Η ξεπεσμένη ελίτ που όταν τη φτύνουν νομίζει ότι βρέχει

Kάθε φορά που ανοίγουν το στόμα τους μένεις ενεός από την ημιμάθεια, την αγένεια και την πηχτή ανοησία τους

Δημήτρης Τσίρκας 22/02/2019 | 14:01

Εμφανίζονται ως μετριοπαθείς και κεντρώοι, αλλά υποστηρίζουν τις πιο ακραίες και μισαλλόδοξες θέσεις. Αυτοσυγχαίρονται ως ευγενείς και πολιτισμένοι, αλλά σπάνε τα κοντέρ της χυδαιότητας και της καφρίλας σε κάθε τους εμφάνιση. Βαυκαλίζονται ότι είναι άριστοι και αυτοδημιούργητοι, αλλά οι περισσότεροι σιτίζονται και πλουτίζουν από το δημόσιο εδώ και πέντε γενιές. Αυτοπροβάλλονται ως ψύχραιμοι ορθολογιστές, μακριά από ιδεοληψίες, αλλά έχουν κατακλύσει τον δημόσιο λόγο με ακροδεξιές θεωρίες συνωμοσίας και fake news.

Καταφέρονται με μανία ενάντια στον λαϊκισμό, αλλά έχουν υιοθετήσει αυτούσιο τον εθνολαϊκισμό της άκρας δεξιάς και τις τοξικές μεθόδους της. Κατηγορούν τους αντιπάλους τους ότι διχάζουν την κοινωνία, την ίδια στιγμή που τους απειλούν με ειδικά δικαστήρια και τανκς. Το παίζουν ακραιφνείς ευρωπαϊστές και κοσμοπολίτες, αλλά συμπορεύονται με ό,τι πιο εθνικιστικό, ψεκασμένο και σκοταδιστικό κινείται στη χώρα. Κομπάζουν για το πόσο μορφωμένοι και καλλιεργημένοι είναι, αλλά κάθε φορά που ανοίγουν το στόμα τους μένεις ενεός από την ημιμάθεια, την αγένεια και την πηχτή ανοησία τους.

Είναι το αυτοαποκαλούμενο Μέτωπο της Λογικής, η ξεπεσμένη ελίτ της χώρας, οι αυτοχρισμένοι άριστοι, και ζουν σε ένα δικό τους, παράλληλο, σύμπαν. Ο κόσμος τους φτύνει και αυτοί νομίζουν ότι βρέχει, τους δουλεύουν οι πάντες αλλά εκείνοι το εκλαμβάνουν ως λατρεία, ανταλλάσσουν φιλοφρονήσεις μεταξύ τους και πιστεύουν ότι έτσι τους βλέπει και η υπόλοιπη κοινωνία. Το τραυματικό σοκ της απώλειας της εξουσίας και της κουτάλας τους έσπρωξε σε μια εικονική πραγματικότητα, εκεί όπου παραμένουν κυρίαρχοι και αξιοσέβαστοι.

Αν δεν ήταν τόσο αηδιαστικοί, θα ήταν απλώς για λύπηση.

Πηγή: Dimitris Tsirkas

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr