ΙΡ

Ιωάννης Ρέππας

Η θάλασσα μέσα μας

Η γεωγραφία είναι ανίκητη, καθορίζει τη σκέψη, την αντίληψη και την ανάπτυξη ενός κράτους

pexels pixabay 262353 1

Η χώρας μας πλάσθηκε και αναπτύχθηκε με τη θάλασσα και η θάλασσα με τη σειρά της καθόρισε την πορεία της χώρας. Με τη θάλασσα ήρθαμε σε επαφή με νέους κόσμους, αποκτήσαμε εμπορικούς δρόμους, καλλιεργήσαμε την ιδέα της ανεξαρτησίας. Με τη θάλασσα κερδίσαμε στιγμές ευημερίας και την ελευθερία μας.

Γη και πατρίδα αυτού του τόπου ήταν τα πλοία και η θάλασσα και δεν μπορούμε ξαφνικά να γίνουμε μια χερσαία χώρα με ωραίες παραλίες που μοναδική αποστολή θα έχει να χτίζει παραθαλάσσια τουριστικά θέρετρα όπου θα κάνουν ξένοιαστα τις διακοπές τους έφηβοι ευρωπαίοι πολίτες και θα περνούν ηλιόλουστα τα τελευταία χρόνια της ζωής τους οι Γερμανοί συνταξιούχοι. 

Σήμερα, η τεχνολογική και οικονομική ανάπτυξη στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον αυξάνει συνεχώς τη θαλάσσια εμπορευματική ροή που αποτελεί και τη ραχοκοκαλιά του διεθνούς εμπορίου. 

Ο έλεγχος των θαλάσσιων περασμάτων, η εκμετάλλευση των αλιευμάτων, η εξόρυξη των υποθαλάσσιων ενεργειακών κοιτασμάτων και ο έλεγχος των θαλάσσιων υποδομών αποτελούν ορισμένους τομείς χάραξης και οριοθέτησης του γεωπολιτικού πλεονεκτήματος μίας χώρας.

Αν και μικρή σε μέγεθος, η γεωγραφική της θέση κατατάσσει την Ελλάδα ως μία σημαντική ναυτική δύναμη και ως τέτοια θα πρέπει να δει το μέλλον της και να οικοδομήσει έμπρακτα το μέλλον των επόμενων γενιών. Σ’ αυτή την κατεύθυνση, οφείλει άμεσα να διανύσει μία απόσταση  ώστε να ανακτήσει το χαμένο έδαφος των προηγούμενων χρόνων.

Ελληνικά Ναυπηγεία και Ναυπηγοεπισκευαστική Βιομηχανία

Έπρεπε να περάσουν οκτώ ολόκληρα χρόνια λάθος χειρισμών και επιλογών για να λειτουργήσουν ξανά στην χώρα μας ναυπηγεία. Στις 8 Ιουνίου του 2018 το ναυπηγείο της Σύρου πήρε ξανά μπροστά αρχικά με 300 εργαζόμενους.

Ναυτικό κράτος χωρίς ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία δεν νοείται. Η ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία πέραν των άμεσων και ποιοτικών θέσεων εργασίας που μπορεί να προσφέρει, μπορεί να λειτουργήσει και ως μέσο ανακοπής της οικονομικής μετανάστευσης νέων επαγγελματιών και επαναπατρισμού των νέων επιστημόνων που εργάζονται σε αντίστοιχα τμήματα του εξωτερικού.

Συγχρόνως, το ελληνικό κράτος οφείλει να αναπτύξει ναυτική αμυντική βιομηχανία στα εγχώρια ναυπηγία για να περιορίσει μελλοντικές αμυντικές δαπάνες.

