Newsroom

Newsroom

Η Uma Thurman αρθρογραφεί ενάντια στον νόμο των αμβλώσεων στο Τέξας – «Έμεινα έγκυος στα 15»

Mε άρθρο της στην Washington Post αποκάλυψε δημοσίως ότι έκανε άμβλωση σε νεαρή ηλικία για να στηρίξει τις γυναίκες του Τέξας - «Σας βλέπω - να έχετε θάρρος - είστε όμορφες - μου θυμίζετε τις κόρες μου»

AP713217032767

Η Αμερικανίδα ηθοποιός Ούμα Θέρμαν ανακοίνωσε σήμερα ότι έκανε άμβλωση σε νεαρή ηλικία, αποκαλύπτοντας «το πιο σκοτεινό μυστικό της», σε μια προσπάθεια να εκφράσει τη στήριξή της στις γυναίκες του Τέξας που με τον νέο νόμο της Πολιτείας ουσιαστικά απαγορεύεται να τερματίζουν την εγκυμοσύνη τους.

Στα 51 της χρόνια, η σταρ του Pulp Fiction και του Kill Bill, αποφάσισε με ένα άρθρο της στην Washington Post να μοιραστεί με τον κόσμο τη δική της εμπειρία για να στηρίξει «τις ευάλωτες γυναίκες που πλήττονται από τον νόμο» στο Τέξας.

Από την 1η Σεπτεμβρίου απαγορεύεται στις γυναίκες να κάνουν άμβλωση μετά την έκτη εβδομάδα της κύησης, ακόμη και αν η εγκυμοσύνη προέκυψε από βιασμό ή αιμομιξία.

Με «λύπη και ένα συναίσθημα που προσεγγίζει τη φρίκη», η ηθοποιός αισθάνθηκε ότι «ήταν ευθύνη της» να εκφραστεί. «Δεν έχω τίποτα να κερδίσω με αυτήν την ομολογία, ίσως έχω πολλά να χάσω», γράφει στο άρθρο της.

Σχεδόν 50 χρόνια αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αναγνώρισε το δικαίωμα στις Αμερικανίδες να διακόπτουν την εγκυμοσύνη τους, η άμβλωση παραμένει ένα πολύ ευαίσθητο θέμα στη χώρα και ελάχιστες διάσημες γυναίκες τολμούν να πουν δημοσίως ότι έχουν κάνει άμβλωση.

Η Ούμα Θέρμαν, που ξεκίνησε την καριέρα της ως μανεκέν στα 15 της χρόνια, εξηγεί ότι λίγο πριν κλείσει τα 20 έμεινε έγκυος από έναν άνδρα αρκετά χρόνια μεγαλύτερό της, ενώ βρισκόταν στην Ευρώπη, μακριά από την οικογένειά της. «Ήθελα να κρατήσω το μωρό, αλλά πώς;» διερωτήθηκε.

Σε μια «φριχτή» συζήτηση με τους γονείς της, «αυτό το παιδιάστικο όνειρο της μητρότητας» σκορπίστηκε. Η σχέση με τον άνδρα αυτόν «δεν ήταν βιώσιμη», «η καριέρα μου μόλις ξεκινούσε, δεν είχα τα μέσα να πληρώνω για ένα σταθερό σπίτι, ακόμη και για εμένα. Αποφασίσαμε οικογενειακώς ότι δεν μπορούσα να συνεχίσω την εγκυμοσύνη», γράφει.

Με τη βοήθεια μιας φίλης της, πήγε στην Κολονία όπου ένας Γερμανός γιατρός έκανε την επέμβαση, με τοπική αναισθησία. «Πονούσα φρικτά αλλά δεν διαμαρτυρήθηκα, ντρεπόμουν τόσο πολύ που πίστευα ότι μου αξίζει αυτή η οδύνη…».

