Newsroom

Newsroom

Η Θεσσαλονίκη εκμπέμπει σήμα κινδύνου – Στο 32% η θετικότητα – 652 νέα κρούσματα

Σειρά από τομείς επιβεβαιώνουν την πάρα πολύ ανησυχητική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πόλη της Θεσσαλονίκης αναφορικά με την πανδημία του κορονοϊού. 

5184328

Το απόγευμα με βάση τα όσα ανέφερε ο υπουργός Υγείας, «η θετικότητα αυτή τη στιγμή με βάση το ΑΠΘ είναι 32% στη Θεσσαλονίκη. Είναι μια τεράστια διασπορά της νόσου, είναι θέμα δημόσιας υγείας, όχι περίθαλψης, αυτό εξηγεί και το lockdown».

Δηλαδή, ένας στους 1 στους 3 κατοίκους της πόλης που κάνουν τεστ, έχουν διάγνωση θετική στον κορονοϊό.

Ανησυχία υπάρχει και για τα νέα κρούσματα καθώς πρόκειται για την περιφερειακή ενότητα με τα περισσότερα κρούσματα πανελλαδικά εδώ και μέρες. Χαρακτηριστικά, το απόγευμα της Τρίτης ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.384 κρούσματα, εκ των οποίων τα 652 εντοπίζονται στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης.

Ραγδαία αύξηση δείχνουν τα λύματα

Η Θεσσαλονίκη φαίνεται πως απέχει από την επιπεδοποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης, καθώς η συγκέντρωση του γονιδιώματος του ιού στα λύματα της πόλης συνεχίζει να αυξάνει με μεγάλους ρυθμούς

Σύμφωνα με τις αναλύσεις των δειγμάτων της προηγούμενης εβδομάδας, η συγκέντρωση του γονιδιώματος του ιού στα λύματα της Θεσσαλονίκης συνεχίζει να αυξάνει με μεγάλους ρυθμούς, σε αντίθεση με τα μειούμενα νούμερα των κρουσμάτων, που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

«Σε αυτή τη φάση της πανδημίας, τα ευρήματα δεν μας εκπλήσσουν. Η τάση παραμένει αυξητική και αποτυπώνει τη μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Όταν τα μέτρα που έχουν ληφθεί αρχίσουν να αποδίδουν, θα σταματήσει σε πρώτη φάση να έχει εκθετικό χαρακτήρα η αύξηση, πριν σταθεροποιηθεί και αντιστραφεί η τάση προς μία πτωτική πορεία. Ελπίζουμε πως οι μετρήσεις των επόμενων δύο εβδομάδων θα αρχίσουν να δείχνουν αυτή την πορεία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και συντονιστής της ερευνητικής ομάδας, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

«Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε πως τηρώντας ευλαβικά τα μέτρα ατομικής προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης, βοηθούμε το δημόσιο σύστημα υγείας να αντεπεξέλθει στην καλύτερη φροντίδα εκείνων που νοσούν και ταυτόχρονα αποδεικνύουμε πως θέλουμε να επιστρέψουμε σύντομα στις ζωές μας. Είναι ευθύνη προσωπική καθενός μας και υποχρέωση απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, η αυστηρή τήρηση των μέτρων που έχουν υποδείξει οι ειδικοί», επισήμανε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

Ερωτηθείς για την προοπτική επιπεδοποίησης της επιδημιολογικής καμπύλης σε σχέση και με τα κρούσματα που έχουν ανακοινωθεί τις τελευταίες ημέρες για τη Θεσσαλονίκη, ο καθηγητής του Τμήματος Χημείας και μέλος της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ, Θεόδωρος Καραπάντσιος, απάντησε: «Οι μετρήσεις στα λύματα δείχνουν ότι απέχουμε πολύ από την επιπεδοποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης. Ίσως η διαφορά με τα ανακοινωθέντα μειούμενα κρούσματα να οφείλεται είτε στο ότι αυξήθηκε το ιικό φορτίο των συμπτωματικών, είτε στο ότι υπάρχει πλέον μεγάλος αριθμός ασυμπτωματικών, είτε σε συνδυασμό των δύο αυτών περιπτώσεων».

