Η ταινία της ημέρας: "Μαραθώνιος μιας ημιτελούς Ανοιξης- Γρηγόρης Λαμπράκης" (τρέιλερ)

Ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία και σενάριο Στέλιου Χαραλαμπόπουλου. Μοντάζ: Κωνσταντίνος Τσιχριτζής. Φωτογραφία: Δημήτρης Κορδελάς. Παραγωγή: Θάνος Λαμπρόπουλος.  

cover
NewsRoom 22/02/2014 | 16:32

Ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία και σενάριο Στέλιου Χαραλαμπόπουλου. Μοντάζ: Κωνσταντίνος Τσιχριτζής. Φωτογραφία: Δημήτρης Κορδελάς. Παραγωγή: Θάνος Λαμπρόπουλος.  

O Στέλιος Χαραλαμπόπουλος, σκηνοθέτης μερικών από των κορυφαίων ελληνικών ντοκιμαντέρ («Ημερολόγια Καταστρώματος -Γιώργος Σεφέρης», «Ι. Μόραλης», «Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσόα συνάντησε τον Κων/νο Καβάφη» κ.α.) επιστρέφει με ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη ζωή και την πολιτική πορεία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Στο «Μαραθώνιο μιας ημιτελούς άνοιξης: Γρηγόρης Λαμπράκης» ο Χαραλαμπόπουλος συνεχίζει την έρευνα του για ξεχωριστά, επιφανή πρόσωπα της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Ενώ όμως στα προηγούμενα έργα του, ο φακός εστίαζε σε μορφές της τέχνης και του πνεύματος, εδώ για πρώτη φορά αποκτά την πολιτική ματιά που απαιτεί η σημερινή εποχή. Μέσα από ένα σπάνιο υλικό που προέρχεται από προσωπικά γράμματα, ημερολόγια και αληθινές μαρτυρίες, παρουσιάζεται το ολοκληρωμένο προφίλ του γιατρού, βαλκανιονίκη στίβου και βουλευτή της ΕΔΑ. Το φιλμ παρακολουθεί τον Λαμπράκη από τα πρώτα δειλά βήματα του, τότε που το φτωχό παιδί από την Αρκαδία κατάφερε να σπουδάσει χάρη στις οικογενειακές θυσίες, μέχρι τα γενναία ορμητικά άλματα του, που τον μετέτρεψαν σε διαχρονικό σύμβολο ειρήνης και δημοκρατίας, με τον μαρτυρικό θάνατο του από τους τραμπούκους του δεξιού παρακράτους τον Μάιο του 1963.  

ΥΓ Συνέντευξη του δημιουργού της ταινίας Στέλιου Χαραλαμπόπουλου υπάρχει στο Hot Doc που κυκλοφορεί (12- 26 Φεβρουαρίου 2014).

Δείτε το τρέιλερ: