Η τεχνητή νοημοσύνη οδηγός… ζωής!

Η τεχνητή νοημοσύνη προσπερνάει τον άνθρωπο και τον φροντίζει στο δρόμο. Οι νέοι κανόνες στα ηλεκτρονικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας στα αυτοκίνητα, αφορούν κυριολεκτικά θέματα ζωή και θανάτου.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Ε.Ε με τους εκπροσώπους των κυβερνήσεων των Ευρωπαϊκών χωρών, και προβλέπει υποχρεωτικά ηλεκτρονικά συστήματα  υψηλής τεχνολογίας για όλα τα καινούργια αυτοκίνητα από το 2022, αποσκοπεί στην μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. 

Επιμέλεια: Βαγγέλης Σπυράκης

Τα  συστήματα αυτά θα εμποδίζουν την υπερβολική ταχύτητα, την οδήγηση ύστερα από αλκοόλ ενώ θα προειδοποιούν ακόμη και για κόπωση η απόσπαση του οδηγού. 

Ήρθε λοιπόν η εποχή που τα μηχανήματα (βλ. τεχνητή νοημοσύνη) θα πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Και πως να μην γίνει αυτό, όταν πάνω από 25.000 χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στους δρόμους της Ε.Ε και άλλοι 135.000 τραυματίστηκαν σοβαρά (ούτε πόλεμο να είχαμε).

Το πιο σοκαριστικό στοιχείο-από έρευνες- που προβληματίζει είναι ότι το 90% όλων των ατυχημάτων οφείλετε σε ανθρώπινο λάθος. Όπερ μεθερμηνευόμενον, σημαίνει ότι για όλα φταίει η υπερβολική μας αλαζονεία στους δρόμους. Όλοι περνάνε τους ευαυτούς τους η Λουίς Χάμιλτον η Βελεντίνο Ρόσι.

Όμως κάπου εδώ μπαίνει ένα τέλος σε αυτή την εκατόμβη θυμάτων και αναλαμβάνουν ρόλο οι μηχανές…

Τα συστήματα θα σώζουν ανθρώπους

Οι νέοι κανόνες που ενέκριναν οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς του ΕΚ, αφορούν στην προσπάθεια μείωσης των τροχαίων στους ευρωπαϊκούς δρόμους, μετατρέποντας κάποια εξελιγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας σε στάνταρ εξοπλισμό στα αυτοκίνητα που πωλούνται στην ευρωπαϊκή αγορά. 

Η νομοθετική πρόταση προσαρμόζει τους υπάρχοντες κανόνες στις νέες παραμέτρους οδικής συμπεριφοράς, όπως αυτές διαμορφώνονται από κοινωνικές τάσεις  (π.χ αύξηση των ποδηλάτων η γήρανση του πληθυσμού) και τεχνολογικές εξελίξεις.

Τα εξελιγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας που θα είναι υποχρεωτικά εγκατεστημένα σε όλα τα οχήματα είναι:

-Η έξυπνη υποβοήθηση ταχύτητας
-Η διευκόλυνση-μέσω τυποποιημένων συστημάτων αλληλεπίδρασης-της εγκατάστασης μηχανισμών διαθέσιμων στο εμπόριο για την παρεμπόδιση της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.
-Τα συστήματα παρακολούθησης υπνηλίας και προσοχής του οδηγού και αναγνώρισης και διάσπασης προσοχής.
-Τα συστήματα επείγουσας στάθμευσης.
-Οι ανιχνευτές οπισθοπορίας.
-Τα συστήματα καταγραφής δεδομένων ατυχήματος (κάτι σαν το μαύρο κουτί στα αεροπλάνα)

Θα είναι επίσης υποχρεωτική η χρήση εξελιγμένων συστημάτων πέδησης έκτακτης ανάγκης και προειδοποίησης απόκλισης στα επιβατικά και τα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα τα οποία χρησιμοποιούνται ήδη στα φορτηγά και τα λεοφωρεία.

Η προτεινόμενη νομοθεσία επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής των υπάρχοντων υποχρεώσεων για τη χρήση συστημάτων καταγραφής πίεσης των ελαστικών από τα επιβατικά οχήματα σε όλες τις κατηγορίες οχημάτων. Τα ημιφορτηγά και τα αυτοκίνητα τύπου SUV, επιπροσθέτως θα πάψουν να εξαιρούνται από τις υποχρεώσεις για σειρά χαρακτηριστικών ασφαλείας, που μέχρι τώρα ήταν υποχρεωτικά  μόνο για συνηθισμένα επιβατικά οχήματα.

Οι ευρωβουλευτές άλλαξαν το κείμενο της πρότασης για να διασφαλίσουν ότι τα συστήματα καταγραφής δεδομένων για τα ατυχήματα θα λειτουργούν σε συστήματα ”κλειστού βρόχου” τα οποία θα επεγγάφουν (”overwrite”) δεδομένα και τα οποία δεν θα επιτρέπουν την ταυτοποίηση του οδηγού η του οχήματος μέσω ανωνυμοποίησης.

Σε μια πενταετία

Ορισμένα από τα συστήματα ελέγχου βρίσκονται ήδη σε πολυτελή οχήματα , ωστόσο στο μέλλον θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από όλα τα αυτοκίνητα. Τα συστήματα ελέγχου θα τοποθετηθούν στην Ευρώπη από το 2022, ενώ όλα τα καινούργια οχήματα θα πρέπει να είναι πλήρως εξοπλισμένα από το 2024. Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται πλέον δεν είναι ότι οι οδηγοί θα στερηθούν μεγάλο μέρος των ελευθεριών στην οδήγηση, αλλά το κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν για όλα αυτά τα συστήματα.

Όπως και να’χει όμως, η αξία της ζωής είναι πάνω από όλα!
 

Φρικιαστική γυναικοκτονία στο Περού: Ένας 19χρονος έκαψε ζωντανή την φίλη του όταν του ζήτησε να χωρίσουν

Φρικιαστική γυναικοκτονία στο Περού: Ένας 19χρονος έκαψε ζωντανή την φίλη του όταν του ζήτησε να χωρίσουν

Η Κατερίνε Γκόμες, 18 ετών, είχε εισαχθεί το περασμένο Σάββατο σε νοσοκομείο, με εγκαύματα στο…

Επική γκάφα στην Κάτω Αχαΐα – Μπέρδεψαν τις εθνικές επετείους και γιορτάζουν αύριο την… 28η Οκτωβρίου

Επική γκάφα στην Κάτω Αχαΐα – Μπέρδεψαν τις εθνικές επετείους και γιορτάζουν αύριο την… 28η Οκτωβρίου

Μάλλον τα μπέρδεψαν στην Κ. Αχαϊα! Και αντί να στολίσουν για την 25η Μαρίου ενόψει…

Η χήρα του δημοσιογράφου του Γιώργου Καραϊβάζ: «Κάποιοι ήθελαν να του κλείσουν το στόμα»

Η χήρα του δημοσιογράφου του Γιώργου Καραϊβάζ: «Κάποιοι ήθελαν να του κλείσουν το στόμα»

Τη στυγερή δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ σχολίασαν στον ΑΝΤ1 η χήρα του δημοσιογράφου και…