ΚΚ

Κώστας Κουφογιώργος

Η τελευταία καρό σημαία για τον «Ιπτάμενο Αυστριακό»

Την περασμένη Δευτέρα (20/5) απεβίωσε ο Νίκι Λάουντα. Ο εμβληματικός οδηγός ο οποίος έπαιξε μεγάλο ρόλο στο κομμάτι της ασφάλειας των πιλότων των μονοθεσίων οδήγησε για τελευταία φορά με προορισμό τον ουρανό.

niki lauda painting

Η συγκεκριμένη είδηση προκάλεσε θλίψη σε όλους τους φίλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού, όσο και στους ανθρώπους των ομάδων και τους οδηγούς.

Νίκησε τον Θάνατο 

Ήταν Αύγουστος του 1976 όταν συνέβη το παραλίγο θανατηφόρο ατύχημα του Niki Lauda στην παλιά πίστα του Νίρμπουργκρινγκ. Σε πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε στη γερμανική τηλεόραση ο Λάουντα μαζί με τον άνθρωπο που του έσωσε τη ζωή, τον Ιταλό πιλότο Arturo Merzario, είπανε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα.

Κάπως συγκινημένος, ο Lauda θυμήθηκε τους γιατρούς να λένε πάνω από το κεφάλι του -δεν είχε χάσει τις αισθήσεις του από το ατύχημα- ότι αν αναπνεύσει θα πεθάνει λόγω των τοξικών αερίων που είχε εισπνεύσει από τη φωτιά. Την επίπονη αφαίρεσή τους με σωληνάκι και χωρίς αναισθησία και το σοκ που ένιωσε όταν πρωτοείδε τον εαυτό του με καμένο το πρόσωπο. «Μερικές στιγμές ένιωθα ότι έπεφτα σε μια μαύρη τρύπα και ότι πεθαίνω» είπε, αλλά ήταν αποφασισμένος να νικήσει το σοκ και τα τραύματά του και να ξαναοδηγήσει το συντομότερο. Η πειθαρχία και η προσήλωσή του στην οδήγηση τον έκαναν απόμακρο και δημιούργησαν μια παρεξήγηση ακόμα και με τον άνθρωπο που του έσωσε τη ζωή, τον Merzario.

 

Στην ίδια συνέντευξη ο Merzario θυμάται ότι έτρεξε μέσα στις φλόγες και τράβηξε τον Lauda μέσα από το cockpit «σαν να ήταν ένα πακέτο τσιγάρα». Το κράνος του Λάουντα είχε φύγει από το κεφάλι, με αποτέλεσμα να έχει καεί το πρόσωπό του. Όταν ο Αυστριακός ρώτησε τον Merzario πώς είναι το πρόσωπό του, ο Ιταλός του είπε ψέματα ότι είναι μια χαρά. Όταν λίγες εβδομάδες αργότερα ο Lauda γύρισε στην ενεργό δράση στη Monza, πέρασε μπροστά από τον Merzario χωρίς καν να τον χαιρετήσει. Λίγο καιρό αργότερα στην Αυστρία συναντήθηκαν σε έναν αγώνα πρωτοτύπων όπου συμμετείχε ο Merzario και ο Lauda προσπάθησε να του εκφράσει την ευγνωμοσύνη του δίνοντάς του το προσωπικό του Rolex, αλλά ο Merzario δεν το δέχτηκε πετώντας το στο έδαφος. Το μάζεψαν όμως οι μηχανικοί του και του το έδωσαν μετά. Σήμερα η παρεξήγηση έχει λυθεί και οι δύο οδηγοί έχουν συμφιλιωθεί.

Ο γόνος της πλούσιας οικογένειας που έγινε οδηγός

Η Αυστρία έχει τη δική της παράδοση στους αγώνες αυτοκινήτου. Ο Johen Rindt, πρωταθλητής της Formula 1 το 1970, ο Helmut Marko, νικητής στο Λεμάν και στέλεχος στη Red Bull F1, και φυσικά ο Niki Lauda, ο τρις πρωταθλητής στη Formula 1.

Σε διάφορα Μουσεία, που είχα την τύχη να επισκεφθώ, υπάρχουν εκθέματα που έχουν να κάνουν με τον Lauda. Στο Μουσείο του Sinsheim υπάρχει ένα από τα μονοθέσια που ξεκίνησε την καριέρα του, μια BRM, στο Μουσείο της Ferrari υπάρχει το κράνος που φορούσε μέχρι το ατύχημά του το 1976 στο παλιό Nuerburgring, και τέλος στο Μουσείο της Porsche βρίσκεται το μονοθέσιο που οδηγούσε το 1985, τελευταία του χρονιά στη Formula 1.

Ο Lauda ξεκίνησε με τη March (πρόσφατα το συγκεκριμένο μονοθέσιο 711-02 πωλήθηκε σε δημοπρασία από τον Οίκο Sotheby’s) σε μια εποχή που η Formula 1 άρχισε να ανακαλύπτει την αεροδυναμική και η έλλειψη ενδοσυνεννόησης ανάγκαζε τον τιμ μάνατζερ να ανταλλάσσει μπιλιετάκια με τον πιλότο στα πιτ στοπ που κράταγαν μια αιωνιότητα. Όταν τελείωσε την καριέρα του τα μονοθέσια ήταν φτιαγμένα με ανθρακονήματα και τα κινούσαν περίπλοκοι κινητήρες. Ήταν γόνος πλούσιας οικογένειας της Βιέννης, οι οποίοι δεν ήθελαν να βοηθήσουν τον Λάουντα να γίνει οδηγός αλλά αυτός τα κατάφερε μόνος του.

