Η Βουλή είπε "ναι" στη σύσταση Εξεταστικής για τα μνημόνια

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα της Μ. Τρίτης η μαραθώνια συζήτηση στη Βουλή, για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς των μνημονίων και της επιτήρησης.

cover
NewsRoom 07/04/2015 | 03:18

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα της Μ. Τρίτης η μαραθώνια συζήτηση στη Βουλή, για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς των μνημονίων και της επιτήρησης.

Η πρόταση της κυβέρνησης έγινε δεκτή αφού συγκέντρωσε τις 156 ψήφους των βουλευτών της συγκυβέρνησης. «Παρόν» δήλωσαν 22 βουλευτές, ενώ καταψήφισαν την πρόταση 72. Την πρόταση στήριξαν τα κόμματα του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ενώ τα υπόλοιπα έδωσαν αρνητική ψήφο.

Ερωτηματικά που χρειάζονται απάντηση έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας

Σκληρή επίθεση με βαριά υπονοούμενα κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής. Υπάρχουν τεράστια ερωτηματικά για την περασμένη πενταετία και πρέπει να δοθούν απαντήσεις στον ελληνικό λαό δήλωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να επιδείξει διάθεση ρεβανσισμού. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι επί της αρχής οι πολιτικές ευθύνες έχουν αποδοθεί από τον ελληνικό λαό με την ψήφο του. «Στόχος αυτής της επιτροπής είναι να χυθεί άπλετο φως στις σκοτεινές πτυχές αυτής της πενταετίας» τόνισε. 

Ξεκινώντας την ομιλία, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι αφού ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι για τη χώρα υπάρχουν δύο επιλογές: ή μνημόνιο ή καταστροφή, έκανε μια αποκάλυψη. Ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι «μέχρι τώρα είχαμε την αίσθηση ότι παραμένατε καρτερικά την αποτυχία της κυβέρνησης». Ο πρωθυπουργός τόνισε: «Όχι μόνο καρτερικά παραμονεύετε, αλλά μας απειλείτε εκ των προτέρων, ότι θα έρθει η αποτυχία και θα φέρει ανακριτική επιτροπή». Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι σε μια κυβέρνηση που έχει αναλάβει μόλις δύο μήνες, σε μία περίοδο φορτωμένη με τις θυσίες του ελληνικού λαού και με τις δικές σας επιλογές τα χρέη και τα άδεια ταμεία, ο κ. Σαμαράς κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει ετοιμάσει τις ανακριτικές επιτροπές και μετά μιλά και για συναίνεση.

ΦΩΤΟ: ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, eurokinissi

«Αποκαλυφθήκατε κ. Σαμαρά. Δεν έχετε υπολογίσει σωστά. Η χώρα έχει κυβέρνηση που διαπραγματεύεται με θάρρος και έχει στόχο να βγάλει τον ελληνικό λαό από τη λάσπη. Ελλάδα δεν είναι χώρα υποτελής και υποταγμένη. Είναι χώρα κυρίαρχη, με την οποία δεν μπορούν να παίζουν εταίροι και δανειστές», είπε ο πρωθυπουργός.

Κάνοντας αναφορά στα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν από την υπό σύσταση εξεταστική επιτροπή για το πώς οδηγηθήκαμε στο Μνημόνιο, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι ο Αντώνης Σαμαράς έπαιξε ρόλο στην «αλλαγή μνημονιακής φρουράς» από την κυβέρνηση Παπανδρέου στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Αναφερόμενος στα όσα έγιναν τον Νοέμβριο του 2011 ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε: «Τι ακριβώς έγινε στις Κάννες όπου κ. Σαμαράς ταξίδεψε αντιμνημονιακός και επέστρεψε μνημονιακός; Και ο κ. Βενιζέλος ταξίδεψε αντιπρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επέστρεψε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά ή μάλλον όχι, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παπαδήμου αλλά πάντοτε αντιπρόεδρος» είπε ο πρωθυπουργός. Ο πρόεδρος της ΝΔ διαμαρτυρήθηκε ότι δεν πήγε ποτέ στις Κάννες, για να λάβει την άμεση απάντηση του πρωθυπουργού: «Ξέρω ότι δεν είχατε πάει στις Κάννες αλλά ξέρω επίσης ότι ήσασταν από τους πρωταγωνιστές του παρασκηνίου που οδήγησαν στην κυβέρνηση Παπαδήμου η οποία δεν είχε πάρει λαϊκή εντολή να σχηματιστεί».