«Εταιρείες ελέγχουν το προσωπικό για ασυμπτωματικούς στέλνοντας στο ΑΠΘ δείγματα από λύματα»

Την προηγούμενη εβδομάδα, η ομάδα του ΑΠΘ ανίχνευσε ιικό φορτίο στα λύματα εμπορικών εταιρειών με εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

«Η ομάδα του ΑΠΘ παρακολουθεί τα λύματα αυτών των εταιρειών εδώ και αρκετές εβδομάδες. Είναι σημαντικό ότι σε μια περίπτωση ανιχνεύτηκε ιικό φορτίο στα λύματα εταιρείας, στην οποία δεν είχε αναφερθεί κανένα κρούσμα και μετά την ανίχνευση στα λύματα εντοπίστηκε ασυμπτωματικός εργαζόμενος», δήλωσε ο κ. Καραπάντσιος.

Η μεθοδολογία που εφαρμόζει η ομάδα του ΑΠΘ έχει τη δυνατότητα να προσδιορίζει με μεγάλη ακρίβεια τον αριθμό γονιδιωματικών αντιγράφων του SARS-CoV-2 ακόμη και σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις στα δείγματα λύματος της πόλης.

«Αυτό επιτυγχάνεται ελέγχοντας το ίδιο δείγμα με πολλές επαναλήψεις και αξιολογώντας με αναλυτικές διαδικασίες την απόδοση σε κάθε στάδιο του εργαστηριακού ελέγχου, όπως π.χ. κατά τη συμπύκνωση του δείγματος, την απομόνωση του γενετικού υλικού του ιού αλλά και την εξασφάλιση της απομάκρυνσης των χημικών ουσιών που δυστυχώς εντοπίζονται στα λύματα και δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην απόδοση του μοριακού τεστ που εφαρμόζεται», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αν. καθηγητής Μοριακής Μικροβιολογίας στο Διαγνωστικό Εργαστήριο Κλινικών του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, Χρυσόστομος Δόβας.

Ξύλο στη Βουλή: «Θα σε βάλω φυλακή, πα..@@..στα» – Πώς ξεκίνησε o τσακωμός Φλώρου και Γραμμένου (photos)

6200577

Ξύλο στη Βουλή: «Θα σε βάλω φυλακή, πα..@@..στα» – Πώς ξεκίνησε o τσακωμός Φλώρου και Γραμμένου (photos)

Πρωτοφανές περιστατικό στην ελληνική Βουλή μεταξύ του Κωνσταντίνου Φλώρου και του Βασίλη Γραμμένου

Κ. Πασχαλίδης: «Πέτυχαν να διαβάσουν κείμενο 1.000 λέξεων» – Τι λέει ο αρχαιολόγος για την «τελευταία κατοικία» του Πλάτωνα

abbat xlMSycxVPw4 unsplash

Κ. Πασχαλίδης: «Πέτυχαν να διαβάσουν κείμενο 1.000 λέξεων» – Τι λέει ο αρχαιολόγος για την «τελευταία κατοικία» του Πλάτωνα

«Το ότι ο τάφος του Πλάτωνα βρισκόταν στην Ακαδημία δεν είναι κάτι άγνωστο για τους…

Καλλιάνος: Πώς το ξέσπασμα για τον πατέρα του «ανάγκασε» το Twitter να πει αλήθειες για τη ΝΔ και τη δημόσια υγεία (video)

Καλλιάνος ξέσπασμα

Καλλιάνος: Πώς το ξέσπασμα για τον πατέρα του «ανάγκασε» το Twitter να πει αλήθειες για τη ΝΔ και τη δημόσια υγεία (video)

Αρκετά είναι τα σχόλια που ακούστηκαν από χρήστες του Twitter σχετικά με το σοβαρό οικογενειακό…

Survivor: Το ριάλιτι του ΣΚΑΪ έκανε τηλεοπτικό προϊόν τους τραμπουκισμούς σε γυναίκα – «Θα της χώσω κάνα χαστούκι» (video)

Survivor

Survivor: Το ριάλιτι του ΣΚΑΪ έκανε τηλεοπτικό προϊόν τους τραμπουκισμούς σε γυναίκα – «Θα της χώσω κάνα χαστούκι» (video)

«Θέλω να ζητήσω συγγνώμη στη Σταυρούλα για αυτό που είπα για τη σφαλιάρα. Αλλά όταν…

Ξύλο στη Βουλή: Ο πρώην βουλευτής των Σπαρτιατών, Φλώρος, γρονθοκόπησε βουλευτή της Ελληνικής Λύσης (Εικόνες)

6200555

Ξύλο στη Βουλή: Ο πρώην βουλευτής των Σπαρτιατών, Φλώρος, γρονθοκόπησε βουλευτή της Ελληνικής Λύσης (Εικόνες)

Με πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο Βασίλης Γραμμένος είπε προς τον ανεξάρτητο βουλευτή «εσένα θα…