Μετά τη Μarch, ο Lauda βρήκε μια θέση στην BRM. Οι Άγγλοι νόμιζαν ότι είχαν να κάνουν με ένα πλουσιόπαιδο που έκανε την πλάκα του, αλλά σύντομα τους έδωσε να καταλάβουν το σπουδαίο του επίπεδο. Το ταλέντο του ως οδηγού, η τελειομανία του, το ταλέντο του να εξελίσσει τα μονοθέσια ώστε να δώσουν το καλύτερο τράβηξε την προσοχή της Ferrari, που του έδωσε την ευκαιρία της ζωής του. Το 1974 με την πρώτη σεζόν έδειξε ότι ήταν ο άνθρωπος που θα έβγαζε την ιστορική μάρκα από μία μακριά περίοδο χωρίς πρωτάθλημα, το οποίο ήρθε το 1975.

Το σημαντικότερο όμως έργο του Lauda ήταν η εκστρατεία που έκανε υπέρ της ασφάλειας. Μαζί με άλλους οδηγούς, όπως ο τρις πρωταθλητής Jackie Stewart, πολέμησε για ασφαλείς αγώνες και αυτοκίνητα. Ο Lauda ήθελε να μεγιστοποιήσει την απόδοση του μονοθεσίου χωρίς ρίσκο. Το 1975 τα αγωνιστικά είχαν γίνει ιδιαίτερα γρήγορα, αλλά η παθητική τους ασφάλεια ήταν τραγική και οι πίστες ήταν απρόσεκτα κατασκευασμένες. Αυτές τις ελλείψεις ασφαλείας θα τις βίωνε με το χειρότερο τρόπο και ο ίδιος.

Στο Nuerburgring τον Αύγουστο του 1976

Το 1976 ο βασικός του αντίπαλος ήταν η McLaren με τον Άγγλο James Hunt. Στο Nuerburgring εκείνης της χρονιάς είχε διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση της πίστας, η οποία ήταν βρεγμένη και μαζί με τη σχεδίαση, που ήταν από το 1920, ήταν άκρως επικίνδυνη. Δεν εισακούστηκε και ο αγώνας έγινε. Σε μια στροφή -που σήμερα έχει ανεπισήμως το όνομά του- ο Lauda έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου (κατά τον ίδιο λόγω βλάβης), χτυπώντας στα προστατευτικά κιγκλιδώματα, το οποίο όχι μόνο έπιασε φωτιά, αλλά εμβολίστηκε από άλλα δύο μονοθέσια. Αργότερα η πίστα αυτή δεν ξαναχρησιμοποιήθηκε για αγώνες Formula 1 δικαιώνοντας τελικά τη στάση του.

Πάλεψε για εβδομάδες για τη ζωή του, λόγω των σοβαρών εγκαυμάτων και της ζημιάς που είχαν πάθει τα πνευμόνια του από τα αέρια, αλλά κατάφερε το απίστευτο, να επιστρέψει στην ίδια σεζόν στην ενεργό δράση. Φορώντας ένα ειδικό κράνος και με τις πληγές ακόμα φρέσκες, ο Lauda ξαναγύρισε και παρ΄ ότι δεν είχε συμμετάσχει σε πολλούς αγώνες, διεκδίκησε το πρωτάθλημα μέχρι το τέλος, όπου και το έχασε αφού αρνήθηκε να αγωνιστεί για λόγους ασφαλείας στην πλημμυρισμένη από τη βροχή πίστα της Suzuka. Με τη Ferrari κέρδισε άλλο ένα πρωτάθλημα, αυτό του 1977.

Την περασμένη Δευτέρα ο Νίκι οδήγησε για τελευταία φορά και είδε την ”καρό σημαία της ζωής του”  με προορισμό τον ουρανό!

*Φωτό :  G.B., Κ. ΚουφογιώργοςCaroline Jaine 

Πηγή: enetpress.gr

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

profile player 960x540 26

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

Μετωπική κόντρα μεταξύ του Νικόλα Φαραντούρη και του Άρη Πορτοσάλτε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

Screenshot 2 15

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

«Θα έπρεπε να ντρέπεστε. Πώς κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη».

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

221115164838 mariagapi 305110527 473772367946558 5755461261693762487 n

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

Στο βίντεο που ανέβασε, το νεαρό μοντέλο δείχνει την τομή στην πλάτη της και τονίζει…

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

profile player 960x540 25

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

Για την περίοδο που πάλευε με τον καρκίνο μίλησε η Δώρα Χρυσικού, αποκαλύπτοντας μια ιστορία…

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Μασσαλή Καραμανλής

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Δεν μπορούσε να πιστέψει το ηχηρό χειροκρότημα που έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ στον Καραμανλή…