουν χωρίς προσωπικό, ενώ κάνει έκκληση να υπάρξουν περισσότερα τεστ για να εξετάζεται το προσωπικό.
 

Στο πλευρό Ελλήνων αθλητών της ξιφασκίας ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων η ΚΑΕ Παναθηναϊκός

ξοφασκια

Στο πλευρό Ελλήνων αθλητών της ξιφασκίας ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων η ΚΑΕ Παναθηναϊκός

Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός γνωστοποίησε μέσω ανακοίνωσής, την παράταση χρήσης του ΟΑΚΑ από την Ελληνική Ομοσπονδία…

Τέμπη: «Μας εξόργισε η κ. Αδειλίνη» – Τρεις συγγενείς θυµάτων απαντούν µέσω του Documento

Καρυστιανού 1

Τέμπη: «Μας εξόργισε η κ. Αδειλίνη» – Τρεις συγγενείς θυµάτων απαντούν µέσω του Documento

Τρεις συγγενείς θυµάτων απαντούν µέσω του Documento στους ισχυρισµούς της εισαγγελέα του Αρειου Πάγου, η…

Στέφανος Κασσελάκης: «Η καπηλεία του πατριωτισμού, της πίστης, της οικογένειας τελειώνει εδώ»

Κασσελάκης

Στέφανος Κασσελάκης: «Η καπηλεία του πατριωτισμού, της πίστης, της οικογένειας τελειώνει εδώ»

Στο μήνυμα του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε ότι σε όλες τις αφηγήσεις του είναι…

Αρχαιολόγος της Ολυμπίας καταγγέλλει τους διοργανωτές Αφης της Ολυμπιακής Φλόγας

olympiaki floga

Αρχαιολόγος της Ολυμπίας καταγγέλλει τους διοργανωτές Αφης της Ολυμπιακής Φλόγας

Όπως καταγγέλλει δημόσια ο Αρχαιολόγος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος που εργάζεται επί 20…

Εγκλωβισμένοι Έλληνες στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι – Έκκληση για βοήθεια από τις ελληνικές Αρχές

dubai kakokairia arthrou

Εγκλωβισμένοι Έλληνες στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι – Έκκληση για βοήθεια από τις ελληνικές Αρχές

Περίπου 60 Έλληνες από διάφορες περιοχές της χώρας, έχουν εγκλωβιστεί στο αεροδρόμιο μην μπορώντας να…