Ο κ. Τσίπρας δεν σταμάτησε εκεί, και διερωτήθηκε «κάτω από ποιες παρασκηνιακές διαδικασίες ανετράπη ένας Πρωθυπουργός μετά από 37 χρόνια;» αναφερόμενος στον Γ. Παπανδρέου. Απαντώντας στα σενάρια περί οικουμενικής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ ο Πρωθυπουργός τόνισε: «Σας ζήτησε κανείς να μπείτε σε οικουμενική περίοδο κ. Σαμαρά και δεν το είχα αντιληφθεί; Η νοσταλγήσατε την περίοδο των Καννών; Καθίστε εκεί στα έδρανα της αντιπολίτευσης γιατί θα μείνετε για πολύ καιρό. Στην Ελλάδα τα πραξικοπήματα τελείωσαν μαζί με το Παλάτι. Μην περιμένετε άδικα. Τελεία και παύλα».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι μετά από χρόνια σιωπής για τα μεγάλα ζητήματα που προκάλεσαν τη μνημονιακή καταστροφή εκκινούμε προσπάθεια να απαντηθούν τα ερωτήματα του ελληνικού λαού για την υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο και ερωτήματα που σχετίζονται με ότι ακολούθησε το πρώτο μνημόνιο. Αναφέρθηκε στα ποσοστά της ανεργίας, στην εκτόξευση του δημόσιου χρέους, στο κλείσιμο επιχειρήσεων και την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, των υπηρεσιών υγείας, πρόνοιας και εκπαίδευσης, τονίζοντας ότι πρόκειται για συνέπειες της πολιτικής λιτότητας που επιβλήθηκε από τα μνημόνια για την ανάκτηση υποτίθεται της ανταγωνιστικότητας της χώρας, η οποία δεν ήρθε ποτέ.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας είπε ότι κρίνεται η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, κρίνεται η σχέση αποκατάστασης των πολιτών με τους θεσμούς, σχέση η οποία έχει διαρραγεί, όπως είπε ο πρωθυπουργός. «Οφείλουμε να δώσουμε απαντήσεις απλές, σαφείς, καθαρές, πέρα από συνωμοσιολογίες» τόνισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι στόχος της εξεταστικής επιτροπής δεν είναι η ποινικοποίηση των αντιλήψεων με τις οποίες διαφωνεί η κυβέρνηση, λέγοντας ότι αυτές κρίνονται στην πολιτική αρένα. 

Ο Σαμαράς προειδοποιεί με ανακριτική αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα

ΦΩΤΟ: ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, eurokinissi

Ο πρόεδρος της ΝΔ, προειδοποίησε την κυβέρνηση με «ανακριτική επιτροπή» στην περίπτωση που χρεοκοπήσει η χώρα, μιλώντας στη Βουλή για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. «Θα χρειαστεί Εξεταστική για την έξοδο από το μνημόνιο που ακυρώσατε, για το πιστωτικό γεγονός που πλησιάζει και για το μνημόνιο που έρχεται», είπε ο Αντώνης Σαμαράς και πρόσθεσε: «Αν δεν γίνει συμφωνία, αν χρεοκοπήσει η χώρα, άλλη Επιτροπή, ανακριτική επιτροπή, θα κάνουμε».

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε «ξεχάστε την εύκολη δραπέτευση με νέες εκλογές ή δημοψηφίσματα», προσθέτοντας, «ετοιμάζετε κατηγορητήριο για όσους κράτησαν τη χώρα όρθια, για όσους την κράτησαν μέσα στο ευρώ, αλλά θα καταλήξει σε κατηγορητήριο για την δική σας πολιτική».

Στη συνέχεια εκτίμησε ότι «η κυβέρνηση δεν θέλει συναίνεση. Δεν ήρθε εδώ για να αναζητήσει την αλήθεια. Εχθρούς κατασκευάζει για να συγκαλύψει την πλήρη διάψευση των ελπίδων που είχε ο λαός» και υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιδιώκει την σύγκρουση». Στη συνέχεια ερωτήθηκε: « Γιατί πήγε στην Ουάσιγκτον ο Υπουργός Οικονομικών; Για να μην πληρώσει κάποια δόση; Για να μαλακώσει την στάση του ΔΝΤ; Όχι, για να δώσει διαβεβαιώσεις ότι η χώρα θα συνεχίσει να πληρώνει τις δόσεις της και να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με την τρόικα».

Ο Σαμαράς είπε ότι η κυβέρνηση ψάχνει για συγκρούσεις και πως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προαναγγέλλουν πιστωτικό γεγονός σε λίγες μέρες, θέτοντας το δίλλημα αν θα πληρωθούν μισθοί ή τόκοι, ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι Βουλευτής του «πήγε και προσέφερε συμπαράσταση στον δολοφόνο του Παύλου Μπακογιάννη».

«Αγωνίζεστε για να κερδίσετε μερικές εβδομάδες, άντε μερικούς μήνες. Όμως αυτός ο χρόνος είναι χαμένος για τη χώρα», επεσήμανε ο Α. Σαμαράς και προειδοποίησε πως «όποιος σκάβει τον λάκκο του άλλου μπορεί να βρεθεί ο ίδιος μέσα». Πρότεινε ακόμη η Εξεταστική να ξεκινήσει μετά τη νέα συμφωνία, τον Ιούνιο, λέγοντας στον Πρωθυπουργό πως «δεν έχετε το δικαίωμα την ώρα που η πατρίδα αγωνιά και πρέπει να μείνει ενωμένη, να διχάζετε τη χώρα».

 

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.