Η βύθιση του Λιβάνου στο χάος: Bουλευτής μπήκε σε τράπεζα και ζητούσε πρόσβαση στις καταθέσεις της για να χειρουργηθεί (Photos/ Video)

Η καθιστική διαμαρτυρία της Ζαραζίρ σημειώνεται με φόντο την ιστορική οικονομική κρίση και κρίση ρευστότητας που βιώνει η χώρα, με τα περιστατικά εισβολής οργισμένων λιβανέζων σε τράπεζες της χώρας που ζητούν τα χρήματά τους, να έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας.

AP22278408078522

Σε υποκατάστημα της τράπεζας Byblos στο βόρειο τμήμα της Βηρυτού εισήλθε νωρίς σήμερα το πρωί Λιβανέζα βουλευτής μαζί με μια ομάδα συνεργατών της και ζήτησε να έχει πρόσβαση στις καταθέσεις της προκειμένου να πληρώσει για μια επέμβαση στην οποία θα υποβληθεί. H βουλευτής αρνούμενη να  φύγει από την τράπεζα χωρίς τις καταθέσεις της προχώρησε σε καθιστική διαμαρτυρία.

Η Σίνθια Ζαραζίρ, η οποία εξελέγη πρώτη φορά τον Μάιο, εισήλθε στην τράπεζα χωρίς όπλο και ζήτησε 8.500 δολάρια μετρητά, δήλωσε μέλος της Ένωσης Καταθετών. Το υποκατάστημα αμέσως έκλεισε, σύμφωνα με την απευθείας μετάδοση του τηλεοπτικού δικτύου al Jadeed.

AP22278410432524
Lebanese riot police stand guard in front the Central Bank building, where the anti-government demonstrators rally against the Lebanese Central Bank Governor Riad Salameh and the deepening financial crisis, in Beirut, Lebanon, Wednesday, Oct. 5, 2022. Beirut legislator Cynthia Zarazir entered a Byblos Bank branch near the capital, demanding $8,500 from her savings to cover expenses for a surgery. (AP Photo/Hassan Ammar)

Τελικά, η λιβανέζα βουλευτής έληξε την καθιστική διαμαρτυρία. Όταν εθεάθη να εξέρχεται από το υποκατάστημα της τράπεζας δεν είπε αν έλαβε πρόσβαση στα 8.500 δολάρια από τον τραπεζικό λογαριασμό της τα οποία ζητούσε.

Η καθιστική διαμαρτυρία της Ζαραζίρ σημειώνεται με φόντο την ιστορική οικονομική κρίση και κρίση ρευστότητας που βιώνει η χώρα – Υπενθυμίζεται πως τους τελευταίους μήνες τα περιστατικά εισβολής οργισμένων λιβανέζων καταθετών σε τράπεζες της χώρας, που ζητούν τα χρήματά τους που παρακρατούνται στους λογαριασμούς τους έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας.

AP22278402986093
Beirut legislator Cynthia Zarazir sits inside a Byblos Bank branch near the capital Beirut, demanding $8,500 from her savings to cover expenses for a surgery, in Antelias, Lebanon, Wednesday, Oct. 5, 2022. Cash-strapped Lebanon in recent weeks has witnessed a surge in depositors storming bank branches to forcefully withdraw their locked savings, as the country’s economy continues to spiral. On Tuesday, depositors stormed at least four banks, two of which were armed. (AP Photo/Bilal Hussein)

Τα περιστατικά αυτά είναι ενδεικτικά της απελπισίας πολλών πολιτών απέναντι στην αδυναμία να αποσύρουν τις καταθέσεις τους που έχουν μπλοκαριστεί στις τράπεζες εδώ και τρία χρόνια. Η λιβανέζικη λίρα έχασε τουλάχιστον το 90% της αξίας της και το 80% του πληθυσμού έχει βυθιστεί στη φτώχεια από το 2019.

Η καθιστική της διαμαρτυρία έγινε την ώρα που αυξάνονται ανάλογες απόπειρες από απελπισμένους πολίτες στον Λίβανο που επιθυμούν να πάρουν τις δικές τους καταθέσεις, οι οποίες είναι μπλοκαρισμένες εδώ και τρία χρόνια λόγω της σοβαρής οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα.

Πολλοί άνθρωποι συγκεντρώθηκαν νωρίτερα την Τετάρτη μπροστά από το υποκατάστημα της τράπεζας για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς τη βουλευτή, η οποία εισήλθε στο κτίριο συνοδευόμενη από δύο δικηγόρους, μέλη μιας ομάδας στήριξης των καταθετών.

«Η Σίνθια, που έχει λογαριασμό σε αυτή την τράπεζα, ζητεί το ποσό των 8.500 δολαρίων προκειμένου να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση την οποία δεν καλύπτει η ασφάλεια υγείας της», δήλωσε η Νταρίν Νταντάσλι, μια ακτιβίστρια, σύμφωνα με την οποία η βουλευτής έχει ήδη αναγκαστεί να αναβάλει την επέμβαση λόγω έλλειψης χρημάτων.

Χθες Τρίτη σημειώθηκαν τέσσερα περιστατικά σε τράπεζες του Λιβάνου, δύο από τα οποία από ενόπλους που ζητούσαν πρόσβαση στις καταθέσεις τους.

Ο συνταξιούχος διπλωμάτης και επίτιμος πρόξενος της Ιρλανδίας Τζορτζ Σιάμ πραγματοποίησε καθιστική διαμαρτυρία σε υποκατάστημα τράπεζας σε προάστιο της Βηρυτού ζητώντας να του δοθούν οι καταθέσεις του. Τελικά κατέληξε σε συμφωνία με την τράπεζα.

Επίσης ένας συνταξιούχος αστυνομικός εισέβαλε σε τράπεζα και απαιτούσε να μεταφερθούν χρήματα στον γιο του που είναι φοιτητής στην Ουκρανία. Ο άνδρας συνελήφθη χωρίς να ικανοποιηθεί το αίτημά του.

Αντίστοιχο περιστατικό σημειώθηκε τη Δευτέρα.

Οι τράπεζες στον Λίβανο ξανάνοιξαν στα τέλη Σεπτεμβρίου, λαμβάνοντας δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, αφού έκλεισαν στις 16 του μήνα για μια εβδομάδα έπειτα από μια σειρά «επιθέσεων» από πελάτες που ήθελαν να αποσύρουν τις αποταμιεύσεις τους που έχουν μπλοκαριστεί.

Εδώ και τρία χρόνια οι καταθέτες μπορούν να αποσύρουν συγκεκριμένα ποσά σε δολάρια ή λιβανέζικες λίρες, με το εθνικό νόμισμα να έχει χάσει περισσότερο από το 95% της αξίας του από την αρχή της κρίσης.

Β. Καπερνάρος για υπόθεση Λυγγερίδη: «Θα υπάρξουν πιέσεις, για να κλείσουν στόματα» (video)

καπερναρος

Β. Καπερνάρος για υπόθεση Λυγγερίδη: «Θα υπάρξουν πιέσεις, για να κλείσουν στόματα» (video)

«Η Αστυνομία δέχεται συνεχώς επιθέσεις στα γήπεδα, αλλά πάντα περνούσαν στο ντούκου», παραδέχτηκε ο πρόεδρος…