«Υπάρχει πολλή οδύνη σ’ αυτήν την ιστορία», επέμεινε η Θέρμαν. «Η άμβλωση στην εφηβική μου ηλικία ήταν η δυσκολότερη απόφαση που πήρα στη ζωή μου, μου προκάλεσε βαθύ πόνο εκείνη την εποχή και με θλίβει ακόμη και σήμερα». Αλλά «δεν μετανιώνω: μου άνοιξε τον δρόμο για μια ζωή γεμάτη από χαρά και αγάπη. Επιλέγοντας να διακόψω εκείνη την εγκυμοσύνη μπόρεσα να ωριμάσω και να γίνω η μητέρα που ήθελα», καταλήγει η ηθοποιός, η οποία αργότερα απέκτησε τρία «μαγικά και υπέροχα» παιδιά.

«Έχω παρακολουθήσει την ακραία νομοθεσία κατά των αμβλώσεων στο Τέξας με μεγάλη λύπη και κάποιες φορές με τρόμο. Με την ελπίδα να τραβήξω τις φλόγες της πολεμικής διαμάχης μακριά από τις ευάλωτες γυναίκες, στις οποίες αυτός ο νόμος θα έχει άμεση επίδραση, μοιράζομαι τη δική μου εμπειρία. Μπορεί να μην σας ενδιαφέρει η γνώμη μιας ηθοποιού, αλλά μέσα σε αυτή την κατακραυγή νιώθω ότι είναι ευθύνη μου να σταθώ στο πλευρό αυτών των γυναικών.

Ξεκίνησα την καριέρα μου ως ηθοποιός στα 15 και δούλεψα σε ένα περιβάλλον που πολύ συχνά ήμουνα το μοναδικό παιδί μέσα στο δωμάτιο. Στο τέλος της εφηβείας μου με άφησε κατά λάθος έγκυο ένας πολύ μεγαλύτερος άνδρας. Ζούσα με μία βαλίτσα στην Ευρώπη, πολύ μακριά από την οικογένειά μου και ήμουν έτοιμη να πιάσω δουλειά. Πάλεψα για να αποφασίσω τι να κάνω. Ήθελα να κρατήσω το μωρό, αλλά πώς;

Πήρα τηλέφωνο στο σπίτι μου. Η μητέρα μου τότε ήταν πολύ άρρωστη στο νοσοκομείο και ο πατέρας μου κάθισε να συζητήσει τις επιλογές μου στο προσκεφάλι της. Δεν είχαμε μιλήσει ποτέ για το σεξ στο παρελθόν. Ήταν η πρώτη φορά και ήταν πολύ άσχημο για όλους μας. Με ρώτησαν για το είδος της σχέσης μου – δεν ήταν “βιώσιμη” – και με προειδοποίησαν για το πόσο δύσκολο θα ήταν να μεγαλώσεις ένα παιδί στην εφηβεία. Η παιδική μου φαντασίωση για τη μητρότητα “επιδιορθώθηκε” όσο εξέταζα τις απαντήσεις στις πολύ συγκεκριμένες μου ερωτήσεις. Είχα μόλις ξεκινήσει την καριέρα μου και δεν είχα τους πόρους για να δημιουργήσω ένα σταθερό σπίτι – ούτε για τον εαυτό μου. Αποφασίσαμε σαν οικογένεια ότι δεν μπορούσα να συνεχίσω με την εγκυμοσύνη και συμφώνησα να την τερματίσω.

Η καρδιά του ωστόσο… ράγισε.

Μία μεγαλύτερη γυναίκα, φίλη μου στη Γερμανία, προσφέρθηκε να με βοηθήσει. Στο γραφείο του γιατρού της στην Κολωνία μου έγινε μία τοπική αναισθησία και έκανα άμβλωση. Ήμουν ξύπνια στο κρεβάτι, ενώ ο γιατρός που ήταν ένας ευγενικός άνδρας μου εξήγησε κάθε κάθε βήμα, πώς θα συνέβαινε. Πόνεσα πάρα πολύ, αλλά δεν παραπονέθηκα γιατί είχα εσωτερικεύσει τόσο πολύ την ντροπή μου, που ένιωσα ότι άξιζα τον πόνο.