Ναυτιλιακό Συνάλλαγμα

Το ναυτιλιακό συνάλλαγμα αποτελεί την μεγαλύτερη πηγή συναλλάγματος της χώρας (τα τελευταία χρόνια ξεπερνάει αυτό του τουρισμού), ωστόσο ένα μεγάλο μέρος του δεν επαναπατρίζεται καθώς η ελληνική αγορά δεν προσφέρει τρόπους απορρόφησης-επένδυσής του. Η ανάπτυξη της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας θα αυξήσει σημαντικά το εισερχόμενο ναυτιλιακό συνάλλαγμα, ενώ η ανάπτυξη συμφωνιών Φορολογικής Συμμόρφωσης Λογαριασμών Αλλοδαπής «FATCA» (όπως έγινε με τις Ηνωμένες Πολιτείες) θα διευρύνει τη φορολογική βάση. 

Ναυτική Εκπαίδευση

Το ελληνικό κράτος οφείλει να προχωρήσει στην αναβάθμιση των ναυτικών σχολών. Οι σπουδαστές στις Ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως παιδιά ενός κατώτερου Θεού.

Πρέπει άμεσα να αποκτήσουν κάθε δικαίωμα φοιτητικής μέριμνας, να αποκτήσουν δικαίωμα σε μεταπτυχιακή εκπαίδευση σε όποιο Πανεπιστήμιο επιθυμούν, ενώ οι ίδιες οι σχολές οφείλουν να αναπτύξουν προγράμματα μεταπτυχιακών και μετεκπαίδευσης αποφοίτων τους και σε νέα αντικείμενα (π.χ. καπετάνιοι για Υachting) πέρα των παραδοσιακών.

Διεθνής Ναυτιλιακή Έκθεση

Η διεθνής ναυτιλιακή έκθεση «Ποσειδώνια» που λαμβάνει χώρα ανά διετία στην χώρα μας αποτελεί αναμφίβολα ένα αναγνωρισμένο διεθνώς ελληνικό ναυτιλιακό brand. 
Η κατασκευή ενός σύγχρονου εκθεσιακού κέντρου, προσαρμοσμένου στις ανάγκες μίας ναυτιλιακής έκθεσης σε κάποιο ελληνικό νησί που διαθέτει τις ελάχιστες υποδομές (έκταση, αεροδρόμιο) ώστε αυτές να αναπτυχθούν και βελτιστοποιηθούν, το οποίο (ιδανικά) έχει και ναυτική ιστορία, θα έδινε νέα πνοή στην έκθεση, θεματικό τουρισμό και νέες θέσεις εργασίας στη νησιωτική Ελλάδα.  

Η Ελλάδα είναι ναυτική δύναμη όχι γιατί απλά το Πολεμικό Ναυτικό μας διαθέτει 13 φρεγάτες και 11 υποβρύχια, αλλά γιατί οι κάτοικοί της βλέπουν στη θάλασσα το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον τους. 

Τα λιμάνια, οι μαρίνες, η θάλασσά μας μπορούν να αποτελέσουν την ατμομηχανή της ανάπτυξης σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, μπορούν να συμβάλουν στην αποαστικοποίηση και στο brain regain, μπορούν να δώσουν ελπίδα και όραμα σε έναν ταλαιπωρημένο και αγανακτισμένο λαό.

Η αποτρεπτική δύναμη της χώρας δεν είναι μόνο η ισχύς των ενόπλων δυνάμεων ή μόνο η οικονομική της ανάπτυξη ή μόνο οι σημαντικές διεθνείς σχέσεις της. Είναι όλα τα παραπάνω κομμάτια ενωμένα για το ίδιο παζλ.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Καταγραφή 13

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Για τη βουλευτική ασυλία και τη δικαιοσύνη στην περίπτωση του Αχιλλέα Καραμανλή αρπάχτηκαν η Ράνια…

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

akis skertsos

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κερδίσει συμπάθειες και συμπόνοια, ο γαλάζιος Υπουργός σύγκρινε την πρόβλημα…

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Πύρρος Δήμας

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Μια φωτογραφία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μια υποψηφιότητα και δυο αναρτήσεις για τον φράχτη στον…

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Κέιτ

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Ο Βέλγος δημοσιογράφος αναφέρθηκε στη μορφή καρκίνου από την οποία πάσχει η πριγκίπισσα της Ουαλίας…

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Καραμανλής

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Δεν ξέρουμε τι ήταν χειρότερο, τα όσα είπε ο Καραμανλής ή τα χειροκροτήματα από τους…