Η Τουρκία έβγαλε πιο νωρίς το γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν»

Στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου πλέει το ερευνητικό σκάφος «Αμπντουλχαμίτ Χαν», το τέταρτο γεωτρύπανο της Τουρκίας.

geotripano

Η Άγκυρα πραγματοποίησε την απειλή της και νωρίτερα του αναμενόμενου έβγαλε για έρευνες το «Αμπντουλχαμίτ Χαν», το τέταρτο γεωτρύπανό της. Το τουρκικό ερευνητικό βγήκε από το λιμάνι Τασούκου της Τουρκίας πριν μέρες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Marine Traffic και κατευθύνεται νοτιοδυτικά. Η Άγκυρα είχε ανακοινώσει ότι το «Αμπντουλ Xαμίτ Χαν» θα βγει στην Ανατολική Μεσόγειο στις 9 Αυγούστου. Επομένως είτε βγήκε νωρίτερα για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, είτε βγήκε απλά από το λιμάνι.

map

Σύμφωνα με την ΕΡΤ η είδηση για την έξοδο του τουρκικού ερευνητικού σκάφους από το λιμάνι επιβεβαιώνεται και από το ΓΕΝ, όπου σήμανε συναγερμός και παρακολουθούνται οι κινήσεις του τουρκικού σκάφους.

Στην αρχική ανακοίνωση- για έξοδο στις 9 Αυγούστου- ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, είχε δηλώσει ότι «το γεωτρύπανο θα κάνει γεωτρήσεις εντός τουρκικών θαλάσσιων περιοχών ευθύνης» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το «Abdulhamid Han» συνοδεύεται από το ανεφοδιαστικό «Ιλχάν», ενώ κοντά του πλέει, ακόμα, ένα ρυμουλκό καθώς και ένα πολεμικό πλοίο του τουρκικού στόλου.

«Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τις έρευνες και τις γεωτρήσεις, που προηγουμένως πραγματοποιούσαμε μισθώνοντας γεωτρύπανα, με δικά μας μέσα» ανέφερε τις προηγούμενες ημέρες ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να προσθέσει ότι η Τουρκία κάνει αισθητή την παρουσία της «και στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Εμείς ούτε σφετεριζόμαστε τα δικαιώματα κανενός, ούτε παραχωρούμε τα δικά μας δικαιώματα σε κλέφτες», είχε τονίσει και σημείωνε: «Ποτέ δεν επιτρέψαμε να καπηλευτούν κάτι που είναι δικό μας με βία ή απειλές. Βλέπουμε την ενέργεια, όχι ως στοιχείο έντασης και σύγκρουση, αλλά ως το κλειδί της περιφερειακής συνεργασίας. Γι’ αυτό προσπαθούμε να συνεργαστούμε με τους παίκτες της περιοχής. Τα αποτελέσματα των επαφών μας, θα τα δούμε το επόμενο διάστημα».

 

Όπως είχε μεταδώσει το Γαλλικό Πρακτορείο «το τουρκικό γεωτρύπανο Adbulhamid Han θα ξεκινήσει μια αποστολή στη Μεσόγειο στις 9 Αυγούστου αναχωρώντας από το λιμάνι της Μερσίνας» στα νότια της χώρας.

«Είναι πιθανό να έχουμε καλοκαίρι σαν του 2020 στην ανατολική Μεσόγειο», είχε αναφέρει σχετικά ο διδάκτωρ της Παντείου, καθηγητής και τουρκολόγος,Δημήτρης Σταθακόπουλος.

Το τέταρτο τουρκικό γεωτρύπανο είναι 7ης γενιάς και πήρε το όνομά του από τον «Αμπντουλχαμίτ Χαν», έναν αιμοσταγή σουλτάνο στον οποίον ο Ερντογάν βλέπει συμβολισμούς, ενώ ενδεικτικά η τουρκική ιστορία τον χαρακτηρίζει Πάπα του Ισλάμ.

Μυστικές δημοσκοπήσεις: Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν – Οι 2 νικητές και οι 5 ηττημένοι

Δημοσκοπήσεις

Μυστικές δημοσκοπήσεις: Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν – Οι 2 νικητές και οι 5 ηττημένοι

Για ποια κόμματα οι μετρήσεις δεν είναι και πολύ αισιόδοξες και ποιοι φαίνεται να κερδίζουν

Μετά τις μπουνιές στην ελληνική Βουλή εμφανίστηκαν… περιστέρια στο Ευρωκοινοβούλιο – Το πρωτοφανές περιστατικό (video)

Περιστέρι

Μετά τις μπουνιές στην ελληνική Βουλή εμφανίστηκαν… περιστέρια στο Ευρωκοινοβούλιο – Το πρωτοφανές περιστατικό (video)

Δύο πρωτοφανή περιστατικά έγιναν την ίδια μέρα στον ελληνικό και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο

Παπαδάκης: Νευρίασε με την Αναστασοπούλου on air – «Όλη την ώρα σε βλέπω να δυσανασχετείς» (video)

Παπαδάκης Αναστασοπούλου

Παπαδάκης: Νευρίασε με την Αναστασοπούλου on air – «Όλη την ώρα σε βλέπω να δυσανασχετείς» (video)

«Μιλάω κι εγώ, μιλάς κι εσύ, μη δυσανασχετείς», είπε ο Γιώργος Παπαδάκης απευθυνόμενος στη Μαρία…