Η τρόικα "μπλοκάρει" τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ

Από μια κλωστή, την άκρη της οποίας κρατάει η τρόικα, κρέμονται οι αλλαγές και οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, καθώς στη…

Από μια κλωστή, την άκρη της οποίας κρατάει η τρόικα, κρέμονται οι αλλαγές και οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, καθώς στη συζήτηση στο Παρίσι, το σχέδιο της κυβέρνησης ούτε απορρίφθηκε, ούτε όμως δόθηκε το πράσινο φως για την υλοποίησή του.

Πάντως, οι τροϊκανοί δεν δίστασαν να θέσουν ως δεδομένο πως τα έσοδα από τον φόρο στα ακίνητα δεν πρέπει να πέσουν κάτω από το προσυμφωνημένο όριο των 2,7 δισ. ευρώ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τσέπη των ελλήνων πολιτών.

Η εξέλιξη αυτή καθυστερεί συνολικά τις εξελίξεις, καθώς το νομοσχέδιο με τις αλλαγές για τον ΕΝΦΙΑ τώρα περνάει από το μικροσκόπιο των ξένων επιτελείων, ώστε να αποφασιστεί αν θα ακολουθηθεί αυτό ή το πρωταρχικό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το νομοσχέδιο να μην κατατεθεί, όπως ήταν προγραμματισμένο, σήμερα στην Βουλή και πιθανότατα ούτε και αύριο.

Όλα τα σενάρια βρίσκονται επί τάπητος και κανείς δεν ξέρει πότε η τρόικα θα δώσει το πράσινο φως, ενώ οι διορίες πλησιάζουν με ταχείς ρυθμούς. Ήδη, πολλοί θεωρούν πως δεν υπάρχει πρακτικά αρκετός χρόνος για να εγκριθεί το νομοσχέδιο, να κατατεθεί, να ψηφιστεί, να ξεκινήσει ο υπολογισμός του νέου φόρου και να μοιραστούν τα νέα εκκαθαριστικά, μιας και η διορία λήγει στις 15 του Σεπτεμβρίου. Από τις 16 και μετά, οι πολίτες -όσοι πρόλαβαν να λάβουν τα εκκαθαριστικά τους- θα έχουν μόλις 2 εβδομάδες για να καταβάλουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και όλοι στο οικονομικό επιτελείο φοβούνται τις καθυστερήσεις. που θα φέρουν ντόμινο στα έσοδα.

Μόνη λύση, η οποία μέχρι στιγμής θεωρείται απίθανη, η παράταση τη διορίας, ενώ πραγματικά κανένας δεν γνωρίζει τι θα συμβεί στην περίπτωση που εντοπιστούν -και πάλι- λάθη.