 

Τα δάχτυλά μου ήταν στενά τυλιγμένα και τα χέρια μου στο στέρνο και όταν η διαδικασία τελείωσε ο γιατρός με κοίταξε και είπε: «Έχεις πολύ όμορφα χέρια, μου θυμίζεις την κόρη μου». Αυτή η μία και μοναδική χειρονομία ανθρωπιάς έχει μείνει στο μυαλό μου σαν μία από τις πιο συμπονετικές στιγμές που έχω νιώσει στη ζωή μου.

Ήμουν ένας άνθρωπος, ήμουν μία κόρη, ήμουν ένα κορίτσι.

Υπάρχει πολύς πόνος σε αυτή την ιστορία και ήταν το σκοτεινό μυστικό μου μέχρι τώρα. Είμαι 51 ετών και μοιράζομαι την ιστορία αυτή από το σπίτι μου, όπου μεγάλωσα τα τρία μου παιδιά που είναι η υπερηφάνεια και η χαρά μου.

Η ζωή μου υπήρξε εκπληκτική, είχε δυσκολίες, προκλήσεις, απώλειες, φόβο -όπως οι ζωές πολλών γυναικών- αλλά σημαδεύτηκε – όπως και οι δικές τους – από κουράγιο και συμπόνια.

Συνέλαβα τα μαγικά, όμορφα παιδιά μου με άνδρες τους οποίους αγαπούσα και εμπιστευόμουν αρκετά ώστε να τολμήσω να φέρω ένα παιδί μέσα σε αυτό τον κόσμο. Δεν μετανιώνω το μονοπάτι που ταξίδεψα. Χειροκροτώ και στηρίζω γυναίκες που κάνουν άλλες επιλογές. Η άμβλωση που έκανα εγώ σαν έφηβη ήταν η πιο δύσκολη απόφαση στη ζωή μου, μία απόφαση που μου έφερε αγωνία και με λυπεί μέχρι σήμερα.

Αλλά ήταν το μονοπάτι σε μία ζωή γεμάτη χαρά και αγάπη. Η επιλογή να μην κρατήσω αυτή την πρώτη εγκυμοσύνη μού επέτρεψε να μεγαλώσω και να γίνω η μητέρα που έπρεπε και ήθελα να γίνω.

Δεν έχω τίποτα να κερδίσω από αυτή την αποκάλυψη και ίσως έχω πολλά να χάσω. Αποκαλύπτοντας την “τρύπα” που αυτή η απόφαση σκάλισε μέσα μου ελπίζω ότι κάποιο φως θα φτάσει στις γυναίκες και τα κορίτσια που αισθάνονται ντροπή γιατί δεν μπορούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους και δεν έχουν κάποια κάλυψη. Σας διαβεβαιώνω ότι κανένας δεν φτάνει στο τραπέζι της άμβλωσης, επειδή το θέλει.

Ο νόμος για την έκτρωση στο Τέξας ήρθε σε ισχύ χωρίς καμία αμφισβήτηση από το Ανώτατο Δικαστήριο, κάτι που είναι έδαφος για μία κρίση στα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών στην Αμερική. Αυτός ο νόμος είναι ακόμη ένα εργαλείο διακρίσεων ενάντια στους οικονομικά αδύναμους και συχνά κατά των παρτενέρ τους. Γυναίκες και παιδιά πλούσιων οικογενειών έχουν όλες τις επιλογές του κόσμου, και με μηδαμινό ρίσκο.

