Η υπηρεσία ταξί που βοηθά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στην Αφρική

Τη στιγμή που η γενναία Σοφία Μπεκατώρου ξεκίνησε το ελληνικό #metoo, κάποια χιλιόμετρα και αρκετές ώρες μακριά, οι γυναίκες βιώνουν παρόμοιες και βίαιες καταστάσεις.

NewsRoom 23/01/2021 | 11:04

Υπάρχει μία τουριστική περιοχή λίγο έξω από το Cape Town, η οποία λέγεται Cape Flats και είναι γνωστή για τους λάθος λόγους. Η εγκληματικότητα αυξάνεται καθημερινά και μετρούν συνεχώς σεξουαλικές κακοποιήσεις και παρενοχλήσεις γυναικών, κυρίως από άνδρες οδηγούς ταξί. Φυσικά, πολλά από τα περιστατικά δεν γίνονται ποτέ γνωστά.

Η ακτιβίστρια Joanie Fredericks αποφάσισε να αλλάξει αυτή την κατάσταση. Ίδρυσε την υπηρεσία ταξί Ladies Own Transport, η οποία έχει στα τιμόνια της αποκλειστικά γυναίκες οδηγούς. Σκέφτηκε πως μ’ αυτόν τον τρόπο, θα μετακινούνται με μεγαλύτερη ασφάλεια τα κορίτσια όλων των ηλικιών και θα μειωθεί ο αριθμός των θυμάτων. Πλέον λειτουργεί και ως σχολή οδηγών για να βοηθήσει πολλές γυναίκες να βρουν δουλειά σ’ ένα πιο προστατευόμενο περιβάλλον.

ταξί

Έχω ακούσει πάρα πολλές ιστορίες βιασμού μέσα σε ταξί. Πάντα ήθελα να κάνω κάτι για αυτό και μερικές εβδομάδες πριν, έμαθα για τον βιασμό μιας κοπέλας. Τότε, σκέφτηκα πως δεν μπορούσα να περιμένω ούτε λεπτό παραπάνω.” είπε η Joanie στο Reuters. Με αφορμή τις δηλώσεις της, οι δημοσιογράφοι προσπάθησαν να βρουν κάποιον αρμόδιο από τις αρχές του Cape Town αλλά δεν ήταν κανένας διαθέσιμος για κάποιο σχόλιο.

 

ΚΑΠΟΙΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ

Σύμφωνα με μία έρευνα του Georgetown Institute for Women, Peace and Security το 2019, σε 167 χώρες, μόνο το 25% των Νοτιοαφρικανών γυναικών αισθάνονται ασφαλείς όταν περπατούν το βράδυ στο δρόμο. Επίσης, από το Μάρτιο του 2019 έως το Μάρτιο του 2020, έγιναν 53.000 καταγγελίες σεξουαλικών επιθέσεων. Όμως, οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων της γυναίκας και οι αστυνομικοί πιστεύουν το νούμερο είναι πολύ μεγαλύτερο.

Πηγή:Joinradio