Είμαι συγκλονισμένη επίσης γιατί ο νόμος στρέφει τον ένα πολίτη ενάντια στον άλλο πολίτη, δημιουργώντας “νέους εκδικητές” που θα εκμεταλλευτούν αυτές τις γυναίκες που μειονεκτούν. Θα τους αρνηθούν το δικαίωμά τους να μην αποκτήσουν παιδιά όταν δεν είναι ακόμα έτοιμες να τα φροντίσουν, και θα σβήσουν τις ελπίδες του για μια μελλοντική οικογένεια που οι ίδιες θα επιλέξουν.

Για όλες εσάς στις γυναίκες και τα κορίτσια του Τέξας, που φοβάστε ότι θα τραυματιστείτε και θα κυνηγηθείτε από αρπακτικά και “κυνηγούς κεφαλών” –  σε όλες τις γυναίκες που είναι εξοργισμένες γιατί το κράτος έχει δικαίωμα στο σώμα τους και σε όλες εσάς που έχετε γίνει ευάλωτες και σας έχει επιβληθεί η ντροπή επειδή έχετε μήτρα… λέω…

Σας βλέπω – να έχετε θάρρος – είστε όμορφες – μου θυμίζετε τις κόρες μου».  

Πρώτη δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Θέλω να γίνω εισαγγελέας, να κλείνω στη φυλακή ανθρώπους όπως αυτούς που με βίασαν» (Video)

6168031

Πρώτη δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Θέλω να γίνω εισαγγελέας, να κλείνω στη φυλακή ανθρώπους όπως αυτούς που με βίασαν» (Video)

«Σήμερα είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου», ήταν η φράση που είπε στη…

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την περιπέτεια υγείας – «Αν καθυστερούσαμε πέντε λεπτά, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά» (video)

Χατζηπαναγιώτης

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την περιπέτεια υγείας – «Αν καθυστερούσαμε πέντε λεπτά, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά» (video)

«Αν ήμουν μόνος μου, ίσως το άφηνα να δω αν θα περάσει», ανέφερε στις δηλώσεις…

«Για κοίτα με στα μάτια»… μήπως το κεντρικό άρθρο του in.gr είναι μια απάντηση Μαρινάκη στον Μητσοτάκη;

in.gr

«Για κοίτα με στα μάτια»… μήπως το κεντρικό άρθρο του in.gr είναι μια απάντηση Μαρινάκη στον Μητσοτάκη;

«Πάντως τα "συμφέροντα" που δεν κατονομάζει ο πρωθυπουργός δεν κρύβονται, ούτε χρειάζονται κανέναν πληρεξούσιο», αναφέρεται…

Σοκαριστικές λεπτομέρειες για το ακέφαλο πτώμα στην Καρδίτσα: Άγριο ζώο μπήκε στο σπίτι της

ΕΚΑΒ

Σοκαριστικές λεπτομέρειες για το ακέφαλο πτώμα στην Καρδίτσα: Άγριο ζώο μπήκε στο σπίτι της

Σοκάρει η ιατροδικαστική εξέταση της 85χρονης που βρέθηκε χωρίς κεφάλι στην Καρδίτσα

Καραμανλής: Θλιμμένη παράσταση στον αέρα του ΣΚΑΪ – «Δεν ήταν εύκολο το να κατέβω ξανά υποψήφιος» (video)

6028608

Καραμανλής: Θλιμμένη παράσταση στον αέρα του ΣΚΑΪ – «Δεν ήταν εύκολο το να κατέβω ξανά υποψήφιος» (video)

«Στην πολιτική δεν μπήκα στα 20, μπήκα στα 40 μου. Δεν είναι σκοπός για μένα…

Δικηγόρος μητέρας 12χρονης: «Κατήγγειλε τον βιαστή του παιδιού της και πήγε φυλακή. Μόνο εδώ συμβαίνουν αυτά» (Video)

6167994

Δικηγόρος μητέρας 12χρονης: «Κατήγγειλε τον βιαστή του παιδιού της και πήγε φυλακή. Μόνο εδώ συμβαίνουν αυτά» (Video)

Αθώα κρίθηκε η μητέρα της 12χρονης από τον Κολωνό από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών.…